Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Programul verificării cărnii de porc în vederea sacrificării de către populație

Autor: Meat MIlkluni, 2 decembrie, 2013

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare Hunedoara avertizează populaţia să fie atentă de unde cumpără carnea de porc, să o ducă la examen trichineloscopic dacă nu-i cunosc sursa sau dacă animalul este crescut şi sacrificat în gospodăriile proprii. Mai mult, prepararea acesteia trebuie făcută cu atenție pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.

Încă din luna noiembrie locuitorii Văii Jiului au început să sacrifice porcii pentru Crăciun, astfel încât la masa de sărbătoare să aibă atât carne proaspătă cât şi afumată. Oamenii trebuie însă să fie conştienţi de riscurile la care se expun atât ei, cât şi familiile lor, dacă vor consuma carne neverificată de medicii veterinari.

Pe de altă parte locuitorii Văii Jiului trebuie să ştie că în zonă sunt mai multe laboratoare dotate cu aparatură pentru examen trichineloscopic, iar programul de funcţionare este gândit astfel încât oameni să poată veni imediat după ce au sacrificat animalul, cu carnea la control.

În Valea Jiului, într-o perioadă de 25 de ani, s-au înregistrat 799 de focare de trichineloză, la o po­pulaţie de 176,000 de locuitori. Cele mai multe focare s-au înre­gistrat între anii 1990 şi 1994, respectiv 645 de focare cu un nu­măr de 2070 de îmbolnăviri.

Statisticile arată că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire la om au fost în lunile decembrie, ianuarie şi febroarie, luni care coincid cu sacrificarea porcilor şi implicit cu creşterea consumului de carne.

Deşi acum analiza la carne este obligatorie, Trichineloza rămâne o ameninţare reală peste tot, im­punând un control riguros al căr­nii şi produselor din carne în ori­ce abator, în vederea protecţiei popu­laţiei consumatoare. (gazetadedimineata.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...