Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Razboiul pestelui dintre islanda si ue, stimulent economic

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Intre Bruxelles si Reykjavik are loc, de ceva vreme, un razboi economic al pestelui. Initial, Uniunea Europeana a propus Islandei o cota de 3% din toata cantitatea de macrou ce poate fi pescuita in Atlanticul de Nord, aceasta cota fiind majorata ulterior la 7%.

Islandezii insista oficial pentru atribuirea unui procent de 16-17%, iar – in timpul derularii negocierilor – pescadoarele islandeze continua sa extraga atat cat sa scoata economia nationala din criza, fara legatura cu cotele/procentele atribuite sau negociate.

Problemele disensiunilor economice dintre Islanda si UE isi au radacinile, inca din 2009. Atunci, devalorizarea coroanei islandeze si o crestere fireasca a datoriilor islandezilor fata de banci, a determinat comunitatea europeana sa mizeze pe ingreunarea financiara a unui stat cu populatie de 300.000 de locuitori implicati, aproape in totalitate, in pescuitul oceanic.

Considerand insa ilegale imprumuturile islandezilor in valuta straina, politicienii acestui stat au incheiat un acord cu bancherii prin care, facilitati economice bilaterale au condus la usurarea poverii financiare pentru o patrime din populatie, stergerea acestor datorii reprezentand 13% din PIB.

In prezent, economia islandeza creste simultan scaderea accentuata a somajului (cf. agentiei de rating Fitch), de la BB+ la BBB-, iar industria piscicola merge la foc continuu. Asta in conditiile in care, cu doar trei ani in urma, falimentau toate bancile private, moneda nationala era devalorizata la jumatate, iar valuta straina era vanduta limitat si scump localnicilor. Se vorbeste deja in Europa despre miracolul islandez. (Ioan ªerbanescu)

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...