Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

Rabobank: După ieșirea UK din UE, alimentele se vor scumpi cu 8 %

Autor: Mircea Demeterluni, 10 aprilie, 2017

Potrivit unei analize efectuată de Rabobank și publicată la începutul acestei săptămâni de DairyReporter, controalele la frontieră care vor fi impuse în urma Hard-Brexit vor face ca prețurile produselor alimentare în UE să fie cu până la 8% mai mari, reducându-se concomitent și importul de alimente din Marea Britanie.

 

Odată ce Regatul va fi în afara zonei de comerț liber al Uniunii Europene, acesta va fi obligat să impună controale suplimentare la frontieră și acest lucru se va vedea în prețurile care vor crește, indiferent de forma oricărui acord comercial între UK și UE, susțin experții Rabobank.

 

”Impactul potențial al Herd-Brexit-ului asupra companiilor alimentare și agriculturii, în afara Regatului Unit, va fi foarte mare“, se afirmă în raport.

 

După cum se cunoaște, prim-ministrul britanic Theresa May a declanșat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, lansând în mod oficial ieșirea Marii Britanii din UE. Ulterior, FoodDrinkEurope a cerut negociatorilor să lucreze la un acord care ”să păstreze barierele la un minim absolut”, dar Rabobank a identificat deja o parte dintre perdanți.

 

În raport se afirmă: ”Oricare ar fi rezultatul negocierilor, consumatorii din Regat și din UE vor trebui să se obișnuiască cu prețuri mai mari”, afirmație asumată de analistul senior al firmei, Harry Smit. Echipa a dezvoltat trei scenarii posibile comerciale. ”Primul scenariu presupune că vor exista cote de import fără achitarea taxelor la nivelul actual al volumului schimburilor comerciale, cu tarife de import privind comerțul suplimentar.

 

Un al doilea scenariu, protecționist, vede cote fără taxe mai mici decât volumele curente și tarifele de import pentru comerțul din afara acestei cote. În al treilea scenariu nu există tarife de import la importurile din Marea Britanie.

 

Cele trei scenarii trei sunt extreme, dar acordul final este probabil să fie un ”amestec complicat”, a spus Smit, care a adăugat: ”Există mai mulți factori în joc și o serie de scenarii pentru modul în care Regatul Unit ar putea tranzacționa cu UE în lumea post-Brexit. Pentru că țările sunt în general dornice să protejeze fermierii iar tarifele alimentare sunt de multe ori mai mari decât pentru multe alte produse. Iar tema siguranței alimentare va fi un element care va fi speculat emotiv, rezultatul fiind un impact major asupra Regatului Unit și, posibil, asupra UE.“

 

De aceea, procesatorii de alimente ar trebui să fie gata de costuri suplimentare și concurență sporită. În prezent, Marea Britanie importă majoritatea alimentelor sale din UE. Ulterior Hard-Brexit-ului, însă, unele țări  din afara UE ar putea dinamiza importul de produse alimentare din Marea Britanie, pentru că aceste țări vor avea un statut de egalitate cu țările UE.

 

Exportatorii britanici către UE se vor confrunta cu costuri suplimentare și vice-versa. În plus, ambele părți se vor confrunta cu noi controale individuale.

 

Cele mai afectate ar putea fi companiile alimentare din UE care exportă produse finite și /sau semi-finite. Acestea se vor vedea concurați de companii din zone non-UE care vor dori să exporte pe piața britanică”, se mai afirmă în raportul  Rabobank.

 

Accesul la forța de muncă rămâne o preocupare cheie pentru sectorul alimentar din Marea Britanie, aceasta fiind încă o preocupare majoră pentru Marea Britanie, acolo unde 32% dintre lucrătorii din Industria alimentară și agricultura UK provin din țările UE.

 

Celălalt factor de luat în considerare este devalorizarea lirei sterline, analiștii Rabobank estimând încă o scădere a monedei britanice cu 5 %, în următoarele 12 luni.

Irlandezii au pus la punct tehnologia 3D de fabricare a brânzeturilor topite
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 23 martie 2017

Potrivit DairyReporter, un studiu condus de cercetatorii de la Scoala de Produse Alimentare si Stiinte Nutritionale a Universitatii College Cork din Irlanda, a realizat o tehnologie care foloseste imprimante 3D pentru a fabrica brânzeturi topite. Tehnologia are are implicații deosebite pentru formulele de nutriție...

La Bruxelles s-a discutat despre PAC +2020
Autor: meatmilk  /   joi, 9 martie 2017

La Bruxelles a avut loc cea de a 3524-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit). Pe ordinea de zi s-a aflat propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui plan multianual pentru speciile pelagice mici din Marea Adriatică, precum şi un schimb de opinii ce vizează PAC...