Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rabobank: Piața cărnii de pasăre va resimți cel mai mare cutremur

Autor: Nora Marinvineri, 30 martie, 2018

Analizând afacerile din primul trimestru al anului 2018, Rabobank opinează că piața internațională a cărnii de pasăre s-ar putea confrunta cu cel mai mare cutremur, cea mai afectată țară urmând a fi Brazilia.

 

In timp ce cele mai multe industrii au dat rezultate bune in primele 3 luni ale anului, piața cărnii de pasăre a suportat un regres, ca urmare a anchetei din Brazilia, care a dus inclusiv la restricții privind comerțul din SUA și o interdicție de export în Arabia Saudită, fapt care, prin recul, va afecta și UE.

 

În raportul publicat pe 29 martie de Poultry World se subliniază, de asemenea, că renegocierile în curs de desfășurare ale NAFTA, care au afectat deja comerțul din America de Nord, își va extinde efectele, afectând puternic prețurile, în cursul acestui an. Dar, iată analiza Rabobank pe zone geografice:

 

Brazilia

 

Brazilia va fi cea mai afectată țară. Exporturile de păsări au scăzut cu aproape 8% în primele 2 luni ale anului și în această perioadă Arabia Saudită, care și-a redus importurile din Brazilia cu 12%, în termeni de volum, în timp ce UE, a patra cea mai mare destinație, a diminuat importurile din acea țară cu 38 %. China, EAU, Africa de Sud și Mexic și-au majorat importurile.

 

Cu toate acestea, în timp ce autoritățile braziliene au făcut tot posibilul pentru a clarifica faptul că investigația este încă în desfășurare, este posibil ca exporturile globale să fie afectate negativ.

 

Prețurile la carne de pui en-gros, au fost cu 14% mai mici, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Având în vedere acești factori de agitare, poziția Braziliei în domeniul comerțului global va fi contestată. Țara este în prezent cel mai mare exportator din lume, cu o cotă de piață de 35%.

 

Statele Unite

 

Poziția Statelor Unite ar putea fi contestată dacă renegocierea NAFTA va conduce la restricții asupra comerțului cu păsări dintre SUA și Mexic. Mexicul este cea mai mare piață de export pentru SUA, care deține 20% din cele 3 milioane de tone de export de păsări, în timp ce Canada are doar 5%.

 

Raportul Rabobank afirmă că, dacă negocierile NAFTA vor avea ca rezultat restricții comerciale, creșterea sectorului american va fi de doar 2,2%.

 

Europa

 

Comercianții din Europa și din Orientul Mijlociu au substituit păsările de curte braziliene cu alte bunuri, în special din Europa de Est. Constatările auditorilor UE, în special în ceea ce privește salmonela, sunt importante pentru Brazilia. Alte schimbări sunt în desfășurare pentru comerțul mondial. Atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite (EAU) implementează în prezent un standard halal strict, care va înlocui pe cel actual. Acest lucru nu va afecta doar piața din Brazilia, care contribuie cu 65% din totalul importurilor pe această piață, însă afectate vor fi și UE, Ucraina și SUA.

 

China

 

Performanța pe piața chineză a cărnii de pasăre s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele luni. Îmbunătățirea pieței păsărilor se datorează, în principal, producției reduse din ultimii ani și a redresării cererii de pe piață. Vaccinarea împotriva H7N9 din ultimul an și închiderea piețelor de păsări vii din motive de biosecuritate, au contribuit la scăderea incidenței gripei aviare, fapt care a dinamizat afacerile de pe piața chineză.

 

Rabobank a mai susținut că declarat că Rusia și Thailanda vor căuta o parte tot mai mare din cota de piață din lume. Ultima informație cuprinsă în raport este scăderea cu 3 % a cererii de carne de pasăre, la nivel mondial, pentru primul trimestru al anului 2018.

FAO: Producția și consumul de pește la nivel mondial vor crește
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

Potrivit FAO, producția de pește la nivel global va continua să crească în următorii zece ani, chiar dacă cantitatea de pește capturată în sălbăticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intensă a acvaculturii este acum temperată, se spune într-un nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură...

FAO: Priorități de Food Security în perioada 2018-2027
Autor: meatmilk  /   luni, 9 iulie 2018

(Comunicat) Producția agricolă globală crește constant în cazul majorității produselor de bază, atingând niveluri record în anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate și pește, în timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizația pentru...