Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Reacție ANSVSA: În România nu evoluează pesta porcină africană

Autor: Meat MIlkjoi, 10 iulie, 2014

(Comunicat) Referitor la ştirea apărută astăzi în mass-media potrivit căreia “ Elveţia va interzice cu începere de miercuri importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. Importurile din Bulgaria şi România sunt vizate, precum şi cele din anumite regiuni din Croaţia şi Letonia “Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face următoarele precizări:

  1. În România nu evoluează pesta porcină africană (nici pesta porcină clasică).
  2. Autorităţile elveţiene nu au făcut altceva decât să anunţe implementarea, prin acte normative naţionale, a legislaţiei europene, respectiv a Deciziei CE nr 764/2013. În consecinţă, comerţul continuă în aceleaşi condiţii, Elveţia respectând prevederile stabilite de legislaţia europeană.
  3. Comerţul cu carne de porc şi produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveţia aşa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condiţiilor stipulate în Decizia CE nr 764/2013.
  4. Comerţul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis. ANSVSA ia toate măsurile necesare pentru a îndeplinii cerinţele necesare pentru deblocarea şi a acestui tip de schimb comunitar.
  5. Menţionăm că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013, şi nici în acest an, până în prezent.

 

 

 

Reamintim că ANSVSA România a luat măsuri de prevenire a apariţie pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre, încă de la începutul acestui an, măsuri care sunt în continuare aplicate.

Dintre acestea menţionăm:

  • · informarea şi instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel naţional, prin structurile implicate în controlul bolilor, centrelor locale de combatere a bolilor, asociaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni.

 

  • · informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociaţiilor de crescători de animale şi a admistratorilor fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană.

 

  • · convocarea unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific pentru a supune analizei acestui for situaţia creată de evoluţia pestei porcine africane la porcii mistreţi din Lituania şi Polonia, în care s-a analizat strategia adoptată de ANSVSA pentru a preveni apariţia pe teritoriul naţional a pestei porcine africane, identificarea unor modalităţii de iniţiere a unui studiu entomologic privind prezenţa pe teritoriul României a căpuşelor care au rolul de vector şi rezervor pentru această boală, dar şi alte aspecte ştiinţifice şi tehnice legate de măsurile aplicate pentru protejarea ţării noastre împotriva unor boli ale animalelor

 

  • · pentru menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală, a avut loc şedinţa reunită a Grupurilor de lucru “Sănătatea şi bunăstarea animalelor” şi “Carne şi produse din carne“, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA, unde au fost prezentate subiecte legate de pesta porcină africană şi de conduita aplicabilă, incluzând menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală în rândurile agenţilor economici din industria cărnii de porc, ale producătorilor de carne de porc, ale administratorilor paznicilor de vânătoare şi vânătorilor etc.

 

  • · demararea unei campanii de informare şi educare privind pesta porcină africană şi postarea pe pagina de web a instituţiei a unor materiale informative referitoare la această boală.

Informaţiile pot fi accesate la: http://www.ansvsa.ro/index.php?pag=889

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...