Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pro Agro: Reduci TVA la carne, economisești 75 de euro

Autor: Meat MIlkmiercuri, 7 mai, 2014

Un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an:

– 18,528 kilograme de carne de pui

– 11,832 kilograme de carne de porc

– 3,288 kilograme de carne de vită

– 12,456 kilograme de preparate din carne

– 7,572 kilograme de pește și produse din pește

– 4,068 kilograme de carne de alt tip

 consum

Prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 RON. Asta înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5% la sută, aceeași cantitate de carne de pui ar costa 539,5 de RON.

ü  Economie = 126,5 de lei

Pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Asta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei.

ü  Economie = 152,5 de lei

Pentru carnea de vită, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 de lei.

ü  Economie = 45,5 lei

După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1700 lei. Cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masa aceaşi cantitate de produse.

ü  Economie totală/familie pe an = 325 lei

Pentru un calcul exact ar trebui adăugate și economiile făcute pentru preparate din carne”, „pește și preparate din pește” și „alte tipuri de carne”, dar pentru aceste categorii nu sunt studii exacte în ceea ce privește prețurile medii.

***

Platforma on-line de comunicare a campaniei este www.taietva.ro. Prin intermediul acesteia românii se pot implica direct în procesul de tăiere a TVA la carne şi preparatele din carne. Au la dispoziţie o petiţie on-line pe care o pot semna, pot distribui bannerele campaniei şi pot trimite câte un mail politicienilor pe care i-au ales. În plus pot urmării demersurile făcute pentru scăderea TVA.

 

Reducerea TVA la carne și preparatele din carne este o prioritate pentru industria cărnii din România. De aceea, campania “TAIE TVA” este susținută de toate asociațiile profesionale importante din România – Federația Națională PROAGRO, de Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...