Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Procesatori: In 2013, sectorul avicol va fi subfinantat

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit estimarilor efectuate de specialisti, in 2013, sectorul avicol va suporta o subfinantare care va reprezenta doar 50 % din totalul inregistrat in anul trecut.

Invitat sa faca o previziune privind acest sector, Grigore Horoi, Presedinte Agricola International Bacau, a declarat pentru revista Fabrica de Carne: Toti actorii din mediul economic spera ca deciziile strategice ale noii elite vor fi inspirate. Legislatia care reglementeaza munca, circulatia bunurilor, fiscalitatea trebuie sa fie similara celei europene (a se vedea TVA diferentiata la alimente, la formele de sprijin pentru agricultori, industrie alimentara s.a.).

Companiile din avicultura, desi sunt foarte performante si produc la costuri comparabile cu acelea ale companiilor europene, isi vand produsele la „preturi romanesti” care mai includ si TVA de 24%. In 2012, pretul materiilor prime cerealiere a crescut cu 70%, in timp ce pretul produselor avicole a crescut doar cu 16% in 2012 fata de 2009, acoperind doar rata inflatiei.

La toate acestea se adauga si lipsa sprijinului financiar, care in anul 2013 va fi chiar mai mic decat anul trecut. Programul de bunastare a pasarilor reprezinta din start 75%, fata de finantarea prin programul national, iar dificultatile accesarii tuturor Masurilor vor determina o finantare cu 50% mai mica fata de anul 2012.

Prin urmare, vom asista la probleme foarte serioase in acest sector, care pot debuta cu cateva falimente, dupa care preturile vor exploda (cu repercursiuni directe si imediate in procesarea carnii), se vor deteriora indicatorii macroeconomici si pot aparea probleme sociale majore.

Mai multe detalii despre acest subiect veti putea citi in editia cu nr. 23 a revistei Fabrica de Carne, in articolul cu titlul Pentru procesatorii de carne, provocarea anului 2013 va fi dinamizarea vanzarilor.

Domnul Adrian Bența va fi speaker al Conferinței Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

Unul dintre cei mai mari experti financiari din Romania, domnul Adrian Benta, va fi speaker al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk 2018, evenimant care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte față de noile realități ale...

Programul MADR de înființare și dezvoltare a formelor asociative
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind „Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, număr anunț de participare în SEAP nr....