Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine

Autor: Maria Demetriadjoi, 15 ianuarie, 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o informare transmisă de DSVSA-Sibiu, care cuprinde recomantări pentru crescătorii de ovine.

Campania de fătări la ovine are loc, în sistemul tradiţional, între lunile februarie şi martie, în funcţie de data introducerii berbecilor reproducători în turmele cu oile stabilite pentru reproducţie.

Pentru ca această activitate să se desfășoare în condiții optime şi să nu fie afectată starea de sănătate a oilor mame sau a mieilor, crescătorii de ovine vor asigura, indiferent de dimensiunea efectivului, următoarele:

-Identificarea şi înregistrarea în Baza Națională de Date a ovinelor din exploataţie şi a mieilor nou născuţi.

-Asigurarea cu personal corespunzător din punct de vedere numeric şi al cunoştinţelor de bunăstare, inclusiv în manipularea oilor, a mieilor, ulterior la mulgerea oilor, tehnici de dezinfectare şi tundere.

-Adăpostirea de către crescătorii de ovine a animalelor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să asigure în principal densitatea li zooigiena la parametrii normali (aşternut curat, spaţii dezinfectate şi văruite).

-Suprafața totală de adăpostire pentru toate animalele şi dimensiunea grupului se determină în funcţie de vârstă, mărime şi alte caracteristici biologice ale ovinelor, densitatea trebuie să permită suficientă libertate de mişcare animalelor, respectiv de 1,5 m˛ pe cap de oaie adultă şi 0,35 m˛ pe miel. Padocul în aer liber trebuie să asigure o suprafaţa minimă de 2,5 m˛ pe cap de adult şi de 0,5 m˛ pe miel.

-Ovinele care nu sunt ţinute în adăposturi închise, trebuie să li se asigure protecţia necesară împotriva intemperiilor, contra animalelor de pradă, accesul la apă şi la hrană.

-Compartimentarea adăpostului în funcţie de starea fiziologică a efectivului (oi gestante, oi în fătare, oi cu miei)

-Asigurarea microclimatului optim, respectiv o temperatură de 18 — 20 grade C, coeficientul de luminozitate, 1:12, — 1:15, umiditatea să fie cuprinsă între 65-70% şi împrospătarea continuă a aerului prin ventilaţie naturală.

-Menţinerea în stare de igienă şi funcţionare a echipamentelor din adăposturi, respectiv, echipamentele de muls (unde este cazul), sistemele de încălzire și de ventilație.

-Hrana administrată zilnic ovinelor, să fie echilibrată nutritiv, furnizată, în condiţii igienice, aditivată cu suplimente minerale adecvate, atunci când este necesar şi cu un aport mai mare pe bază de cereale în această perioadă.

-Să se asigure un front de furajare care să permită tuturor ovinelor să se hrănească simultan şi să aibă acces la o sursă de apă potabilă de bună calitate.

-Mieii trebuie să primească o cantitate suficientă de colostru fie prin supt, fie prin administrarea din alte surse, furnizat la temperatura corpului, în decurs de 20-30 minute de la fătare. Hrănirea cu lapte trebuie să continue pentru cel puţin primele opt săptămâni de viaţă. Se recomandă, ca la sfârşitul primei săptămâni de viaţă, mieii să aibă acces treptat până la înţărcare, la alte produse alimentare proaspete, fibroase sau concentrate şi la apă de calitate la discreţie.

-Protejarea surselor de apă şi furaje pentru a nu fi supuse îngheţului şi evitarea administrării de furaje (silozuri sau rădăcinoase) înghețate care pot provoca avorturi sau alte afecţiuni grave.

-Inspectarea zilnică a efectivului de ovine acordându-se o atenție specială la aspectul corporal în ansamblu, la mişcărlie animalelor, la rumegare, la schimbările de comportament, existenţa unor diverse răni sau plăgi, şi starea ongloanelor.

-Efectuarea coditului la oile fătătoare, înlăturarea învelitorile fetale şi a straturilor de aşternut ud cu lichidele scurse în timpul fătării, prevenind astfel răspândirea unor boli.

-Ovinele bolnave sau rănite, să fie izolate în adăposturi sau boxe speciale, cu așternut uscat şi confortabil şi să fie consulte, de un medic veterinar.

În toată această perioadă crescătorii de ovine, asociațiile profesionale trebuie să colaboreze permanent cu personalul sanitar veterinar, pentru monitorizarea stării de sănătate a ovinelor, precum şi pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare ce se impun. (Dr. Pențea Ioan — Compartiment Comunicare D.S.V.S.A Sibiu)

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...

Influența dezechilibrelor nutriționale asupra taurilor și vierilor
Autor: Meat MIlk  /   joi, 8 ianuarie 2015

Influența dezechilibrelor nutriționale pot avea consecințe nefaste asupra taurilor și vierilor, în procesul de reproducție. În  cazul în care substanțele nutritive din rație nu se găsesc într-un echilibru normal (deficit sau exces), funcția de reproducție la masculii bovini și suini este influențată negativ. Dintre substanțele...