Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Producatori, procesatori, ue va pune la cheltuiala

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa cum informeaza EU Official Journal, Parlamentul European a aprobat noile norme de etichetare care vor fi obligatorii peste cativa ani. Astfel, din momentul in care noua legislatie va fi publicata, acest fapt petrecandu-se in octombrie a.c., producatorii au la dispozitie trei ani pentru achizitionarea de noi echipamente si pentru realizarea noilor etichete.

Dupa cum a declarat John Dalli, Comisarul European pentru sanatate si protectia consumatorilor, cele mai lovite de aceasta masura vor fi intreprinderile mici si mijlocii care vor fi nevoite sa isi regandeasca planurile de refinantare.

Renate Sommer, raportor pentru Parlamentul European, a declarat ca pe noile etichete vor fi incluse obligatoriu casete nutritionale care vor furniza informatii despre alergeni si lista ingredientelor.

Ca o regula generala, pentru informatiile obligatorii marimea fontului va fi 1,2 mm. Cum 80 % dintre producatorii europeni de alimente sunt IMM-uri, Renate Sommer se asteapta ca sumele care vor fi investite in adaptarea noilor etichete vor fi recuperate de acestia prin majorarea pretului produselor.

Oricum, a adaugat ea, noile norm ear trebui sa ofere industriei alimentare europene o mai mare credibilitate in fata consumatorilor, dar si o mai buna acoperire juridica.

Informatiile obligatorii care vor trebui cuprinse in eticheta se vor referi la continutul de energie exprimat in Kcal, cantitatea de grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine ​​si sare, trebuind sa fie figureze intr-un tabel lizibil, datele fiind exprimate pe 100 g, pe 100 ml, dar pot fi exprimate pe plusul de portie.

Substante alergene trebuie sa fie evidentiate in lista de ingrediente si tara de origine pentru carnea proaspata de la porcine, ovine, caprine si pasari de curte. Aceste informatii vor fi mentionate in partea de sus a etichetelor sau ambalajelor. Astfel de informatii trebuie sa fie trecute si pentru carnea de vita, miere, ulei de masline, fructe si legume proaspete.

Aceasta norma de etichetare ar putea fi extinsa la produsele alimentare, cum ar fi carnea, atunci cand este utilizat ca ingredient alimentar, lapte sau neprelucrate, dar in acest caz, Comisia Europeana trebuie sa procedeze la evaluarile de impact.

Parlamentul European a aprobat noile Normele de etichetare cu 606 de voturi pentru, 46 contra si 26 de abtineri.(I.S.)

Etichete cu tipar perfect? Agenția infoGROUP și tipografia infoCOLOR vă pot satisface orice pretenție!
Autor: meatmilk  /   luni, 16 iulie 2018

Agentia infoGROUP detine una dintre cele mai moderne si performante tipografii din Romania, infoCOLOR, dotata cu utilaje de ultima generatie:     Masina de tipar offset in patru grupuri – Ryobi 524GE, imprimanta digitala format SR A3 – Xerox 560, imprimanta de mari dimensiuni (3.2 metri), echipamente pentru faltuit, brosat,...

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 iulie 2018

(Comunicat) APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra...