Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: În T1 2019, creșterea globală a ofertei de lapte a stagnat

Autor: Nora Marinmiercuri, 17 aprilie, 2019

Rabobank a lansat raportul Dairy Quarterly T1, relevând faptul că cei mai mari exportatori de produse lactate din lume s-au blocat în perioada de creștere a ofertei de lapte de-a lungul anilor, iar SUA se confruntă cu o piață mixtă.

 

Brexit-ul, ”clar ca un noroi”!

 

Industria laptelui la nivel mondial se confruntă cu probleme de aprovizionare în 2019. Cauzele variază în funcție de piață, dar includ creșterea economică mai slabă, prețurile mai ridicate, vânzările cu amănuntul nesatisfăcătoare, condițiile geopolitice și provocările meteorologice.

 

Rabobank susține că presiunea în producția de lapte va fi resimțită în prima jumătate a anului 2019 și ar putea atinge cel mai mic nivel din 2016 și până acum.

 

În special, Rabobank a numit divorțul Brexit „clar ca noroiul”, care afectează industria UE. Și provocările meteorologice din Argentina și Noua Zeelandă au început să crească presiunea pe aprovizionare și vor continua să facă acest lucru în următoarele luni.

 

O recesiune în 2020?

 

Potrivit Rabobank, datele din ianuarie și februarie indică faptul că SUA a înregistrat scăderi ale vânzărilor în ceea ce privește volumul de iaurt (cu 2% mai scăzut), brânza topită (cu 3,9%) și laptele lichid (cu 4% mai scăzut). Dar brânzeturile naturale și untul au crescut, respectiv, cu 3,8% și respectiv 4%, determinate de prețurile de vânzare cu amănuntul mai mici.

 

Prețurile brute de brânză au scăzut cu 2%, brânza procesată cu 0,2% și untul cu 1,3%. Iaurtul și prețurile la lapte lichid au rămas nemișcate față de anul trecut. Rabobank preconizează că SUA va avea un excedent mic de produse lactate exportabile în prima jumătate a anului 2019; producția va crește ușor pe tot parcursul anului, iar cererea internă va avea o presiune mai mare.

 

Statele Unite ar putea „să rateze pe deplin avantajul prețurilor globale ale pieței produselor lactate în 2019” din cauza „aprovizionării interne adecvate, asociate provocărilor comerciale” și a climatului geopolitic. Cu SUA luptând în atât de multe bătălii comerciale, raportul sugerează că SUA ar putea găsi „piețe noi pentru lactate.”

 

Războiul comercial chino-american continuă

 

„Tremorul războiului comercial continuă să reverbereze pe continente, pe măsură ce tarifele americane rămân ferm în vigoare. Orice „tranzacție comercială” între Trump și Xi continuă să fie împinsă mai departe în acest an. Creșterea economică globală este mai dificilă pentru următorii ani și anticipăm o recesiune din SUA în a doua jumătate a anului 2020 „, a spus Rabobank.

 

Pornind de la datele USDA, raportul anticipează că prețurile la produsele lactate cu amănuntul vor crește în acest an cu 2,5%, după opt ani de stabilitate, fiind inferioare ratei istorice (+ 2%). Prețurile superioare de vânzare cu amănuntul vor înregistra o creștere economică ușoară, iar o cerere ridicată de servicii alimentare vor contribui la scăderea cererii interne a produselor lactate din SUA, în 2019, fapt care va afecta piața globală a laptelui.

În Tratatul EU-Mercosur nu vor fi tranzacționate decât 25.000 de tone de carne de porc
Autor: Nora Marin  /   joi, 11 iulie 2019

După cum am anunțat anterior, Uniunea Europeană și tările din America Latină, reunite în alianța Mercosur, au convenit asupra unui acord comercial de liber-schimb, după 20 de ani de discuții.   În cadrul acordului comercial, produsele agricole din țările Mercosur vor fi permise în UE, însă numai în "contingente...

Rabobank: Războaiele tarifare și vremea extremă frânează industria americană a laptelui
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 27 iunie 2019

O combinație a vremii extreme și a litigiilor comerciale a avut un efect negativ asupra industriei americane a laptelui, în prima jumătate a acestui an, fapt care va avea efect pe plan global, susține ultimul raport emis de Rabobank.   În ciuda scăderii consumului de lapte lichid în SUA, producția nu a avut un impact...