Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: Războaiele tarifare și vremea extremă frânează industria americană a laptelui

Autor: Mircea Demeterjoi, 27 iunie, 2019

O combinație a vremii extreme și a litigiilor comerciale a avut un efect negativ asupra industriei americane a laptelui, în prima jumătate a acestui an, fapt care va avea efect pe plan global, susține ultimul raport emis de Rabobank.

 

În ciuda scăderii consumului de lapte lichid în SUA, producția nu a avut un impact semnificativ în ultimii ani. În primul trimestru al anului 2019, producția americană de lapte a crescut doar cu 0,1%, față de trimestrul I al anului 2018.

 

Numărul de vaci de muls este în prezent în scădere cu 90.000, comparativ cu mai puțin de un an în urmă, potrivit Rabobank. Raportul prevede ca producția de lapte din SUA să rămână într-un „model de exploatație” în viitorul apropiat, fără modificări imediate ale factorilor care contribuie la această industrie.

 

Rabobank se așteaptă ca producția de lapte din SUA să continue să crească. Dar numărul efectivelor este în continuare în scădere, astfel încât creșterea ofertei de lapte pentru restul anului va rămâne sub medie, mai puțin de 1,5%. Aceasta ar trebui să crească prețurile la lapte în a doua jumătate a anului 2019.

 

Rabobank prognozează că economia Statelor Unite se îndreaptă către o „încetinire considerabilă” în 2020. În plus, războiul comercial dintre SUA și China ar putea afecta exportatorii de produse lactate din UE.

 

În următorii câțiva ani, Rabobank consideră că SUA va încerca să devină un exportator competitiv în China, deoarece majoritatea exporturilor de produse lactate din SUA sunt în prezent supuse tarifelor de 25% -45%.

 

Cu toate că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește comerțul cu Mexic și Canada, și propunerea acordului USMCA, acesta nu a fost încă adoptat, fapt care provoacă incertitudini care ar putea duce la alte probleme legate de comerțul cu produse lactate.

 

Totalul exporturilor de brânzeturi din SUA a crescut cu 10% în T1 2019. Producția de unt a scăzut cu 4,8% în primăvara acestui an față de anul trecut. Exporturile de grăsimi din lapte și de substanțe grase au fost afectate negativ de conflictele comerciale și de criza febrei aftoase, care au redus vânzările de zer uscat în China cu 53% și de lactoză cu 24% în T1 2019.

 

Vânzările cu amănuntul de brânză topită, lapte lichid, iaurt și înghețată au scăzut în prima jumătate a anului, dar Rabobank a declarat că „cererea robustă de servicii alimentare a menținut echilibrul pieței lactatelor din SUA”.

 

„Consumatorii americani sunt încrezători în condițiile economice actuale. Pe termen lung, optimismul american este probabil să se estompeze, deoarece costul unor tarife mai mari pe importurile chineze vor schimba economia Statelor Unite”, se arată în raport.

 

„Rabobank prognozează o încetinire a economiei americane în 2020, la fel ca recuperarea producției de lapte de la un an la altul, ceea ce va duce la creșterea volumelor de produse lactate din SUA și care vor lovi piețele globale”.

China va începe importul de carne de vită din Marea Britanie
Autor: Nora Marin  /   joi, 20 iunie 2019

Carnea de vită britanică a primit lumina verde pentru exporturile comerciale către China, în urma unei serii de inspecții efectuate de delegații chinezi, potrivit unei înțelegeri în valoare de £ 230 milioane, pe o perioadă de cinci ani.   Protocolul privind carnea de vită din Marea Britanie și China a fost semnat de...

Rabobank: SUA majorează cu 100 % importurile de lactate din UE
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 23 mai 2019

Un nou raport al Rabobank evidențiază că războiul comercial dintre SUA și UE se produce deja, aceasta nefiind o veste bună pentru produsele lactate europene, în condițiile în care administrația americană dorește majorarea taxei de import a lactatelor europene cu 100 %.   Totul a pornit în cursul lunii aprilie, când...