Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: SUA majorează cu 100 % importurile de lactate din UE

Autor: Mircea Demeterjoi, 23 mai, 2019

Un nou raport al Rabobank evidențiază că războiul comercial dintre SUA și UE se produce deja, aceasta nefiind o veste bună pentru produsele lactate europene, în condițiile în care administrația americană dorește majorarea taxei de import a lactatelor europene cu 100 %.

 

Totul a pornit în cursul lunii aprilie, când reprezentantul Comerțului din Statele Unite (USTR) a anunțat că intenționează să perceapă tarife suplimentare pentru produsele europene incluse în 317 de coduri tarifare, evaluate la aproximativ 21 miliarde de dolari.

 

Lista de 317 de produse americane din Statele Unite include 44 de coduri tarifare pentru produsele lactate, care acoperă untul european, iaurtul și sortimente de brânzeturi cu o valoare de import în 2018 de 1 miliard de dolari. Cu toate acestea, dintre cele peste 400 de coduri tarifare din lista UE, numai 11 includ produsele lactate, iar exporturile de produse lactate din SUA către UE au fost evaluate la numai 100 de milioane de dolari.

 

Anunțul a determinat o dispută între Statele Unite și UE. În timp ce importurile de unt, brânzeturi și iaurt reprezintă un mic procent din aprovizionarea SUA, iar exporturile UE către SUA reprezintă un mic procent din producția europeană, tarifele suplimentare la exporturile europene ale produselor lactate către SUA vor crea câștigători și perdanți, aceștia din urmă fiind europenii.

 

UE a afectat mai mult decât SUA

 

Mary Ledman, strateg al Rabobank, a declarat: „În general, brânzeturile europene de specialitate sunt de o valoare ridicată, la nivelul comerțului cu amănuntul. Cu toate acestea, o suprataxă de 100% în plus, față de un produs deja scump ar putea să îi determine pe clienții din Statele Unite să aleagă o brânză autohtonă mai puțin costisitoare.

 

„Multe brânzeturi europene importate sunt comercializate și distribuite de către companiile specializate în alimentație, care dețin, de asemenea, mărci de brânzeturi de specialitate americane, în portofoliile lor. În consecință, un tarif suplimentar de 100% pentru brânzeturile europene ar putea reduce competitivitatea brânzeturilor europene pe piața americană, va reduce activitatea de promovare a brânzeturilor europene, va încuraja consumatorii din SUA să exploreze brânzeturi de specialitate mai puțin costisitoare și va oferi un avantaj față de brânzeturile de specialitate importate din afara UE. ”

 

Cei mai mari perdanți

 

În mod individual, cel mai mare pierzător este susceptibil de a fi Irlanda, cu aproape 34.500 de tone metrice de export anual de produse lactate. Rabobank afirmă că aproape toate importurile americane de unt irlandez și brânză sunt acoperite de cele 44 de coduri. Mai mult de 96% din brânzeturile importate din Franța, Spania și Regatul Unit sunt incluse și ele în lista de majorări, precum și 75% din brânzeturile din Danemarca și Germania și aproape 50% din brânzeturile italiene, care ar putea fi afectate.

 

La unt, alocarea anuală SUA a untului din UE este de 9.616 tone și, prin urmare, Rabobank declară că marea majoritate a untului irlandez este supus unei rate de TRQ neautorizate de 1.541 USD / kg. Potrivit raportului, scenariul cel mai nefavorabil este că, dacă s-ar aplica un tarif suplimentar de 100%, consumatorii americani ar plăti dublu pentru untul european, în condițiile în care, oricum, untul european este deja de două ori mai scump decât cel american.

IFFA: Cele mai importante teme ale editiei 2019
Autor: Ilie Stoian  /   duminică, 5 mai 2019

Un simplu tur efectuat ieri, prin uriasele spatii expozizionale de la Messe Frankfurt, acolo unde se desfasoara editia festiva cu numarul 70, a targului IFFA, dedicat industriei mondiale a carnii, ne-a dezvaluit atat cele mai importante teme, dar si viitoarele directii de dezvoltare pe plan mondial, directii de care, desigur, ar trebui sa tina...

Compania Ion Mos isi reconfirma statutul la IFFA 2019
Autor: Ilie Stoian  /   sâmbătă, 4 mai 2019

Actuala editie a celui mai mare targ dedicat sectorului mondial al carnii, IFFA 2019, care se desfasoara in uriasele spatii expozitionale de la Messe Frankfurt, prilejuieste companiei Ion Mos, dar si celei specializate, Emerson, sa isi reconfirme statutul, in prima linie a calitatii produselor si solutiilor tehnologice, fie ca vorbim despre...