Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Radu roatis: „vom exporta porci incepand cu aceasta toamna”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, exportul intracomunitar de carne si produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat cel mai probabil din toamna acestui an.

Acesta a declarat la inceputul lunii mai, ca ANSVSA, impreuna cu Ministerul Agriculturii si cu patronatele din industria carnii de porc, a definitivat procedura privind sistemul canalizat al comertului intracomunitar cu carne de porc.

„Am stabilit de comun acord niste proceduri astfel incat sa respectam legislatia, dar si sa putem oferi posibilitatea controlului, respectiv ca toata carnea provine din ferme indemne de pesta porcina. Ulterior, am transmis lista celor care doresc sa se inscrie si pana in prezent au fost depuse solicitari din partea unui numar de 12 entitati juridice”, a declarat Radu Roatis.

Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta ar putea permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 este esentiala, deoarece se poate solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

In prezent, in Romania sunt crescuti in jur de 5,3 milioane de porci in ferme si gospodarii ale populatiei, din care aproape circa 3,8 milioane in gospodariile populatiei.
Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri.

Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...