Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Probiotic pentru controlul bolilor cardiovasculare

Autor: Cristina Gavrilutjoi, 14 decembrie, 2017

Boala cardiovasculară este considerată principala cauză globală a morbidității și mortalității de către lume OMS. În lume, unul din trei decese survine ca urmare a BCV, iar jumătate din acestea, din cauza boliilor coronariene. Costurile estimate asociate cu BCV și accident vascular cerebral au atins aproape 580 miliarde USD în 2016 și se estimează că vor tripla până în 2030 (Roger et al., 2016). Boala cardiovasculară este o boală progresivă care începe în copilărie și se manifestă prin îmbătrânire. În incidența acestor boli, alimentația este deosebit de importantă și, pentru a veni în sprijinul celor care vor să-și îmbunătățească regimul alimentar, LLC Laboratories au pus la punct un nou probiotic utilizabil în industria lactatelor, mai precis, Lactobacillus Reuteri NCIMB 30242 (LRC).

 

Numărul de factori de risc modificabili

 

Adoptarea obiceiurilor sanatoase și terapeutice de viață este o parte importantă a gestionării riscului cardiovascular și a reducerii costurilor asociate bolii (OMS 20017; Lichtenstein și colab. 2016; Grundy și colab. 2014). Un stil de viață sănătos cuprinde a o gamă largă de obiceiuri, inclusiv: menținerea unei greutăți corporale sănătoase, activitate fizică regulată, consumarea unei diete sănătoase, reducerea aportului de grăsimi saturate, acizi grași trans și colesterol, evitând utilizarea produselor din tutun și efectuând controale medicale de rutină pentru tensiunii arteriale și colesterol (OMS 2017. Dar, în timp ce consumatorii adoptă un stil de viață sănătos, cei cu probleme, sau cu potențial, trebuie să adopte un stil de viață terapeutic dietetic, care include consumul de alimente și suplimente care îi vor ajuta să mențină niveluri sănătoase de colesterol care sunt, încă, în intervalul normal sau ușor depășit.

 

Colesterolul îndeplinește multiple funcții în organism, făcând parte din membranele celulare, hormoni și agenți de curățare care solubilizează grăsimile consumate. Ingerat sau produs de organism, colesterolul tranzitează sistemele digestive și vasculare și este transportat prin artere și vene către destinațiile sale metabolice în lipoproteine, cum ar fi LDL-C și HDL-C. LDL-C (colesterolul ”rău”), este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare și este ținta primară a terapiei de scădere a lipidelor (Grundy și colab., 2012; Grundy și colab. 2014). Sa demonstrat că LDL-C inițiază și promovează progresia bolii, inclusiv formarea, creșterea, destabilizarea și ruptura (WHO 2015; Grundy et al., 2017).

 

Factori de risc suplimentari sau predictorii includ markeri inflamatorii cum ar fi fibrinogenul (un precursor al cheagului de sânge-componentă fibrină) și proteina C reactivă (hs-CRP, o proteină care este prezentă la niveluri ridicate în inflamație). În timp ce factorii de risc inflamatorii sunt importanți, țintirea lor pentru terapie este considerată secundară LDL-C (Grundy și colab., 2002). Mai mult, terapiile de reducere a colesterolului care vizează LDL-C reduc frecvent inflamațiile prin mecanisme interdependente sau independente.

 

Înțelegerea sistemului gastrointestinal (GI) și a interacțiunii acestuia cu microorganismele rezidente pot oferi mijloace posibile pentru a susține sănătatea inimii. Garnitura GI constă dintr-o suprafață estimată a avea un mare acces la sistemul circulator, ca urmare a irigării sale înalte. Tractul GI este expus la o multitudine de rezidente non-nocive, microorganisme numite ”microbiome intestinale”, distribuite pe toată lungimea lor, care includ bacterii, ciuperci și viruși.

 

Interes crescut în rândul consumatorilor

 

Genele microbiene din intestin depășesc numărul omologilor lor umani de 150 de ori și multe dintre acestea ajută organismul gazdă în exercitarea funcțiilor lor metabolice. De fapt, multe procese esențiale care au loc în intestin sunt efectuate de către microorganismele noastre rezidente și nu ar apărea în absența lor. La rândul lor, bacteriile probioticele sunt definite ca ”microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă gazdei un beneficiu pentru sănătate gazdei” (OMS / FAO 2002).

 

Această definiție a fost supusă unei revizuiri recente, cu o ușoară modificare gramaticală rezultată într-o definiție de lucru a ”microorganismelor vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă a beneficiile pentru sănătate asupra gazdei ” (Hill et al., 2014). Aceste specii pot interacționa și modifica flora GI sau pot elibera numărul de molecule, inclusiv enzimele care pot îmbunătăți digestia, metabolismul, influențând pozitiv sistemul imunitar și chiar afectând pozitiv sistemul nervos pentru controlul durerii (Hord et al., 2014, Sanders și colab., 2016). Tocmai de aceea, probioticele au câștigat un mare interes în rândul consumatorilor de produse de sănătate, în special de lactate, iar medicii și oamenii de știință au pus și punc continuu un accent remarcabil al cercetării acestora, examinând rolul acestor microorganisme asupra funcțiilor metabolice.

 

Bacteriile active

 

Acizii biliari sunt detergenți naturali sintetizați în ficat, din colesterol, depozitați în vezica biliară și eliberați în duoden cu scopul de a transporta grăsimi alimentare și alte lipofile ingerate din compușii puși în circulație. Acizii biliari se reabsorb în ileumul distal și se reîntorc în ficat cu doar un procent mic, fiind eliminați prin fecale. Pentru a îmbunătăți solubilitatea lor, acizii biliari pot să se conjuge la compușii hidrofilici, cum ar fi glicina și astfel formează acizi biliari conjugați. Sarea de hidrolază (BSH) este o enzimă prezentă în multe bacterii care descompun acizii biliari conjugați în partea luminală a GI. La rândul ei, acțiunea de deconjugare a acizilor biliari a fost implicată în mai multe transcripții cheie de modificări în circulație, ficat și tract GI. Deconjugarea acizilor biliari crește și hidrofobicitatea absorbției colesterolului, ceea ce poate influența nivelurile de LDL-C din sânge.

 

Dovezi recente arată că acizii biliari deconjugați sunt lianți naturali ai receptorului farnesoid X (FXR), fiind un receptor nuclear prezent în principal în enterocitele și hepatocitele care joacă un rol important în reglarea absorbției de colesterol, îmbunătățind metabolismul, sinteza și efluxul (Matsubara et al., 2013). În intestine, această stimulare ajută la reducere absorbției lipidelor. În ficat, FXR ajută la scăderea absorbției de acid biliar și stimulează eliminarea acizilor biliari și colesterolul prin creșterea expresiei transportoarelor cu casetă de legare ATP (ABC), de la ficat, la vezica biliară. De remarcat, șoarecii colonizați cu bacterii BSH active au avut ca rezultat o creștere semnificativă în greutate, plasma colesterolului și trigliceridelor hepatice (Joyce și colab., 2014).

 

Nu au fost evidențiate patologii

 

Luând în calcul toate cele de mai sus, LRC este un probiotic puternic BSH-activ, fiind selectat în urma unui screening privind activitatea BSH și ales din peste 100 de tulpini bazate pe raționamentul menționat mai sus. Tulpina a fost numită LRC și se află în prezent depozitată în Colecția de Colectări Culturale Internaționale de Bacterii Industriale și Alimentare. De menționat faptul că LRC a fost pe deplin caracterizat, atât genotipic, cât și fenotipic.

 

În experimentele premergătoare, tulpina nu a avut nicio rezistență la antibioticele testate cu concentrații minime de inhibiție sub liniile directoare stabilite Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA 2012). O analiză atentă a secvenței genomice a relevat  că nu există gene virulente, ADN cromozomial suplimentar sau elemente mobile (Branton et al., 2016). În plus, tulpina a fost testată negativ pentru producerea agentului antimicrobian reuterin, așa cum este de obicei eliberată de alte L. Reuteri. Mai mult, administrarea concomitentă de microorganisme și fermenți LRC nu a dus la creșterea inhibării, în contrast cu fermenții de martori pozitivi, ceea ce înseamnă că tulpina activă BSH selectată este puțin probabil să producă bacteriocină bacteriană. În final, nu s-a putut determina eliberarea de amine biogene, cum ar fi histamina, tiramina, putrescina și cadaverina, care au fost observate în mediul de creștere fermentat de LRC.

 

Supplimentar, a fost efectuată o evaluare a rezistenței LRC la fluide biologice, pentru a ajuta la caracterizarea funcțională a tulpinei. Astfel, LRC a prezentat o rezistență superioară, în comparație cu tulpinile comerciale de referință, atunci când a fost expusă la procesele biologice, incluzând sucul gastric uman și simulat, secreția pancreatică simulată și bilele umane. Mai mult, stabilitatea și adecvarea pe termen lung a LRC a fost confirmată în diverse reclame (Roy și colab., 2016). Siguranța LRC a fost evaluată in vivo la șobolani și hamsteri pe o perioadă de până la opt săptămâni. Nu s-au observat modificări ale greutății, activității animale, parametrilor hematologici și ale serului indicatori de chimie. În final, analiza histologică a țesuturilor din organele majore colectate la necropsie la sfârșitul acestor studii nu au evidențiat patologii.

Epi lansează concentratul Epiprot 60 UL pentru iaurt ”high-protein”
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 19 septembrie 2018

După lansarea SoFlexi, primul concept al gamei SoUnik, Epi Ingredients, o filială a companiei franceze Laita, anunță SoBenefik, un concept de iaurt bogat în proteine, produs numai cu pulberi ultrafiltrate de lapte.   Conceput pentru a ilustra caracteristicile unice ale ofertei Epi Ingredients, SoUnik este o serie de concepte de...

DuPont Nutrition & Health Creates ”Clean Label Hub” își extinde echipa de cercetare
Autor: Nora Marin  /   joi, 30 august 2018

DuPont Nutrition & Health a anunțat extinderea echipei de cercetare și dezvoltare prin crearea unui "centru de etichetare clean label" cu sediul în Brabrand. Intenționând să își consolideze proiectele de proiecte în domeniul nutriției sănătoase și a ofertelor de texturale ecologice, noi angajați se vor alătura echipei existente,...