Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Reff & Asociații lansează Ghidul Tranzacțiilor Transfrontaliere Garantate

Autor: joi, 19 decembrie, 2013

In contextul globalizarii afacerilor, multe companii se angajează zilnic in tranzactii comerciale transfrontaliere. Garantiile sunt utilizate frecvent in astfel de operatiuni ca instrumente de management al riscurilor. Asadar, familiarizarea cu specificul constituirii si executarii de garantii in diferite jurisdictii poate ajuta companiile sa isi desfasoare activitatea in siguranta peste hotare.

Mut Simina_Associate Partner_Reff  AsociatiiPentru a satisface nevoia de informatii actuale si usor de folosit, relevante pentru tranzactii transfrontaliere garantate in jurisdictiile unde companiile isi desfasoara activitatea, practicile juridice afiliate Deloitte au publicat recent un Ghid al Tranzactiilor Transfrontaliere Garantate. Ghidul a fost pregatit pe baza unei cercetari efectuate in perioada 2012 – 2013 si include informatii specifice fiecarei tari, furnizate de avocatii din jurisdictiile respective. Ghidul se doreste a fi un instrument util in abordarea problemelor complexe relevante in tranzactiile transfrontaliere, atat pentru creditori, cat si pentru companiile care constituie garantii.

Andrei Burz-Pinzaru_Partener Reff  AsociatiiPregatirea si structurarea ghidului a fost coordonata de echipa de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal in Romania. “Pregatirea Ghidului a fost un exercitiu de colaborare de succes cu colegii din cele 27 de tari din Europa, America de Sud si Asia de Sud-Est care au contribuit la Ghid. A rezultat un set de informatii structurate si usor de utilizat ce acopera aspecte juridice relevante pentru constituirea si executarea de garantii peste hotare”, declara Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Subiectele tratate de Ghid pentru fiecare jurisdictie includ tipurile de garantii disponibile, tipuri de bunuri ce pot fi aduse in garantie, cerintele de validitate, publicitatea si perfectarea garantiilor, costurile de constituire si efectuare a formalitatilor de publicitate, riscuri si interdictii legate de constituirea garantiilor,  aspecte legate de executarea silita si pozitia creditorului garantat in cazul insolventei constituitorului garantiei.

“Se pot trage multe concluzii din Ghid, insa, din punctul meu de vedere, cea mai relevanta este importanta adresarii cat mai devreme in cadrul tranzactiei a aspectelor specifice fiecarei jurisdictii in tranzactiile transfrontaliere, fie reorganizari societare, achizitii si fuziuni sau restructurari de credite. Diferentele substantiale intre jurisdictii pot constitui, in unele cazuri, oportunitati pentru o protectie sporita a creditorilor sau, din contra, pot genera riscuri legate de apararile disponibile constituitorului garantiei. Aceste aspecte pot fi adresate in mod corespunzator de catre expertii locali, de preferat in primele etape ale tranzactiei, altfel dinamica si durata tranzactiei pot fi semnificativ afectate” spune Simina Mut, Partener Asociat in cadrul practicii de drept bancar si financiar a Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Ghidul include si ilustratii comparative ale diferentelor dintre jurisdictii in ceea ce priveste costurile si durata inscrierii garantiilor, respectiv a procedurilor de executare silita.

Cum se pozitioneaza Romania fata de alte jurisdictii?

In Romania, durata medie a procedurii de inscriere a ipotecilor imobiliare este similara cu cea din Croatia, Italia, Letonia, Luxemburg, Anglia si Tara Galilor, dar este mai lunga decat in Bulgaria, Ucraina, Germania sau Slovenia; este insa semnificativ mai scurta decat in Serbia, Polonia, Cehia, Franta sau Spania.

Pentru ipotecile asupra bunurilor mobile, Romania, alaturi de Bulgaria si Thailanda, are cea mai scurta durata de inscriere, mult mai rapida decat, de exemplu, Polonia, Cehia, Serbia, Slovenia, Belgia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor.

In ceea ce priveste costurile, pentru ipotecile imobiliare, in aproape jumatate din jurisdictiile analizate, onorariile notariale nu sunt calculate in functie de valoarea obligatiei garantate (spre exemplu in Belarus, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Polonia, Serbia sau Olanda). In Romania, la fel ca in Chile, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg si Spania, onorariile notariale reprezinta un procent din valoarea obligatiei garantate. Pe de alta parte, in Spania de exemplu, in anumite situatii, valoarea onorariului poate fi negociata, iar in Italia, reducerea valorii onorariului este la latitudinea notarului.

In Olanda, inscrierea garantiilor asupra bunurilor mobile este gratuita, iar in majoritatea jurisdictiilor (inclusiv Romania), nivelul costurilor aferente este scazut. Exceptie fac Belgia, in anumite cazuri, si Luxemburg, unde taxele de inregistrare reprezinta un procent din suma garantata.

Perioada necesara executarii silite a garantiilor variaza de asemenea in mod semnificativ: pentru ipotecile imobiliare, termenele procedurale minime din Romania sunt printre cele mai scurte, similare cu cele din Belarus si Franta, dar mai lungi decat in Letonia si Chile. Cea mai lunga durata a procedurii de executare silita identificata este in Italia (mai mult de trei ani), urmata de Ucraina (de la doi la trei ani) si Finlanda, Slovenia si Thailanda (intre unu si doi ani).

Despre Reff și Asociații

SCA Reff & Asociaţii, numără în prezent peste 40 avocaţi şi este recunoscută la nivel local şi internațional pentru calitatea serviciilor pe care le oferă clienţilor şi abilitatea de a oferi soluţii pentru probleme complexe de drept. Anual, firma oferă asistenţă în tranzacţii ce însumează peste 1 miliard EUR şi este recunoscută de anuare internaţionale ca Legal 500, Chambers and Partners şi IFLR1000. Ediția 2013 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează Reff & Asociații printre cele mai importante case de avocatură și recomandă serviciile oferite de avocații acesteia pentru asistență în domeniile: financiar-bancar, drept societar și M&A, piețe de capital și drept imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500 EMEA, clienții percep echipa de avocați ca fiind extrem de talentată și cu multă experiență, profesionistă și având o pregătire corespunzătoare, capabilă să coordoneze situații complexe și având abilități foarte bune de management. Reff & Asociaţii este firmă membră Deloitte Legal, o rețea de societăți de avocați ce colaborează cu Deloitte pe plan global, fiind integrată practicii multidisciplinare de servicii profesionale oferite de Deloitte.

Despre Deloitte Legal

Avand peste 1,300 de avocati, in peste 50 de tari, Deloitte Legal este o retea de societati de avocati, pe deplin integrata in practica multi-disciplinara globala de consultanta a Deloitte.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Reff & Asociații lansează Ghidul Tranzacțiilor Transfrontaliere Garantate

Autor: Meat MIlkjoi, 19 decembrie, 2013

In contextul globalizarii afacerilor, multe companii se angajează zilnic in tranzactii comerciale transfrontaliere. Garantiile sunt utilizate frecvent in astfel de operatiuni ca instrumente de management al riscurilor. Asadar, familiarizarea cu specificul constituirii si executarii de garantii in diferite jurisdictii poate ajuta companiile sa isi desfasoare activitatea in siguranta peste hotare.

Mut Simina_Associate Partner_Reff  AsociatiiPentru a satisface nevoia de informatii actuale si usor de folosit, relevante pentru tranzactii transfrontaliere garantate in jurisdictiile unde companiile isi desfasoara activitatea, practicile juridice afiliate Deloitte au publicat recent un Ghid al Tranzactiilor Transfrontaliere Garantate. Ghidul a fost pregatit pe baza unei cercetari efectuate in perioada 2012 – 2013 si include informatii specifice fiecarei tari, furnizate de avocatii din jurisdictiile respective. Ghidul se doreste a fi un instrument util in abordarea problemelor complexe relevante in tranzactiile transfrontaliere, atat pentru creditori, cat si pentru companiile care constituie garantii.

Andrei Burz-Pinzaru_Partener Reff  AsociatiiPregatirea si structurarea ghidului a fost coordonata de echipa de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal in Romania. “Pregatirea Ghidului a fost un exercitiu de colaborare de succes cu colegii din cele 27 de tari din Europa, America de Sud si Asia de Sud-Est care au contribuit la Ghid. A rezultat un set de informatii structurate si usor de utilizat ce acopera aspecte juridice relevante pentru constituirea si executarea de garantii peste hotare”, declara Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Subiectele tratate de Ghid pentru fiecare jurisdictie includ tipurile de garantii disponibile, tipuri de bunuri ce pot fi aduse in garantie, cerintele de validitate, publicitatea si perfectarea garantiilor, costurile de constituire si efectuare a formalitatilor de publicitate, riscuri si interdictii legate de constituirea garantiilor,  aspecte legate de executarea silita si pozitia creditorului garantat in cazul insolventei constituitorului garantiei.

“Se pot trage multe concluzii din Ghid, insa, din punctul meu de vedere, cea mai relevanta este importanta adresarii cat mai devreme in cadrul tranzactiei a aspectelor specifice fiecarei jurisdictii in tranzactiile transfrontaliere, fie reorganizari societare, achizitii si fuziuni sau restructurari de credite. Diferentele substantiale intre jurisdictii pot constitui, in unele cazuri, oportunitati pentru o protectie sporita a creditorilor sau, din contra, pot genera riscuri legate de apararile disponibile constituitorului garantiei. Aceste aspecte pot fi adresate in mod corespunzator de catre expertii locali, de preferat in primele etape ale tranzactiei, altfel dinamica si durata tranzactiei pot fi semnificativ afectate” spune Simina Mut, Partener Asociat in cadrul practicii de drept bancar si financiar a Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Ghidul include si ilustratii comparative ale diferentelor dintre jurisdictii in ceea ce priveste costurile si durata inscrierii garantiilor, respectiv a procedurilor de executare silita.

Cum se pozitioneaza Romania fata de alte jurisdictii?

In Romania, durata medie a procedurii de inscriere a ipotecilor imobiliare este similara cu cea din Croatia, Italia, Letonia, Luxemburg, Anglia si Tara Galilor, dar este mai lunga decat in Bulgaria, Ucraina, Germania sau Slovenia; este insa semnificativ mai scurta decat in Serbia, Polonia, Cehia, Franta sau Spania.

Pentru ipotecile asupra bunurilor mobile, Romania, alaturi de Bulgaria si Thailanda, are cea mai scurta durata de inscriere, mult mai rapida decat, de exemplu, Polonia, Cehia, Serbia, Slovenia, Belgia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor.

In ceea ce priveste costurile, pentru ipotecile imobiliare, in aproape jumatate din jurisdictiile analizate, onorariile notariale nu sunt calculate in functie de valoarea obligatiei garantate (spre exemplu in Belarus, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Polonia, Serbia sau Olanda). In Romania, la fel ca in Chile, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg si Spania, onorariile notariale reprezinta un procent din valoarea obligatiei garantate. Pe de alta parte, in Spania de exemplu, in anumite situatii, valoarea onorariului poate fi negociata, iar in Italia, reducerea valorii onorariului este la latitudinea notarului.

In Olanda, inscrierea garantiilor asupra bunurilor mobile este gratuita, iar in majoritatea jurisdictiilor (inclusiv Romania), nivelul costurilor aferente este scazut. Exceptie fac Belgia, in anumite cazuri, si Luxemburg, unde taxele de inregistrare reprezinta un procent din suma garantata.

Perioada necesara executarii silite a garantiilor variaza de asemenea in mod semnificativ: pentru ipotecile imobiliare, termenele procedurale minime din Romania sunt printre cele mai scurte, similare cu cele din Belarus si Franta, dar mai lungi decat in Letonia si Chile. Cea mai lunga durata a procedurii de executare silita identificata este in Italia (mai mult de trei ani), urmata de Ucraina (de la doi la trei ani) si Finlanda, Slovenia si Thailanda (intre unu si doi ani).

Despre Reff și Asociații

SCA Reff & Asociaţii, numără în prezent peste 40 avocaţi şi este recunoscută la nivel local şi internațional pentru calitatea serviciilor pe care le oferă clienţilor şi abilitatea de a oferi soluţii pentru probleme complexe de drept. Anual, firma oferă asistenţă în tranzacţii ce însumează peste 1 miliard EUR şi este recunoscută de anuare internaţionale ca Legal 500, Chambers and Partners şi IFLR1000. Ediția 2013 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează Reff & Asociații printre cele mai importante case de avocatură și recomandă serviciile oferite de avocații acesteia pentru asistență în domeniile: financiar-bancar, drept societar și M&A, piețe de capital și drept imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500 EMEA, clienții percep echipa de avocați ca fiind extrem de talentată și cu multă experiență, profesionistă și având o pregătire corespunzătoare, capabilă să coordoneze situații complexe și având abilități foarte bune de management. Reff & Asociaţii este firmă membră Deloitte Legal, o rețea de societăți de avocați ce colaborează cu Deloitte pe plan global, fiind integrată practicii multidisciplinare de servicii profesionale oferite de Deloitte.

Despre Deloitte Legal

Avand peste 1,300 de avocati, in peste 50 de tari, Deloitte Legal este o retea de societati de avocati, pe deplin integrata in practica multi-disciplinara globala de consultanta a Deloitte.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

 

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...