Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Radu Timiș: Firmele românești nu au putere de negociere cu marele retail

Autor: Maria Demetriadmarți, 7 iunie, 2016

„Industria alimentară românească are foarte mică forţă de negociere. Dacă îţi poţi permite să te ridici de la masă la o discuţie cu retailerii şi să spui «Nu mă mai interesează  această reţea de magazine», e în regulă. Dar trebuie să ai putere de negociere. În România există o criză de supraproducţie în industria alimentară”, a spus Radu Timiş în cadrul conferinţei ”Cei mai mari jucători din economie-2016”, organizată de Ziarul Financiar. Acesta, a mai adăugat:

 

”Începând de anul trecut, a început o consolidare a industriei alimentare. Dacă anii trecuţi companiile nu au putut să se dezvolte şi să ajungă la nivelul de competitivitate globală, într-un singur an vedem că toate aceste companii care au suferit au nişte creşteri extraordinare, raportează creşteri de 20-25% în primul rând pe volum, în zona produselor de înaltă calitate.

 

În fiecare an, Cris-Tim a investit 10 milioane de euro, ceea ce e mult pentru o companie de 100 de milioane de euro pe an. Profitabilitatea noastră s-a dublat an de an, productivitatea a crescut cu 20%, rezultatele sunt promiţătoare şi pentru acest an, şi pentru anii următori.

 

Dar, supermarketurile, care se dezvoltă foarte mult, vin tot mai mult în zona de private label, încearcă să aibă putere tot mai mare de negociere. Multe produse se produc în afara ţării, în Europa, fapt care afectează industria noastră. Noi putem să ţinem cât de cât piept acestei europenizări a industriei alimentare, dar industria alimentară românească are foarte mică forţă în negociere. Acum patru ani aveam expunere în supermarket de 50%. Și, deși am crescut în fiecare an, tot am ajuns la 25% în prezent.

 

De aceea, mă adresez colegilor din industrie și le spun:  Nu scădeţi calitatea, creaţi un produs bun la un preţ convenabil! Pentru asta însă trebuie să ai şi un brand care să te ajute.” (În imagine, domnul Radu Timiș, la Meat & Milk 2016)

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirmat participarea la Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirma participarea ca speaker la Expo-Conferința Internațională Meat Milk 2018, care va începe joi, 10 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României față de noile realități ale...

Invitații emisiunii Meat.Milk din 27 aprilie au fost Dorin Cojocaru și Florin Căpățână
Autor: meatmilk  /   luni, 30 aprilie 2018

Emisiunea Meat.Milk din seara de 27 aprilie 2018 i-a avut ca invitați pe domnii Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Florin Căpățână-Vicepreședinte AMRCR și Director de Dezvoltare Durabilă și Relații Instituționalizate Carrefour.     În cadrul emisiunii, domnul Florin Căpățână a descris pe scurt evenimentul derulat în...