Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rabobank: CPTPP, Mercosur și Blockchain vor modifica piața cărnii de vită

Autor: Mircea Demetermiercuri, 28 februarie, 2018

Potrivit raportului Rabobank Beef, pentru primul trimestru al anului 2018, tranzacțiile comerciale și punerea în aplicare a acordurilor blocurilor geo-comerciale vor fi esențiale pentru această categorie în următoarele 12 luni și vor bulversa piața mondială a cărnii de vită.

 

După cum se știe, Parteneriatul trans-pacific ”cuprinzător și progresiv (CPTPP)”, urmează să fie semnat luna viitoare, iar Rabobank se așteaptă ca țările producătoare de carne de vită din acordul comercial, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Mexic și Canada, să vadă câștiguri substanțiale în viitor.

 

Mai puțin clar este acordul UE-Mercosur, care ar permite țărilor din America latină să exporte în UE 99.000 de tone de carne de vită cu taxe vamale foarte mici. Țările Mercosur doresc să crească această cantitate cu 150.000 de tone, însă UE este mai puțin dornică, ceea ce ar putea crea o situație de opoziție. Un alt element esențial va fi noul sistem de informații care țin de trasabilitate, Blockchain.

 

Autorul raportului, Angus Gidley-Baird, Analist principal – Animal Protein Rabobank, a explicat de ce aceste două acorduri vor fi cheia pentru carnea de vită în 2018:

 

„În timp ce multe dintre aplicații au fost determinate de dorința de a spori trasabilitatea și transparența, cu accent pe siguranța alimentelor, oportunitățile există în continuare în lanțul de aprovizionare”, a spus el. „Iar noul sistem, Blockchain, este superior soluțiilor curente, atunci când vine vorba de schimbul de informații genetice, ceea ce face mai ușor să urmăriți performanțele de producție. Blockchain este în fapt un lanț de informații care include, printre altele, producătorul, feedlot-ul, fermierul, iar, pe baza informațiilor genetice, autoritățile pot să verifice valorile reproducerii în timp real în tranzacție.

 

„Abordarea partajată a informațiilor simplifică în mod dramatic procesele back-office, cum ar fi reconcilierea și raportarea tranzacțiilor, fiind un avantaj atât pentru procesatorii de carne de vită, cât și pentru fermieri. Anterior, în cazul în care reconcilierea a necesitat colaționarea și verificarea documentelor încrucișate din mai multe surse, procesul era dificil, tehnologia de acum reconciliază instantaneu tranzacția între toate părțile. ”

 

Focus regional

 

Alte aspecte importante ale raportului au inclus statisticile de producție din SUA care au arătat că o combinație de creștere a numărului de bovine, condiții favorabile de piață și condiții meteorologice au dus la creșterea creșterii producției de la 3% (la sfârșitul anului 2017), și va ajunge la 5% 2018.

 

În Australia, prețurile la carnea de vită vor fi afectate de vremea rece din primul trimestru al anului. Exporturile au crescut cu 3% în 2017, determinate de creșterea exporturilor către Japonia.

 

Se așteaptă ca Brazilia să înregistreze o creștere anuală de 5% a producției de carne de vită, creștere sporită de un număr tot mai mare de viței născuți anul trecut.

FAO: Prețurile cresc la unt, brânză și lapte praf integral
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 aprilie 2018

(Comunicat) Potrivit FAO, Indicele FAO pentru prețurile la alimente a crescut în luna martie, determinat de creșterea robustă a prețurilor la cereale și la produsele lactate.   În luna martie, indicele a înregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decât în februarie și cu 0,7% peste valoarea sa de anul...

FAO: Prețul laptelui a dus la creșterea prețurilor la alimente
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 martie 2018

(Comunicat) Creșterea prețurilor mondiale la cereale și produsele lactate a compensat în aflux prețurile mai scăzute la uleiurile vegetale, ceea ce a determinat creșterea prețurilor produselor alimentare la nivel mondial în februarie.   Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 170,8 puncte în...