Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Prevalenta zoonozelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Zoonozele, definite ca boli infecto-contagioase, parazitare, micotice, bacteriene sau virale, sunt transmise omului de catre animale. Este motivul principal pentru care sunt emise, la nivel national si european, norme sanitare veterinare speciale, al caror unic rol este de a se asigura ca sunt luate masuri efective pentru depistarea si controlul agentilor zoonotici, in toate etapele relevante. De la producere, procesare si distributie, in special la nivelul productiei primare, incluzand hrana pentru animale, cu scopul reducerii prevalentei si a riscului pe care il reprezinta zoonozele pentru sanatatea publica. In Romania, autoritatea competenta pentru normele sanitare veterinare privind incidenta zoonozelor este Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), institutie ce functioneaza ca punct de contact pentru legatura cu Comisia Europeana, in scopul implementarii regulamentelor preluate in legislatia nationala. Comisia este notificata in acest sens.

Programe nationale de control

ANSVSA este responsabila indeosebi de intocmirea programelor nationale de control, programe ce trebuie sa aiba in vedere distributia geografica a zoonozelor pe teritoriul Romaniei si implicatiile stabilirii de controale efective, pentru producatorii primari si operatorii cu activitate in domeniul alimentar si al hranei pentru animale. Programele nationale de control sunt continue, activitatea asigurand depistarea de zoonoze si agenti zoonotici, in conformitate cu cerintele si regulile minime de prelevare a probelor, stabilite de normele sanitare veterinare.

In competenta si responsabilitatea ANSVSA intra, de asemenea, colectarea de date necesare evaluarii mijloacelor utilizate si a rezultatelor obtinute in executarea programelor nationale de control. Definind responsabilitatile autoritatilor competente si ale operatorilor cu activitate in domeniul alimentar si al hranei animalelor, programele specifica totodata masurile de control ce urmeaza sa fie luate dupa depistarea zoonozelor si agentilor zoonotici, pentru a proteja sanatatea publica.

Este stiut ca programele nationale de control trebuie sa permita evaluarea progresului, in baza propriilor prevederi, autoevaluandu-se in lumina rezultatelor obtinute in urma depistarii zoonozelor si agentilor zoonotici. Trebuie, in acest sens, cuprinse in programe cel putin urmatoarele etape ale lantului alimentar:
– productia de hrana pentru animale;
– productia primara a animalelor;
– procesarea si prepararea alimentelor de origine animala.

Monitorizarea zoonozelor si agentilor zoonotici

Regulile generale privind monitorizarea zoonozelor si agentilor zoonotici implica printre altele colectarea, de catre ANSVSA, a unor date comparabile si relevante pentru a identifica si caracteriza pericolele, pentru a evalua expunerile si pentru a caracteriza riscurile privind zoonozele si agentii zoonotici. Monitorizarea trebuie sa aiba loc in etapele lantului alimentar susceptibile zoonozelor si agentilor zoonotici in cauza, respectiv la nivelul productiei primare si/sau in alte etape ale lantului alimentar incluzand alimentele si hrana pentru animale.

Se afla sub monitorizare toate zoonozele si toti agentii zoonotici atunci cand situatia epidemiologica din Romania justifica aceasta actiune, care se bazeaza pe sistemele existente in tara noastra. Daca datele colectate prin monitorizare de rutina nu sunt suficiente, pot fi stabilite programe coordonate de monitorizare, privind una sau mai multe zoonoze si/sau agenti zoonotici, conform procedurii comunitare, in special atunci cand sunt
identificate nevoi specifice, pentru a evalua riscurile ori pentru a stabili valori de referinta, la nivel de state membre ori la nivel comunitar.

In situatia stabilirii unui program coordonat de monitorizare, se va face referire expresa la zoonozele si agentii zoonotici din populatiile de animale. Cand operatorii cu activitate in domeniul alimentar efectueaza examene in scopul detectarii prezentei zoonozelor si agentilor zoonotici, acestia pastreaza rezultatele si iau masuri pentru conservarea tulpinilor relevante (pentru o perioada ce trebuie sa fie specificata de autoritatea competenta) si comunica rezultatele sau furnizeaza tulpini autoritatii competente, la cererea acesteia.

Rezistenta antimicrobiana

Monitorizarea trebuie sa contina date comparabile privind aparitia rezistentei antimicrobiene la agenti zoonotici si la alti agenti, in masura in care acestia prezinta un risc pentru sanatatea publica. Sistemul de monitorizare pentru rezistenta antimicrobiana furnizeaza cel putin urmatoarele informatii:
1. specia de animale supusa monitorizarii;
2. specii bacteriene si/sau tulpini bacteriene supuse monitorizarii;
3. strategia prelevarii de probe;
4. agenti antimicrobieni supusi monitorizarii;
5. metodologie de laborator utilizata pentru detectarea rezistentei;
6. metodologie de laborator utilizata pentru identificarea de tulpini microbiene;
7. metode utilizate pentru colectarea datelor.

Sistemul de monitorizare furnizeaza informatii relevante cel putin cu privire la un numar reprezentativ de tulpini de Salmonella spp, Campylobacter jejuni si Campylobacter coli de la bovine, porcine si pasari, precum si din alimente de origine animala provenite de la aceste specii. Monitorizarea va contine date comparabile privind aparitia rezistentei antimicrobiene la agenti zoonotici si la alti agenti, in masura in care acestia prezinta un risc pentru sanatatea publica, in conformitate cu cerintele stabilite de normele sanitare veterinare.

Focare ale toxiinfectiilor alimentare

Atunci cand un operator cu activitate in domeniul alimentar furnizeaza informatii autoritatii competente, produsele alimentare in cauza sau o proba corespunzatoare din acestea sunt conservate, pentru a nu impiedica investigatia acestora, intr-un laborator. Simultan, autoritatile competente responsabile cu supravegherea sanitara veterinara a teritoriului deruleaza o ancheta a focarelor de toxiinfectii alimentare, in cooperare cu alte autoritati locale din domeniu.

Derulata corect, ancheta epidemiologica trebuie sa furnizeze date referitoare la profilul epidemiologic, produsele alimentare posibil implicate si cauzele potentiale ale focarelor. Ancheta mai include, daca este posibil, studii microbiologice si epidemiologice adecvate. La final, ANSVSA va transmite Comisiei Europene un raport sumar al rezultatelor investigatiilor efectuate.

Anchetele se deruleaza aplicand normele impuse la nivel comunitar, fara a aduce insa atingere prevederilor nationale transpuse in conformitate cu cerintele Uniunii Europene privind siguranta produselor, sistemele de alerta precoce si de reactie pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile ale oamenilor, igiena alimentelor si cerintele generale ale legislatiei in domeniul alimentelor. Subliniindu-le, in special, pe cele referitoare la masuri de urgenta si la proceduri pentru retragerea de pe piata a alimentelor si hranei pentru animale.

Schimb de informatii, comunicare

Evaluarea evolutiilor si surselor zoonozelor, agentilor zoonotici si rezistentei antimicrobiene reprezinta un alt punct forte in activitatea de prevenire si control derulata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, aceasta avand obligatia sa evalueze permanent sursele si evolutia zoonozelor si a agentilor zoonotici, precum si rezistenta antimicrobiana pe teritoriul Romaniei.

In raportul transmis periodic de ANSVSA catre Comisia Europeana sunt cuprinse date privind evolutiile si sursele zoonozelor, agentilor zoonotici si a rezistentei antimicrobiene. Raportul cuprinde inclusiv date colectate in cursul anului anterior, rezumatele acestora urmand sa fie puse la dispozitia publicului. Rapoartele vor fi transmise Comisiei, la cererea acesteia sau din proprie initiativa, atunci cand circumstantele o justifica.

ANSVSA desemneaza Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala ca laborator national de referinta pentru domeniul sanatatii animalelor si Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, pentru domeniul sanatatii publice, Comisia fiind informata despre aceasta. Totodata, experti din partea Comisiei Europene efectueaza controale la fata locului, in cooperare cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a se asigura ca prevederile regulamentelor Comisiei, preluate in legislatia nationala, sunt aplicate constant. ANSVSA trebuie, totodata, sa asigure expertilor comunitari toata asistenta necesara desfasurarii controalelor, pe teritoriul Romaniei.

ANSVSA: Măsuri pentru prevenirea răspândirii PPA
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 iulie 2018

(Comunicat) Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul.   Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de...

ANSVSA: Pesta Africană se extinde în județul Brăila
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 iulie 2018

(Comunicat) În data de 3 iulie a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană la o  crescătorie de porci, situată într-o zonă relativ izolată (20 de km de cea mai apropiată localitate din județul Brăila și 5 km față de localitatea Carcaliu din județul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Brațul Măcin),...