Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Recomandări ANSVSA pentru cumpărăturile de Paşte

Autor: Meat MIlkjoi, 18 aprilie, 2013

Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandã cetăţenilor sã cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă.

Atât carnea cât şi celelalte produse de origine animalã sau non-animalã care sunt cumpărate din spaţii şi unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică.

Carnea de miel sau ied

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (ante-mortem) precum şi după sacrificare (post-mortem), iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Din punctul de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri de carne:

Carnea de miel (ied) –  care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare – este marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele:

–         în partea superioară denumirea tării respectiv „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al ţării „RO”, in cazul cărnii obţinute în abatoare din România;

–         în centru numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine;

–         în partea inferioară abrevierea Comunităţii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc. cu majuscule.

Carnea de miel (ied) – care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar – are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:

–         în partea superioară: „ROMÂNIA”, cu majuscule;

–         în centru: indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii;

–         în partea inferioară: „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”, cu majuscule.

Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate.

În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru.

Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt uşor de confundat pentru o persoană neavizată.

Ouăle

Achiziţionarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor presupune că acestea:

–         provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar;

–         au fost transportate până la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care respectă normele şi condiţiile de igienă şi de temperatură;

–         sunt depozitate şi expuse spre comercializare cu respectarea condiţiilor de igienă şi temperatură.

De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul în care persoanele care comercializează produsele de origine animală respectă cerinţele de igienă stabilite de legislaţia în vigoare.

Astfel, toate persoanele care manipulează produsele de origine animală până la comercializare trebuie să fie sănătoase, să aibă carnete de sănătate vizate periodic de către o unitate medicală şi să poarte o îmbrăcăminte curată (halat, şorţ şi bonetă de culoare albă).

ANSVSA face apel către cetăţeni să sesizeze toate neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor, la numărul de telefon  0800.826.787, care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

(Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media  al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...