Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rabobank: După Brexit, UE va exporta mai puțină carne de porc în UK

Autor: Nora Marinjoi, 17 ianuarie, 2019

Marea Britanie are o producție insuficientă insuficientă de carne de porc. Pentru a rezolva această problemă, Regatul Unit a crescut producția și importul în fiecare an, în jurul valorii de 1 milion de tone de carcasă (cwt), din statele membre ale UE. Cu o rată de autosuficiență estimată de UE de aproape 112%, aproximativ 2,6 milioane de tone de carne de porc au fost exportate în afara UE, în 2018, pentru a echilibra cererea și oferta locală. Însă, după Brexit, autonomia UE ar putea crește la 120%, se afirmă într-o analiză Rabobank. Prin urmare, în viitorul UE-27, procesatorii de carne de porc vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a asigura posibilități de export de carne de porc și de produse secundare, care nu sunt consumate în cadrul UE. Pe termen scurt, creșterea cererii chineze va compensa probabil orice pierdere a accesului pe piața din Regatul Unit.

 

Producția din Marea Britanie, pe un trend ascendent din 2010

 

Marea Britanie duce o mare lipsă de producție de carne de porc; doar jumătate din cerere este acoperită de producția națională. Cu toate acestea, producția crește, mai ales în așteptarea Brexit-ului. Astfel, din 2010, producția a crescut cu peste 100.000 de tone, la aproape 900.000 de tone cwt. Această producție suplimentară este parțial destinată consumului național, însă există și o creștere a exporturilor.

 

Exporturile britanice au crescut și ele cu 50.000 de tone, ajungând la 255.000 tone cwt în 2017 (în principal reduceri), și la o valoare de 520 de milioane de euro. Peste 30% sunt exportate în țări terțe, Irlanda fiind cea mai importantă destinație de export din Marea Britanie pe piața UE, urmată de Danemarca și Germania.

 

În ultimii ani, importurile din Regatul Unit au fluctuat în jurul valorii de 1 milion de tone, furnizate în întregime de statele membre ale UE. Danemarca, Olanda și Germania sunt cei mai importanți furnizori, urmate la distanță de Irlanda și Polonia. Valoarea importurilor britanice, în 2017, a fost de 2,79 miliarde de euro.

 

Aproape jumătate din aceste importuri sunt carne proaspătă sau congelată. În plus, există o gamă largă de cârnați și alte produse din carne prelucrate, care reprezintă 30% din volumul importat, în timp ce 20 % reprezintă restul din importuri.

 

Fiecare țară pare să aibă o poziție specifică pe piață (a se vedea figura 2): Danemarca furnizează în principal carne proaspătă în Marea Britanie (68% din volumele totale). Aceasta se referă în principal la industria de prelucrare a cărnii (Tulip) și la ani de prezență în segmentul de carne proaspătă.  Țările de Jos furnizează 45% din importurile de bacon, iar Danemarca oferă 20%. La rândul lor, Irlanda și Polonia sunt principalii furnizori de cârnați și alte produse din carne prelucrate

 

Autosuficiența UE va crește după Brexit

 

Pe baza estimărilor preliminare pentru anul 2018, UE are o rată a autosuficienței de aproape 112%. După Brexit, autosuficiența UE-27 va crește la valori cuprinse între 117% și 120% (a se vedea Figura 3). Acest lucru înseamnă că, în viitorul UE-27, procesatorii de carne de porc vor trebui să lucreze din ce în ce mai mult pentru a asigura posibilitățile de a exporta carne de porc și subproduse care nu sunt consumate în UE-27.

 

În plus, se estimează că producția UE-27 va crește cu mai mult de 2%, până la un total de 24,4 milioane de tone cwt. Datorită îmbunătățirii performanțelor tehnice ale crescătorilor de porci, producția continuă pe o tendință de creștere lentă, în ciuda scăderii numărului de scroafe.

 

Comerțul dintre statele membre ale UE este, de asemenea, foarte dinamic, mai ales cel provenit din țările cu producție excedentară în țări care nu produc suficient pentru a satisface cererea națională. Rabobank estimează o creștere a importurilor de carne de porc în România, ca rezultat al scăderii drastice a producției interne, din cauza Pestei Porcine Africane. În plus, diferitele caracteristici economice, precum costul forței de muncă, investițiile recente și obiceiurile de consum vor influența aceste fluxuri comerciale intracomunitare.

 

De exemplu, Germania este o platformă de tranzacționare, exportând aproape 2,7 milioane tone cwt în fiecare an. Datorită industriei eficiente de prelucrare, Germania importă anual peste 1 milion de tone de carne (în principal carcase și bucăți primare). Pentru a echilibra cererea și oferta UE, un total de aproximativ 2,6 milioane tone de carne de porc a trebuit exportat în afara UE, în 2018. De altfel, destinațiile asiatice reprezintă 75% din exporturile UE, dintre care China este cea mai importantă piață.

 

China, o alternativă evidentă pentru exporturile UE

 

Opinia Rabobank este că importurile de carne de porc ale Chinei, în 2019, vor crește drastic, pentru a compensa o parte din scăderea producției, ca urmare a pestei porcine africane. Importurile chineze sunt de așteptat să fie egale sau mai mari decât volumele observate în 2016. UE este bine plasată, pentru a beneficia de această creștere a cererii de importuri, care ar putea continua timp de mai mulți ani.

 

Fără a cunoaște rezultatul negocierilor cu Brexit, chiar și acum, după votul din parlamentul britanic, este dificil pentru companii să se pregătească pentru viitor. Un Brexit dur, cu controlul frontierelor pentru statele membre ale UE, ar putea încuraja companiile să exporte mai mult în China.

 

Aceasta se va referi în principal la produsele congelate, adică la aproximativ jumătate din importurile totale curente din Regatul Unit. Un astfel de scenariu va atrage, cel mai probabil, exportatori mai mari și, prin urmare, societățile mai mici de export ar putea obține o poziție mai bună pe piața din Marea Britanie.

 

Creșerea producției interne, soluția cea mai bună pentru UK

 

Exporturile de slănină din UE ar putea fi menținute, deoarece acest produs este adesea comercializat direct cu comercianții cu amănuntul din Marea Britanie. Competiția privind prețurile va juca apoi un factor decisiv între clienții UE din Marea Britanie, China și alte destinații mondiale. Puterea lirei britanice va juca un rol important aici, însă se așteaptă o devalorizare. Oricum, exporturile UE de carne de porc spre UK se vor diminua considerabil.

 

Alte alternative pentru oferta de pe piața din Regatul Unit sunt importurile din țările terțe, însă, Regatul Unit aplică cerințe stricte privind bunăstarea animalelor. Pe termen scurt, este puțin probabil ca țări precum SUA sau Canada să poată furniza Regatului Unit carne și produse la standardele cerute de britanici.

 

Ca urmare, se poate previziona o oarecare criză a cărnii de porc pe piața britanică, iar singura soluție viabilă cu adevărat nu rămâne decât o accelerare a creșterii producției în UK, însă vor trebui să treacă destui ani, până când se va ajunge la asigurarea cererii din producția internă.

 

FAO: Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 decembrie 2018

(Comunicat) Peste 14 milioane de adulți și circa 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală suferă de nesiguranță alimentară severă - așa cum este definită de Scala de Experiență în Insecuritatea Alimentară (FIES în engleză) potrivit unui raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

Acordul USMCA, dezastruos pentru Industria laptelui din Canada
Autor: Nora Marin  /   joi, 6 decembrie 2018

  După câteva luni de încordare și o vară tumultoasă, plină de litigii comerciale între Statele Unite, Canada și Mexic, cele trei națiuni nord-americane au semnat oficial Acordul SUA-Mexic Canada (USMCA), desființând Acordul de comerț liber Nord-American anterior (NAFTA ).   La summitul G20 de la Buenos Aires,...