Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Reff & Asociații lansează Ghidul Tranzacțiilor Transfrontaliere Garantate

Autor: joi, 19 decembrie, 2013

In contextul globalizarii afacerilor, multe companii se angajează zilnic in tranzactii comerciale transfrontaliere. Garantiile sunt utilizate frecvent in astfel de operatiuni ca instrumente de management al riscurilor. Asadar, familiarizarea cu specificul constituirii si executarii de garantii in diferite jurisdictii poate ajuta companiile sa isi desfasoare activitatea in siguranta peste hotare.

Mut Simina_Associate Partner_Reff  AsociatiiPentru a satisface nevoia de informatii actuale si usor de folosit, relevante pentru tranzactii transfrontaliere garantate in jurisdictiile unde companiile isi desfasoara activitatea, practicile juridice afiliate Deloitte au publicat recent un Ghid al Tranzactiilor Transfrontaliere Garantate. Ghidul a fost pregatit pe baza unei cercetari efectuate in perioada 2012 – 2013 si include informatii specifice fiecarei tari, furnizate de avocatii din jurisdictiile respective. Ghidul se doreste a fi un instrument util in abordarea problemelor complexe relevante in tranzactiile transfrontaliere, atat pentru creditori, cat si pentru companiile care constituie garantii.

Andrei Burz-Pinzaru_Partener Reff  AsociatiiPregatirea si structurarea ghidului a fost coordonata de echipa de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal in Romania. “Pregatirea Ghidului a fost un exercitiu de colaborare de succes cu colegii din cele 27 de tari din Europa, America de Sud si Asia de Sud-Est care au contribuit la Ghid. A rezultat un set de informatii structurate si usor de utilizat ce acopera aspecte juridice relevante pentru constituirea si executarea de garantii peste hotare”, declara Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Subiectele tratate de Ghid pentru fiecare jurisdictie includ tipurile de garantii disponibile, tipuri de bunuri ce pot fi aduse in garantie, cerintele de validitate, publicitatea si perfectarea garantiilor, costurile de constituire si efectuare a formalitatilor de publicitate, riscuri si interdictii legate de constituirea garantiilor,  aspecte legate de executarea silita si pozitia creditorului garantat in cazul insolventei constituitorului garantiei.

“Se pot trage multe concluzii din Ghid, insa, din punctul meu de vedere, cea mai relevanta este importanta adresarii cat mai devreme in cadrul tranzactiei a aspectelor specifice fiecarei jurisdictii in tranzactiile transfrontaliere, fie reorganizari societare, achizitii si fuziuni sau restructurari de credite. Diferentele substantiale intre jurisdictii pot constitui, in unele cazuri, oportunitati pentru o protectie sporita a creditorilor sau, din contra, pot genera riscuri legate de apararile disponibile constituitorului garantiei. Aceste aspecte pot fi adresate in mod corespunzator de catre expertii locali, de preferat in primele etape ale tranzactiei, altfel dinamica si durata tranzactiei pot fi semnificativ afectate” spune Simina Mut, Partener Asociat in cadrul practicii de drept bancar si financiar a Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Ghidul include si ilustratii comparative ale diferentelor dintre jurisdictii in ceea ce priveste costurile si durata inscrierii garantiilor, respectiv a procedurilor de executare silita.

Cum se pozitioneaza Romania fata de alte jurisdictii?

In Romania, durata medie a procedurii de inscriere a ipotecilor imobiliare este similara cu cea din Croatia, Italia, Letonia, Luxemburg, Anglia si Tara Galilor, dar este mai lunga decat in Bulgaria, Ucraina, Germania sau Slovenia; este insa semnificativ mai scurta decat in Serbia, Polonia, Cehia, Franta sau Spania.

Pentru ipotecile asupra bunurilor mobile, Romania, alaturi de Bulgaria si Thailanda, are cea mai scurta durata de inscriere, mult mai rapida decat, de exemplu, Polonia, Cehia, Serbia, Slovenia, Belgia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor.

In ceea ce priveste costurile, pentru ipotecile imobiliare, in aproape jumatate din jurisdictiile analizate, onorariile notariale nu sunt calculate in functie de valoarea obligatiei garantate (spre exemplu in Belarus, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Polonia, Serbia sau Olanda). In Romania, la fel ca in Chile, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg si Spania, onorariile notariale reprezinta un procent din valoarea obligatiei garantate. Pe de alta parte, in Spania de exemplu, in anumite situatii, valoarea onorariului poate fi negociata, iar in Italia, reducerea valorii onorariului este la latitudinea notarului.

In Olanda, inscrierea garantiilor asupra bunurilor mobile este gratuita, iar in majoritatea jurisdictiilor (inclusiv Romania), nivelul costurilor aferente este scazut. Exceptie fac Belgia, in anumite cazuri, si Luxemburg, unde taxele de inregistrare reprezinta un procent din suma garantata.

Perioada necesara executarii silite a garantiilor variaza de asemenea in mod semnificativ: pentru ipotecile imobiliare, termenele procedurale minime din Romania sunt printre cele mai scurte, similare cu cele din Belarus si Franta, dar mai lungi decat in Letonia si Chile. Cea mai lunga durata a procedurii de executare silita identificata este in Italia (mai mult de trei ani), urmata de Ucraina (de la doi la trei ani) si Finlanda, Slovenia si Thailanda (intre unu si doi ani).

Despre Reff și Asociații

SCA Reff & Asociaţii, numără în prezent peste 40 avocaţi şi este recunoscută la nivel local şi internațional pentru calitatea serviciilor pe care le oferă clienţilor şi abilitatea de a oferi soluţii pentru probleme complexe de drept. Anual, firma oferă asistenţă în tranzacţii ce însumează peste 1 miliard EUR şi este recunoscută de anuare internaţionale ca Legal 500, Chambers and Partners şi IFLR1000. Ediția 2013 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează Reff & Asociații printre cele mai importante case de avocatură și recomandă serviciile oferite de avocații acesteia pentru asistență în domeniile: financiar-bancar, drept societar și M&A, piețe de capital și drept imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500 EMEA, clienții percep echipa de avocați ca fiind extrem de talentată și cu multă experiență, profesionistă și având o pregătire corespunzătoare, capabilă să coordoneze situații complexe și având abilități foarte bune de management. Reff & Asociaţii este firmă membră Deloitte Legal, o rețea de societăți de avocați ce colaborează cu Deloitte pe plan global, fiind integrată practicii multidisciplinare de servicii profesionale oferite de Deloitte.

Despre Deloitte Legal

Avand peste 1,300 de avocati, in peste 50 de tari, Deloitte Legal este o retea de societati de avocati, pe deplin integrata in practica multi-disciplinara globala de consultanta a Deloitte.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

ANSVSA: Organizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor
Autor: meatmilk  /   joi, 18 aprilie 2019

(Comunicat) În perioada Sărbătorilor Pascale Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor şi crescătorilor de animale prin autorizarea şi asigurarea personalului sanitar veterinar necesar funcţionării punctelor temporare de sacrificare.   Până...

Toți liderii pieței globale vor fi prezenți la IFFA 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 18 aprilie 2019

(Comunicat) Companiile de vârf prezintă cele mai recente produse, la IFFA 2019, târgul numărul 1 în lume pentru industria cărnii, acolo unde se va pune accentul pe soluții pentru producția sigură, eficientă și economică a alimentelor din carne și carne. Furnizorii de toate dimensiunile prezintă un spectru larg de produse pentru...

Reff & Asociații lansează Ghidul Tranzacțiilor Transfrontaliere Garantate

Autor: Meat MIlkjoi, 19 decembrie, 2013

In contextul globalizarii afacerilor, multe companii se angajează zilnic in tranzactii comerciale transfrontaliere. Garantiile sunt utilizate frecvent in astfel de operatiuni ca instrumente de management al riscurilor. Asadar, familiarizarea cu specificul constituirii si executarii de garantii in diferite jurisdictii poate ajuta companiile sa isi desfasoare activitatea in siguranta peste hotare.

Mut Simina_Associate Partner_Reff  AsociatiiPentru a satisface nevoia de informatii actuale si usor de folosit, relevante pentru tranzactii transfrontaliere garantate in jurisdictiile unde companiile isi desfasoara activitatea, practicile juridice afiliate Deloitte au publicat recent un Ghid al Tranzactiilor Transfrontaliere Garantate. Ghidul a fost pregatit pe baza unei cercetari efectuate in perioada 2012 – 2013 si include informatii specifice fiecarei tari, furnizate de avocatii din jurisdictiile respective. Ghidul se doreste a fi un instrument util in abordarea problemelor complexe relevante in tranzactiile transfrontaliere, atat pentru creditori, cat si pentru companiile care constituie garantii.

Andrei Burz-Pinzaru_Partener Reff  AsociatiiPregatirea si structurarea ghidului a fost coordonata de echipa de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal in Romania. “Pregatirea Ghidului a fost un exercitiu de colaborare de succes cu colegii din cele 27 de tari din Europa, America de Sud si Asia de Sud-Est care au contribuit la Ghid. A rezultat un set de informatii structurate si usor de utilizat ce acopera aspecte juridice relevante pentru constituirea si executarea de garantii peste hotare”, declara Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Subiectele tratate de Ghid pentru fiecare jurisdictie includ tipurile de garantii disponibile, tipuri de bunuri ce pot fi aduse in garantie, cerintele de validitate, publicitatea si perfectarea garantiilor, costurile de constituire si efectuare a formalitatilor de publicitate, riscuri si interdictii legate de constituirea garantiilor,  aspecte legate de executarea silita si pozitia creditorului garantat in cazul insolventei constituitorului garantiei.

“Se pot trage multe concluzii din Ghid, insa, din punctul meu de vedere, cea mai relevanta este importanta adresarii cat mai devreme in cadrul tranzactiei a aspectelor specifice fiecarei jurisdictii in tranzactiile transfrontaliere, fie reorganizari societare, achizitii si fuziuni sau restructurari de credite. Diferentele substantiale intre jurisdictii pot constitui, in unele cazuri, oportunitati pentru o protectie sporita a creditorilor sau, din contra, pot genera riscuri legate de apararile disponibile constituitorului garantiei. Aceste aspecte pot fi adresate in mod corespunzator de catre expertii locali, de preferat in primele etape ale tranzactiei, altfel dinamica si durata tranzactiei pot fi semnificativ afectate” spune Simina Mut, Partener Asociat in cadrul practicii de drept bancar si financiar a Reff & Asociatii, firma membra Deloitte Legal.

Ghidul include si ilustratii comparative ale diferentelor dintre jurisdictii in ceea ce priveste costurile si durata inscrierii garantiilor, respectiv a procedurilor de executare silita.

Cum se pozitioneaza Romania fata de alte jurisdictii?

In Romania, durata medie a procedurii de inscriere a ipotecilor imobiliare este similara cu cea din Croatia, Italia, Letonia, Luxemburg, Anglia si Tara Galilor, dar este mai lunga decat in Bulgaria, Ucraina, Germania sau Slovenia; este insa semnificativ mai scurta decat in Serbia, Polonia, Cehia, Franta sau Spania.

Pentru ipotecile asupra bunurilor mobile, Romania, alaturi de Bulgaria si Thailanda, are cea mai scurta durata de inscriere, mult mai rapida decat, de exemplu, Polonia, Cehia, Serbia, Slovenia, Belgia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor.

In ceea ce priveste costurile, pentru ipotecile imobiliare, in aproape jumatate din jurisdictiile analizate, onorariile notariale nu sunt calculate in functie de valoarea obligatiei garantate (spre exemplu in Belarus, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Polonia, Serbia sau Olanda). In Romania, la fel ca in Chile, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg si Spania, onorariile notariale reprezinta un procent din valoarea obligatiei garantate. Pe de alta parte, in Spania de exemplu, in anumite situatii, valoarea onorariului poate fi negociata, iar in Italia, reducerea valorii onorariului este la latitudinea notarului.

In Olanda, inscrierea garantiilor asupra bunurilor mobile este gratuita, iar in majoritatea jurisdictiilor (inclusiv Romania), nivelul costurilor aferente este scazut. Exceptie fac Belgia, in anumite cazuri, si Luxemburg, unde taxele de inregistrare reprezinta un procent din suma garantata.

Perioada necesara executarii silite a garantiilor variaza de asemenea in mod semnificativ: pentru ipotecile imobiliare, termenele procedurale minime din Romania sunt printre cele mai scurte, similare cu cele din Belarus si Franta, dar mai lungi decat in Letonia si Chile. Cea mai lunga durata a procedurii de executare silita identificata este in Italia (mai mult de trei ani), urmata de Ucraina (de la doi la trei ani) si Finlanda, Slovenia si Thailanda (intre unu si doi ani).

Despre Reff și Asociații

SCA Reff & Asociaţii, numără în prezent peste 40 avocaţi şi este recunoscută la nivel local şi internațional pentru calitatea serviciilor pe care le oferă clienţilor şi abilitatea de a oferi soluţii pentru probleme complexe de drept. Anual, firma oferă asistenţă în tranzacţii ce însumează peste 1 miliard EUR şi este recunoscută de anuare internaţionale ca Legal 500, Chambers and Partners şi IFLR1000. Ediția 2013 a Legal 500, Europe, Middle East & Africa clasează Reff & Asociații printre cele mai importante case de avocatură și recomandă serviciile oferite de avocații acesteia pentru asistență în domeniile: financiar-bancar, drept societar și M&A, piețe de capital și drept imobiliar. Conform celor citate în anuarul Legal 500 EMEA, clienții percep echipa de avocați ca fiind extrem de talentată și cu multă experiență, profesionistă și având o pregătire corespunzătoare, capabilă să coordoneze situații complexe și având abilități foarte bune de management. Reff & Asociaţii este firmă membră Deloitte Legal, o rețea de societăți de avocați ce colaborează cu Deloitte pe plan global, fiind integrată practicii multidisciplinare de servicii profesionale oferite de Deloitte.

Despre Deloitte Legal

Avand peste 1,300 de avocati, in peste 50 de tari, Deloitte Legal este o retea de societati de avocati, pe deplin integrata in practica multi-disciplinara globala de consultanta a Deloitte.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

 

C.E. acționează în forță împotriva taxelor discriminatorii din retailul slovac
Autor: Nora Marin  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat EuroCommerce) Comentând anunțul Comisiei Europene privind o investigație aprofundată a Legii cu privire la impozitul pe profit din Slovacia și o suspendare a aplicării legii, precum și acțiunea în forță a organismului european de încălcare de către această țară a principiilor comerțului liber, directorul general al...

Meat.Milk 2019: Iveco România și Autofrigo Center vor expune echipamente de frig pentru transport auto
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

Iveco România și Autofrigo Center au devenit și în acest an parteneri ai conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Ca urmare, pe platoul din fața hotelului, cele două companii vor expune autocamionete Iveco Daily, echipate cu soluții de frig auto, destinat...

Statul garantează 80% din creditele fermierilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare.   Implementarea si derularea diverselor programe...

ANSVSA: Organizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor
Autor: meatmilk  /   joi, 18 aprilie 2019

(Comunicat) În perioada Sărbătorilor Pascale Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor şi crescătorilor de animale prin autorizarea şi asigurarea personalului sanitar veterinar necesar funcţionării punctelor temporare de sacrificare.   Până...

Toți liderii pieței globale vor fi prezenți la IFFA 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 18 aprilie 2019

(Comunicat) Companiile de vârf prezintă cele mai recente produse, la IFFA 2019, târgul numărul 1 în lume pentru industria cărnii, acolo unde se va pune accentul pe soluții pentru producția sigură, eficientă și economică a alimentelor din carne și carne. Furnizorii de toate dimensiunile prezintă un spectru larg de produse pentru...