Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: Hard-Brexit va închide piața UE pentru UK

Autor: Nora Marinvineri, 8 februarie, 2019

În absența unei înțelegeri cu Uniunea Europeană, Marea Britanie va deveni o „țară terță” pentru UE, de la 30 martie 2019. În practică, aceasta va însemna că firmele britanice vor pierde accesul pe piața UE pentru exporturile majorității produselor agricole, din cauza introducerii tarifelor la frontiera Uniunii Europene.

 

„Este foarte probabil ca Regatul Unit să nu introducă tarife pentru importuri (atât din UE, cât și din alte țări)”, susține într-o analiză publicată de Harry Smit – Analist principal F & A RaboResearch, care a adăugat:

 

„Cu toate acestea, inflația prețurilor la alimente în Marea Britanie, cauzată de creșterea costurilor de trecere a frontierei cu UE și la slăbirea ulterioară a lirei britanice, deoarece Marea Britanie este un importator net de produse alimentare, vor aduce mari neplăceri.

 

Șansele ca importurile din alte zone să preia rolul furnizorilor din UE sunt mici, cel puțin pe termen scurt. Standardele de calitate ale Regatului Unit nu sunt ușor de îndeplinit pentru majoritatea furnizorilor din afara UE, în timp ce piața din Marea Britanie concurează cu multe destinații alternative pentru exporturi: zahărul brut este singurul produs pentru care se poate observa o creștere a importurilor.

 

Se va accentua povara administrativă a tranzacțiilor în operațiuni atât în ​​UE, cât și în Regatul Unit. Controlul vamal nu numai că va duce la creșterea costurilor de trecere a frontierei, dar și timpul petrecut la frontieră va crește, ceea ce va fi în detrimentul calității și valorii produselor proaspete. O chestiune extrem de sensibilă va fi trecerea frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, deoarece scenariul „Hard-Brexit” implică mari probleme.

 

Companiile alimentare vor trebui să-și reorganizeze lanțurile de aprovizionare, pentru a se adapta la această nouă realitate. Eficiențele bazate pe lanțurile de valori transfrontaliere UE-UK, vor fi pierdute. O parte din prejudiciile suferite de fermierii britanici din cauza pierderii accesului pe piața UE vor fi compensate de o nouă slăbire a lirei britanice, deoarece acestea își îmbunătățesc poziția competitivă,  față de importuri.

 

Un Hard-Brexit va dăuna grav industriei pescuitului din Marea Britanie și UE, atâta timp cât nu există un acord în ceea ce privește accesul reciproc la apele și piețele de pescuit. Un volum semnificativ de cereale procesate în prezent în etanol ar putea fi disponibil pe piața din Marea Britanie, în funcție de sprijinul viitor pentru etanol în Marea Britanie”, a concluzionat specialistul Rabobank.

În colaborare cu Microsoft, Tetra Pak a conceput fabrica viitorului
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 4 aprilie 2019

Tetra Pak a colaborat cu Microsoft, ABB, SAP și Elettric80 pentru a digitiza producția de lactate, aceasta urmând a fi dezvăluită la evenimentul "Factory of the Future", de la Hannover Messe 2019.   Compania declară că dorește să ofere un sprijin mai mare clienților săi în era digitală, unde tehnologia digitală...

C.E., dispusă să tripleaze contingentul Tax Free al Ucrainei, la carnea de pasăre
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 aprilie 2019

Comisia Europeană poate să tripleze cota de export fără taxe vamale pentru pieptul de pui dezosat pentru companiile de păsări din Ucraina, aducând-o la 70.000 de tone pe an, dacă Ucraina este de acord cu anumite taxe de import pe piept de pui din oase.   În 2018, Ucraina a devenit al treilea exportator de păsări de curte în...