Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Protecţia animalelor în condiţii de temperaturi ridicate

Autor: Ilie Stoianvineri, 21 iunie, 2013

În situaţia condiţiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifică zonei geografice, cu avertizare “cod portocaliu” sau “cod roşu”, pentru asigurarea statusului de sănătate a efectivelor de animale şi siguranţa produselor alimentare, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, atenţionează crescătorii de animale şi operatorii din domeniul alimentar, că au obligaţia, pentru protecţia sănătăţii animalelor:

să asigure protecţia animalelor şi a păsărilor în adăposturi, prin respectarea densităţii, ventilaţiei, temperaturii şi a zooigienei la parametrii optimi;

să asigure hrană în cantităţi mai mici şi în tainuri mai dese, iar apa să fie asigurată la discreţie;

să se evite păşunatul animalelor intre orele 10 – 16 când temperaturile sunt toride, să amenajeze umbrare şi sursă de apă la nivelul necesarului;

se impun restricţii privind circulaţia animalelor în timpul zilei, dotarea mijloacelor de transport corespunzător, pentru a asigura confortul animalelor şi evitarea rutelor lungi;

să respecte normele de colectare şi distrugere a cadavrelor de animale şi păsări moarte, precum şi a dejecţiilor rezultate în exploataţiile cu animale;

să colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi intervenţii operative în situaţii deosebite;

personalul sanitar veterinar v-a asigura stocurilor de medicamente, dezinfectante şi produse biologice pentru situaţii de urgenţă.

În domeniul sănătăţii publice:

asigurarea spaţiilor frigorifice şi a temperaturilor adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar;

respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală şi non animală, pe întreg traseul parcurs de la producere până la consumator;

evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală sau vegetală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturile adecvate, precum şi valorificarea unor produse alimentare perisabile în perioada zilei când temperatura atmosferică este în exces;

este interzisă sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitare veterinare;

se interzice comercializarea şi punerea în consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate, iar certificarea calităţii şi salubrităţii alimentelor să se asigure numai prin buletine emise în urma examenelor de laborator;

administratorii pieţelor agroalimentare, să asigure producătorilor agricoli spaţii corespunzătoare şi funcţionarea agregatelor pentru asigurarea permanentă a temperaturii optime în spaţiile de comercializare şi în vitrinele frigorifice;

efectuarea acţiunilor de, dezinfecţie,a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite, protejarea spaţiilor şi a alimentelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice;

confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală şi non animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării, sau cu termenul de valabilitate expirat;

se recomandă populaţiei să se aprovizioneze numai din unităţi autorizate sanitar veterinar, să evite comerţul stradal;

să respecte normele de păstrare, preparare şi data valabilităţii a alimentelor cu care se aprovizionează;

să informeze rapid situaţiile deosebite la telefonul DSVSA Sibiu 0269-2233.14 pentru intervenţii de urgenţă specifice.

DSVSA Sibiu, a nominalizat, personal din cadrul serviciilor de specialitate de la nivelul judeţean şi în special de la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru monitorizarea şi verificarea modului cum sunt respectate condiţiile de protecţie a sănătăţii animalelor şi a salubrităţii produselor alimentare.

Sunt monitorizate, în acest sens, fermele cu animale şi păsări, taberele de vară pentru animale, unităţi care abatorizează animale, unităţi care procesează, depozitează, şi comercializează alimente, obiective din zone turistice, tabere şcolare, târguri şi expoziţii organizate ocazional şi pieţele agroalimentare. (Dr. Penţea Ioan – Compartiment Comunicare la DSVSA Sibiu)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...

Protecţia animalelor în condiţii de temperaturi ridicate

Autor: vineri, 21 iunie, 2013

În situaţia condiţiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifică zonei geografice, cu avertizare “cod portocaliu” sau “cod roşu”, pentru asigurarea statusului de sănătate a efectivelor de animale şi siguranţa produselor alimentare, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, atenţionează crescătorii de animale şi operatorii din domeniul alimentar, că au obligaţia, pentru protecţia sănătăţii animalelor:

 

să asigure protecţia animalelor şi a păsărilor în adăposturi, prin respectarea densităţii, ventilaţiei, temperaturii şi a zooigienei la parametrii optimi;

să asigure hrană în cantităţi mai mici şi în tainuri mai dese, iar apa să fie asigurată la discreţie;

să se evite păşunatul animalelor intre orele 10 – 16 când temperaturile sunt toride, să amenajeze umbrare şi sursă de apă la nivelul necesarului;

se impun restricţii privind circulaţia animalelor în timpul zilei, dotarea mijloacelor de transport corespunzător, pentru a asigura confortul animalelor şi evitarea rutelor lungi;

să respecte normele de colectare şi distrugere a cadavrelor de animale şi păsări moarte, precum şi a dejecţiilor rezultate în exploataţiile cu animale;

să colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi intervenţii operative în situaţii deosebite;

personalul sanitar veterinar v-a asigura stocurilor de medicamente, dezinfectante şi produse biologice pentru situaţii de urgenţă.

În domeniul sănătăţii publice:

asigurarea spaţiilor frigorifice şi a temperaturilor adecvate pentru toate verigile lanţului alimentar;

respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală şi non animală, pe întreg traseul parcurs de la producere până la consumator;

evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală sau vegetală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturile adecvate, precum şi valorificarea unor produse alimentare perisabile în perioada zilei când temperatura atmosferică este în exces;

este interzisă sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât şi al celor neînsoţite de documente sanitare veterinare;

se interzice comercializarea şi punerea în consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate, iar certificarea calităţii şi salubrităţii alimentelor să se asigure numai prin buletine emise în urma examenelor de laborator;

administratorii pieţelor agroalimentare, să asigure producătorilor agricoli spaţii corespunzătoare şi funcţionarea agregatelor pentru asigurarea permanentă a temperaturii optime în spaţiile de comercializare şi în vitrinele frigorifice;

efectuarea acţiunilor de, dezinfecţie,a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite, protejarea spaţiilor şi a alimentelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice;

confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală şi non animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării, sau cu termenul de valabilitate expirat;

se recomandă populaţiei să se aprovizioneze numai din unităţi autorizate sanitar veterinar, să evite comerţul stradal;

să respecte normele de păstrare, preparare şi data valabilităţii a alimentelor cu care se aprovizionează;

să informeze rapid situaţiile deosebite la telefonul DSVSA Sibiu 0269-2233.14 pentru intervenţii de urgenţă specifice.

DSVSA Sibiu, a nominalizat, personal din cadrul serviciilor de specialitate de la nivelul judeţean şi în special de la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru monitorizarea şi verificarea modului cum sunt respectate condiţiile de protecţie a sănătăţii animalelor şi a salubrităţii produselor alimentare.

Sunt monitorizate, în acest sens, fermele cu animale şi păsări, taberele de vară pentru animale, unităţi care abatorizează animale, unităţi care procesează, depozitează, şi comercializează alimente, obiective din zone turistice, tabere şcolare, târguri şi expoziţii organizate ocazional şi pieţele agroalimentare. (Dr. Penţea Ioan – Compartiment Comunicare la DSVSA Sibiu)

Comisia Europeană trebuie să își dea acordul pentru noul PNDR
Autor: Meat MIlk  /   joi, 22 ianuarie 2015

Comisia Europeană trebuie să își dea acordul pentru noul PNDR. Ca urmare, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 ar putea fi demarat în luna martie 2015, doar în cazul în care, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va comunica acordul de principiu în baza unei adrese oficiale transmise de Ministerul...

România- locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraș
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Conform Comisiei Europene, care citează surse Eurostat, România se clasează pe locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraş şi de vită în carcasă. Carnea de tăuraş se vindea în medie cu 270 euro/100 kilograme iar cea de vacă la 204 euro/100 kilograme. “Preţurile s-au dus în jos şi la carne şi la lapte din cauza embargoului...

CE solicită opiniile fermierilor pentru vânzarea în comun a produselor agricole
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Comisia Europeană (CE) a demarat, în 15 ianuarie 2015, consultările pe tema proiectului privind vânzarea în comun de produse agricole, invitând părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la noul proiect privind aplicarea normelor antitrust ale UE în sectorul agricol, informează un comunicat de presă al CE. Cele mai...

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...