Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Reducerea TVA nu va ieftini alimentele

Autor: Ilie Stoianvineri, 5 aprilie, 2013

Parlamentarul european Iuliu Winkler susţine că reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, adăugând că este posibil ca anul viitor să se renunţe la această valoare a TVA.

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă, că în România reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social.

„Avem o politică fiscală haotică. Un exemplu este reducerea TVA la pâine, care este o decizie politică. De altfel, s-a şi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (…) Ştiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nicio legătură cu o politică fiscală coerentă. (…) Introducerea TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pânii, însă acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, pâinea reprezintă 6,73 la sută din coşul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar şi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creştere de 0,8 la sută a puterii de cumpărare, cu acelaşi procent urmând să scadă şi inflaţia.

„Preţul de vânzare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a afirmat Iuliu Winkler, care şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte aşteptările guvernanţilor în privinţa ”conformării voluntare a actorilor din această industrie”, care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa să mai ţină contabilităţi paralele şi şi-ar plăti integral contribuţiile către stat.

Totodată, Iuliu Winkler este de părere că, dacă se va aplica în acest an reducerea TVA la produsele de panificaţie, anul viitor se va renunţa la măsură.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu declara recent la o conferinţă pe teme fiscale că Guvernul va decide dacă va aplica TVA de 9 la sută doar pentru pâine sau pentru tot circuitul grâu-pâine în funcţie de răspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxării inverse la cereale după 1 iunie.

„În ceea ce priveşte taxarea cu 9% a pâinii, efectele acestei măsuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversă care va fi sau nu aplicat începând cu data de 1 iunie. Începând cu data de 1 iunie, România trebuie să aplice un sistem de taxare normală la cereale, ceea ce înseamnă că din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acestă existenţă sau non-existenţă a taxării inverse poate să influenţeze valoarea TVA de pe circuitul grâu-pâine”, afirma Manolescu.

Marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme.

MEDIAFAX a publicat duminică un document elaborat de Ministerul Finanţelor în care se menţiona că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.(Mediafax)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...

Reducerea TVA nu va ieftini alimentele

Autor: vineri, 5 aprilie, 2013

Parlamentarul european Iuliu Winkler susţine că reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, adăugând că este posibil ca anul viitor să se renunţe la această valoare a TVA.

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă, că în România reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social.

„Avem o politică fiscală haotică. Un exemplu este reducerea TVA la pâine, care este o decizie politică. De altfel, s-a şi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (…) Ştiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nicio legătură cu o politică fiscală coerentă. (…) Introducerea TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pânii, însă acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, pâinea reprezintă 6,73 la sută din coşul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar şi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creştere de 0,8 la sută a puterii de cumpărare, cu acelaşi procent urmând să scadă şi inflaţia.

„Preţul de vânzare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a afirmat Iuliu Winkler, care şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte aşteptările guvernanţilor în privinţa ”conformării voluntare a actorilor din această industrie”, care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa să mai ţină contabilităţi paralele şi şi-ar plăti integral contribuţiile către stat.

Totodată, Iuliu Winkler este de părere că, dacă se va aplica în acest an reducerea TVA la produsele de panificaţie, anul viitor se va renunţa la măsură.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu declara recent la o conferinţă pe teme fiscale că Guvernul va decide dacă va aplica TVA de 9 la sută doar pentru pâine sau pentru tot circuitul grâu-pâine în funcţie de răspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxării inverse la cereale după 1 iunie.

„În ceea ce priveşte taxarea cu 9% a pâinii, efectele acestei măsuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversă care va fi sau nu aplicat începând cu data de 1 iunie. Începând cu data de 1 iunie, România trebuie să aplice un sistem de taxare normală la cereale, ceea ce înseamnă că din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acestă existenţă sau non-existenţă a taxării inverse poate să influenţeze valoarea TVA de pe circuitul grâu-pâine”, afirma Manolescu.

Marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme.

MEDIAFAX a publicat duminică un document elaborat de Ministerul Finanţelor în care se menţiona că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.(Mediafax)

Transavia controlează integral lanțul de producție
Autor: Meat MIlk  /   joi, 22 ianuarie 2015

Transavia controlează integral lanțul de producție, ca urmare a investițiilor făcute în ultima perioadă, fapt care contribuie la menținerea companiei în poziția de lider al aviculturii românești. Primul pas a fost efectuat în anul 2011, când Transavia a înființat Divizia vegetală, devenind prima companie producătoare de carne din...

Khaled El Solh, Caroli Foods: Dorim o creștere de peste 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

”Dorim o creștere de peste 10 %, a declarat domnul Khaled El Solh, CEO al companiei Caroli Foods, într-un interviu acordat publicației Magazinul Progresiv, după ce, pentu anul trecut, a fost raportată o creştere de 20% a profitabilităţii, iar cifra de afaceri a depăşit pragul de 80 milioane euro în 2014. Referindu-se la evoluția...

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg, de opt ori mai mic decât, de exemplu, în Spania sau Franța. Din totalul consumului, doar 13% din peştele de pe piaţă este pescuit în apele româneşti sau crescut în fermele piscicole din ţara noastră. În condițiile în care 87 % din pește este importat, ajung în magazine...

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...