Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: În T1 2019, creșterea globală a ofertei de lapte a stagnat

Autor: Nora Marinmiercuri, 17 aprilie, 2019

Rabobank a lansat raportul Dairy Quarterly T1, relevând faptul că cei mai mari exportatori de produse lactate din lume s-au blocat în perioada de creștere a ofertei de lapte de-a lungul anilor, iar SUA se confruntă cu o piață mixtă.

 

Brexit-ul, ”clar ca un noroi”!

 

Industria laptelui la nivel mondial se confruntă cu probleme de aprovizionare în 2019. Cauzele variază în funcție de piață, dar includ creșterea economică mai slabă, prețurile mai ridicate, vânzările cu amănuntul nesatisfăcătoare, condițiile geopolitice și provocările meteorologice.

 

Rabobank susține că presiunea în producția de lapte va fi resimțită în prima jumătate a anului 2019 și ar putea atinge cel mai mic nivel din 2016 și până acum.

 

În special, Rabobank a numit divorțul Brexit „clar ca noroiul”, care afectează industria UE. Și provocările meteorologice din Argentina și Noua Zeelandă au început să crească presiunea pe aprovizionare și vor continua să facă acest lucru în următoarele luni.

 

O recesiune în 2020?

 

Potrivit Rabobank, datele din ianuarie și februarie indică faptul că SUA a înregistrat scăderi ale vânzărilor în ceea ce privește volumul de iaurt (cu 2% mai scăzut), brânza topită (cu 3,9%) și laptele lichid (cu 4% mai scăzut). Dar brânzeturile naturale și untul au crescut, respectiv, cu 3,8% și respectiv 4%, determinate de prețurile de vânzare cu amănuntul mai mici.

 

Prețurile brute de brânză au scăzut cu 2%, brânza procesată cu 0,2% și untul cu 1,3%. Iaurtul și prețurile la lapte lichid au rămas nemișcate față de anul trecut. Rabobank preconizează că SUA va avea un excedent mic de produse lactate exportabile în prima jumătate a anului 2019; producția va crește ușor pe tot parcursul anului, iar cererea internă va avea o presiune mai mare.

 

Statele Unite ar putea „să rateze pe deplin avantajul prețurilor globale ale pieței produselor lactate în 2019” din cauza „aprovizionării interne adecvate, asociate provocărilor comerciale” și a climatului geopolitic. Cu SUA luptând în atât de multe bătălii comerciale, raportul sugerează că SUA ar putea găsi „piețe noi pentru lactate.”

 

Războiul comercial chino-american continuă

 

„Tremorul războiului comercial continuă să reverbereze pe continente, pe măsură ce tarifele americane rămân ferm în vigoare. Orice „tranzacție comercială” între Trump și Xi continuă să fie împinsă mai departe în acest an. Creșterea economică globală este mai dificilă pentru următorii ani și anticipăm o recesiune din SUA în a doua jumătate a anului 2020 „, a spus Rabobank.

 

Pornind de la datele USDA, raportul anticipează că prețurile la produsele lactate cu amănuntul vor crește în acest an cu 2,5%, după opt ani de stabilitate, fiind inferioare ratei istorice (+ 2%). Prețurile superioare de vânzare cu amănuntul vor înregistra o creștere economică ușoară, iar o cerere ridicată de servicii alimentare vor contribui la scăderea cererii interne a produselor lactate din SUA, în 2019, fapt care va afecta piața globală a laptelui.

Compania Ion Mos isi reconfirma statutul la IFFA 2019
Autor: Ilie Stoian  /   sâmbătă, 4 mai 2019

Actuala editie a celui mai mare targ dedicat sectorului mondial al carnii, IFFA 2019, care se desfasoara in uriasele spatii expozitionale de la Messe Frankfurt, prilejuieste companiei Ion Mos, dar si celei specializate, Emerson, sa isi reconfirme statutul, in prima linie a calitatii produselor si solutiilor tehnologice, fie ca vorbim despre...

La IFFA 2019, LivingJumbo isi prezinta noile casolete PET-Light
Autor: Ilie Stoian  /   sâmbătă, 4 mai 2019

Prezenta pentru a doua oara la targul IFFA, dedicat industriei mondiale a carnii, compania buzoiana LivingJumbo Industry SA isi propune, in principal, sa isi dezvolte portofoliul de clienti pentru foliile in noua straturi, pe care le produce, in Special prin incheierea de parteneriate cu firme specializate in printing, precum si dezvoltarea liniei...