Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Radu roatis: „vom exporta porci incepand cu aceasta toamna”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, exportul intracomunitar de carne si produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat cel mai probabil din toamna acestui an.

Acesta a declarat la inceputul lunii mai, ca ANSVSA, impreuna cu Ministerul Agriculturii si cu patronatele din industria carnii de porc, a definitivat procedura privind sistemul canalizat al comertului intracomunitar cu carne de porc.

„Am stabilit de comun acord niste proceduri astfel incat sa respectam legislatia, dar si sa putem oferi posibilitatea controlului, respectiv ca toata carnea provine din ferme indemne de pesta porcina. Ulterior, am transmis lista celor care doresc sa se inscrie si pana in prezent au fost depuse solicitari din partea unui numar de 12 entitati juridice”, a declarat Radu Roatis.

Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta ar putea permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 este esentiala, deoarece se poate solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

In prezent, in Romania sunt crescuti in jur de 5,3 milioane de porci in ferme si gospodarii ale populatiei, din care aproape circa 3,8 milioane in gospodariile populatiei.
Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri.

Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci

Etichete cu tipar perfect? Agenția infoGROUP și tipografia infoCOLOR vă pot satisface orice pretenție!
Autor: meatmilk  /   luni, 16 iulie 2018

Agentia infoGROUP detine una dintre cele mai moderne si performante tipografii din Romania, infoCOLOR, dotata cu utilaje de ultima generatie:     Masina de tipar offset in patru grupuri – Ryobi 524GE, imprimanta digitala format SR A3 – Xerox 560, imprimanta de mari dimensiuni (3.2 metri), echipamente pentru faltuit, brosat,...

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 iulie 2018

(Comunicat) APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra...