Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Prin agricultura ecologică, România poate ocupa un loc mai bun în UE

Autor: meatmilkmiercuri, 13 iunie, 2018

(Comunicat) Agricultura ecologică a fost tema dezbătută în cadrul celei de-a șasea ediție a Forumului EUROSFAT 2018 – Dezbatere privind Viitorul Europei.

     

În cadrul Forumului Anual de Dezbateri Europene, USH Pro Business a readus în discuție problematica agriculturii ecologice, la Panel nr. 1 – Viitorul agriculturii europene post 2020 – cum creștem noua generație de tineri fermieri, în numele clusterelor Bio Danubius și Bio Concept Valea Prahovei și a fermierilor care țintesc pătrunderea pe piețe externe prin Centre de Afaceri pentru Export teritoriale, Ploiești (CAE Ploiești), Bacău (CAE Bacău) precum și din alte zone ale României.

 

Dezbaterea declanșată în jurul acestui subiect a evidențiat faptul că modelul agricol european va lăsa libertate statelor membre pentru a dezvolta eco-scheme bazate pe sustenabilitate și agricultură ecologică, dincolo de un standard minimal al certificatelor ecologice existente în acest moment.

     

”După 2020 este foarte probabil să avem un grup de țări avansate din punct de vedere al standardelor ecologice, care vor înainta și mai rapid, și o categorie de țări ce va aplica doar standarde minimale. Va depinde foarte mult de strategia noastră în domeniu, pentru a înainta sau a sta pe loc”, a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business – expert în agricultură ecologică.

 

Satul românesc se confruntă cu o populație îmbătrânită dar și cu 18% din tineri, din zona rurală, care sunt șomeri, conform datelor furnizate de Centrul Român de Politici Europene. De asemenea, există un număr mic de licee agricole, dintre care doar unul singur specializat exclusiv pe agricultură ecologică, ceea îngustează șansele tinerilor să devină fermieri ecologici.

 

O rază de speranță pentru fermierii în sistem de agricultură ecologică vine dinspre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-un instrument ce va fi lansat în cursul acestui an, privind susținerea financiară a certificărilor celor ce vor să treacă în regim de conversie.

 

USH Pro Business are un program permanent de activități de susținere a agriculturii ecologice, program axat pe training, cercetare, inovare și export.

Achim Irimescu: Plantele energetice, tot mai tentante pentru fermieri
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 9 martie 2016

Ministrul Agriculturii, domnul Achim Irimescu, a participat la masa rotundă „Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa”. Dezbaterea s-a desfăşurat marţi, 8 martie 2016, la Cercul Militar Naţional şi a fost organizată de New Strategy Center şi s-a axat pe tema soluţiilor alternative pentru obţinerea...

Irimescu: Irigațiile vor primi un sprijin de 200 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 25 ianuarie 2016

În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, şi i-a cerut ca să îl sprijine în demersul său de a obţine prin Planul Junker fonduri pentru refacerea sistemului de irigaţii din România, scrie agro-tv.ro.   “Am discutat mai multe cu...