Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Proprietarii porcilor cu trichineloză vor fi despăgubiţi

Autor: Meat MIlkmiercuri, 11 decembrie, 2013

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări crescătorilor de porci, amintindu-le că pentru animalele bolnave de trichineloză vor fi despăgubiţi de stat.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse, arată ANSVSA, conform Realitatea.net.

Crescătorii sunt îndemnaţi să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute.

Totodată, medicul va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat şi înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul respectiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.

Înainte de prepararea şi consumul cărnii, trebuie obţinut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Cei care vor să vândă porcul la târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi dacă este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, comercianţii trebuie să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor şi a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

Potrivit autorităţii, „s-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari”.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. (TS)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...