Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rabobank confirmă expansiunea Fonterra pe piețele din UE și Statele Unite

Autor: Nora Marinvineri, 15 decembrie, 2017

Creșterea producției de lapte în Noua Zeelandă se preconizează a fi puternică până în primăvara anului 2018, cu o prognoză de creștere de 2-3% pentru sezonul 2017/18, potrivit celui mai recent raport al companiei Rabobank, ”Global Dairy Quarterly„.

 

Expertul Rabobank, Emma Higgins, a opinat că semnalele puternice ale prețurilor la lapte din partea fermierilor au ajutat la creșterea optimismului începutul noului noului an, rezultatul probabil fiind o creștere a ofertei de lapte.

 

”Previziunea de deschidere a cooperativei Fonterra, de 6,50 USD / kg, pentru noul preț al laptelui de lapte a fost un pas important în ceea ce privește prognoza de deschidere a sezonului trecut și reflectă îmbunătățirea piețelor de mărfuri de la sfârșitul anului trecut”, a spus doamna Higgins, care a adăugat:

 

”Cu majoritatea prognozei de deschidere a procesatorilor de lapte într-o gamă relativ îngustă, sezonul 2018 va fi mai încrezător, fluxurile de trezorerie având un impuls foarte necesar, în comparație cu anotimpurile anterioare”.

 

Bazându-se pe previziunea prețurilor materiilor prime Rabobank și asumând o rată valutară spot, piața mondială este în concordanță cu livrarea prețului laptelui de fermă în apropierea NZD $ 6.25 / kgMS pentru întregul sezon 2017/18. Grasimile continuă să stabilească prețuri record, în timp ce laptele praf integral (WMP) va scădea cu 3,3%, până la 3.022 USD / tonă, conform previziunilor Rabobank.

 

Importurile din China urmează să crească

 

China ar putea fi ”o poveste frumoasă”, se arată în raport, însemnând o parte din creșterea ofertei suplimentare din Noua Zeelandă. D-na Higgins a mai spus că prețurile scăzute ale laptelui de fermă din China au determinat un volum scăzut din fermele mari corporative, în timp ce fermierii mici continuă să părăsească industria.

 

Deși este prognozată o creștere de 1,2% a producției pentru China, rezervele acelei țări se mențin la un nivel scăzut, iar creșterea consumului va depăși oferta internă.

 

Încă o confirmare a expansiunii Fonterra pe piețele dezvoltate

 

În Raportul citat, Rabobank susține că, dată cu creșterea cererii de grăsimi lactate, pe fondul lipsei de produse, prețurile la grăsimi sunt și vor rămâne la niveluri record, iar SUA și Europa reprezintă piețele cheie de cumpărare, pentru Fonterra. În Raport, se afirmă:

 

”Încrederea consumatorilor este ridicată în SUA în acest moment și ne așteptăm ca cererea să continue pentru următoarele 12 luni. În timp ce prețurile la grăsimi, la nivel mondial, continuă să contravină gravitației, prețurile ridicate continuă să ridice problema substituției grăsimilor! Deoarece prețurile sunt atât de ridicate, unii utilizatori finali ar putea încerca să înlocuiască grăsimile cu alternative mai ieftine, de ulei vegetal”.

 

Recuperarea globală a producției va continua

 

La nivel global, nivelurile producției de lapte vor continua să se redreseze în urma contracției puternice la sfârșitul anului 2016.

 

Prețurile mari la poarta fermei și condițiile meteorologice mai favorabile vor însemna un ajutor producătorilor mondiali de lapte și lactate, după o scădere succesivă de mai mulți ani.

 

Per ansamblu, perspectivele raportului sugerează că redresarea mondială a producției va continua, iar industria se va transforma într-o fază de expansiune a comerțului, care va fi necesară pentru a asigura o creștere constantă, dar modestă, a cererii.

FAO: Consumul alimentelor ieftine, un pericol pentru sănătatea oamenilor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 septembrie 2018

(Comunicat) Sistemul alimentar globalizat nu oferă dietele necesare oamenilor pentru o viață sănătoasă, dar contribuie la creșterea ratei de obezitate și la excesul de greutate în special în statele care importă majoritatea alimentelor, a menționat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.   În boxa acuzaților, hrana...

Global Meat News: Lupta globală împotriva PPA se întețește
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 13 septembrie 2018

China, România și Republica Moldova au raportat cazuri confirmate de PPA în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat alte țări importante de prelucrare a cărnii să acționeze.   Deși este inofensiv pentru oameni, un caz confirmat de ASF înseamnă că întregul șeptel trebuie să fie distrus, cu costuri semnificative pentru...