Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rabobank: Hard-Brexit va închide piața UE pentru UK

Autor: Nora Marinvineri, 8 februarie, 2019

În absența unei înțelegeri cu Uniunea Europeană, Marea Britanie va deveni o „țară terță” pentru UE, de la 30 martie 2019. În practică, aceasta va însemna că firmele britanice vor pierde accesul pe piața UE pentru exporturile majorității produselor agricole, din cauza introducerii tarifelor la frontiera Uniunii Europene.

 

„Este foarte probabil ca Regatul Unit să nu introducă tarife pentru importuri (atât din UE, cât și din alte țări)”, susține într-o analiză publicată de Harry Smit – Analist principal F & A RaboResearch, care a adăugat:

 

„Cu toate acestea, inflația prețurilor la alimente în Marea Britanie, cauzată de creșterea costurilor de trecere a frontierei cu UE și la slăbirea ulterioară a lirei britanice, deoarece Marea Britanie este un importator net de produse alimentare, vor aduce mari neplăceri.

 

Șansele ca importurile din alte zone să preia rolul furnizorilor din UE sunt mici, cel puțin pe termen scurt. Standardele de calitate ale Regatului Unit nu sunt ușor de îndeplinit pentru majoritatea furnizorilor din afara UE, în timp ce piața din Marea Britanie concurează cu multe destinații alternative pentru exporturi: zahărul brut este singurul produs pentru care se poate observa o creștere a importurilor.

 

Se va accentua povara administrativă a tranzacțiilor în operațiuni atât în ​​UE, cât și în Regatul Unit. Controlul vamal nu numai că va duce la creșterea costurilor de trecere a frontierei, dar și timpul petrecut la frontieră va crește, ceea ce va fi în detrimentul calității și valorii produselor proaspete. O chestiune extrem de sensibilă va fi trecerea frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, deoarece scenariul „Hard-Brexit” implică mari probleme.

 

Companiile alimentare vor trebui să-și reorganizeze lanțurile de aprovizionare, pentru a se adapta la această nouă realitate. Eficiențele bazate pe lanțurile de valori transfrontaliere UE-UK, vor fi pierdute. O parte din prejudiciile suferite de fermierii britanici din cauza pierderii accesului pe piața UE vor fi compensate de o nouă slăbire a lirei britanice, deoarece acestea își îmbunătățesc poziția competitivă,  față de importuri.

 

Un Hard-Brexit va dăuna grav industriei pescuitului din Marea Britanie și UE, atâta timp cât nu există un acord în ceea ce privește accesul reciproc la apele și piețele de pescuit. Un volum semnificativ de cereale procesate în prezent în etanol ar putea fi disponibil pe piața din Marea Britanie, în funcție de sprijinul viitor pentru etanol în Marea Britanie”, a concluzionat specialistul Rabobank.

De frica PPA, Danemarca ridică un gard la granița cu Germania!
Autor: Nora Marin  /   vineri, 1 februarie 2019

Ministerul Mediului și al Alimentelor din Danemarca a început construirea unui gard de 70 de kilometri în Padborg, pentru a combate amenințarea cu pestă porcină africană (ASF) din Germania.   Cu termen de finalizare până în toamna anului 2019, construcția va avea o înălțime de 1,5 metri și se va extinde la 50 cm subteran,...

Domnul Petre Daea a prezidat Consiliul AgriFish
Autor: meatmilk  /   joi, 31 ianuarie 2019

(Comunicat) Președinția și-a prezentat prioritățile și programul, al cărui obiectiv principal va fi asigurarea coeziunii ca valoare europeană comună.   În domeniul agriculturii, principalele priorități ale președinției române vor fi negocierea pachetului legislativ referitor la reforma politicii agricole comune (PAC)....