Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rabobank: Suprataxarea brânzeturilor va afecta puternic exporturile UE către USA

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 16 octombrie, 2019

Mary Ledman, strateg mondial pentru produse lactate la Rabobank, spune că tarifele americane care vor fi aplicate pe acest segment vor avea un efect major asupra producătorilor din Uniunea Europeană.

 

În total, aproximativ 18.000 de tone de produse lactate din UE se încadrează în cele 65 de coduri HTS, care vor fi supuse unui tarif ad valorem suplimentar, de 25% la 18 octombrie, în urma deciziei lui Donald Trump și al executivului american. Importurile totale de brânză din SUA s-au majorat la aproape 176.000 de tone în 2018, brânzeturile din UE reprezentând 134.000 de tone. Acum, se așteaptă ca ele să scadă.

 

Cele 58 de coduri HTS de brânză care fac obiectul tarifului suplimentar reprezintă aproximativ 55% (73.000 tone) din importurile americane de brânzeturi europene în 2018, iar Ledman susține că brânzeturile italiene sunt cele mai vulnerabile, cu aproape 20.000 tone (aproximativ 60%) din 2018.

 

Irlanda a simțit deja scumpirea tarifelor suplimentare la exportul de unt și brânză în SUA. Exporturile combinate de brânză irlandeză (20%) și unt (80%), în 2018, în SUA, au însumat peste 35.000 de tone metrice care ar fi supuse tarifului suplimentar.

 

„Cu cât sunt impuse tarifele mai mari, cu atât eroziunea pieței este mai mare”, a spus Ledman, care a adăugat: „Pe termen scurt, în mai puțin de trei luni, este de așteptat un impact limitat pe piață. Importurile pe termen lung, la prețuri mai mari, se vor confrunta cu o concurență mai mare din partea producătorilor de unt și brânzeturi din Statele Unite și din alte zone, decât UE.

 

Ledman a adăugat că o suprataxă de 25% peste un produs deja scump ar putea determina consumatorii americani să aleagă o brânză mai puțin costisitoare sau un produs importat din afara UE. Multe brânzeturi europene importate sunt comercializate și distribuite de companii alimentare specializate, care transportă, de asemenea, brânzeturi interne de specialitate în liniile lor de produse.

 

Drept urmare, un tarif suplimentar de 25% la brânzeturile europene este de natură să diminueze competitivitatea brânzeturilor europene pe piața americană, să scadă activitatea de promovare a brânzeturilor europene, să încurajeze consumatorii americani să exploreze brânzeturile de specialitate interne mai puțin costisitoare și să ofere un nivel competitiv și un avantaj pentru brânzeturile de import din afara UE.

 

„În mod colectiv, UE-28 nu își poate permite să piardă SUA ca piață, pentru peste 73.000 de tone de brânză, în special având incertitudinea unui Brexit dur.”

 

Reamintim că această suprataxare a brânzeturilor europene, precum și a unor produse de carne fabricate în Uniunea Europeană și exportate în Statele Unite, a venit ca răspuns al guvernului american la taxele impuse de UE avioanelor Boeing.

Messe Düsseldorf sărbătorește 40 de ani de prezență la Moscova
Autor: meatmilk  /   luni, 21 octombrie 2019

Luna octombrie, pentru Messe Dusseldorf, reprezintă împlinirea a 40 de prezență continuă, prin filiala sa, la Moscova.   Deschizând reprezentarea oficială la 15 octombrie 1979, Messe Dusseldorf a pus bazele poveștii sale de succes pe piața rusă. În 2002 a fost înființată filiala Messe Düsseldorf Moscow, care numără...

SUA va taxa cârnații europeni și brânzeturile italienești
Autor: Nora Marin  /   vineri, 11 octombrie 2019

Conform Reuters, SUA au primit de la Organizația Mondială a Comerțului acordul pentru a impune taxe vamale pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari pe an. Decizia vine în semn de compensație pentru suvențiile stabilite drept ilegale acordate de UE grupului aeronautic Airbus.   Marea parte a tarifelor vor intra...