Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Proiecte bilaterale România–Moldova în domeniul sănătății animalelor al siguranței alimentelor

Autor: meatmilkmiercuri, 13 decembrie, 2017

(Comunicat) Închiderea oficială a două dintre proiectele bilaterale România–Republica Moldova, derulate între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale şi Mediului din Republica Moldova a avut loc la Chişinău, în data de 12 decembrie 2017. Cele două proiecte au fost finanțate de către Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 2012 – 2015, având un buget total în valoare de 600.000 de euro.

 

La eveniment au participat Excelenţa Sa, Daniel IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova, viceministrul ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile LUCA, secretarul de stat al ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana MOLCEAN, secretarul general al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Stelian CARAMITRU,  directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe GABERI şi alți oficiali din România și Republica Moldova.

 

Cele două proiecte au marcat o colaborare de peste 10 ani între ANSVSA şi instituțiile similare din Republica Moldova, cu impact major în dezvoltarea serviciilor veterinare şi pentru siguranța alimentelor.

 

Demarat la sfârşitul anului 2012, în urma semnării acordului tehnic între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, proiectul ,,Crearea și funcționarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și producția de origine non – animală’’ a avut ca obiectiv dotarea cu aparatură de înaltă performanţă a laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală, precum şi instruirea unor experţi din Republica Moldova în domeniul pesticidelor. Proiectul a fost finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al României, prin bugetele ODA pe anii 2012 și 2014, cu suma de 300.000 de euro, respectiv 200.000 de euro. Ca urmare a semnării, în anul 2015, a Acordului Tehnic între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, a fost demarată implementarea proiectului ,,Întărirea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor’’, care a avut ca obiectiv instruirea de experți pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătății animalelor. Proiectul a fost finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al României, prin bugetul ODA pe anul 2015, cu suma de 100.000 euro.

 

Au fost realizate programe de supraveghere şi control, inclusiv în domeniul aplicării şi al dezvoltării unor metode de laborator. De asemenea, proiectul a asigurat finanțarea necesară achiziționării de kit-uri și reactivi, necesari analizelor de laborator pentru gripa aviară și boala de Newcastle.

 

Prin intermediul acestor proiecte, ANSVSA a continuat seria activităţilor menite să vină în sprijinul procesului de reorganizare al serviciilor veterinare din ţara vecină, în spiritul conceptului european al siguranţei alimentelor.

 

Colaborarea între specialiştii din cele două ţări, care s-a bucurat de sprijinul constant al Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Republica Moldova, s-a înscris în suita de acţiuni prin care România susține parcursul european al Republicii Moldova și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din această țară.

(Serviciul Comunicare)

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 30 mai 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.   Astfel, consumatorilor li se...