Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Regimul ajutoarelor de stat în agricultură se va modifica

Autor: Meat MIlkmarți, 25 februarie, 2014

(Agerpres) Noul proiect de reglementare a ajutoarelor de stat pentru sectoarele agricol şi forestier a fost publicat pe internet în toate limbile oficiale ale UE, instituţiile, autorităţile publice, organizaţiile, companiile şi cetăţenii putând să-şi trimită comentariile până la 24 martie 2014, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicităţii luni.

Scopul consultării este modernizarea ajutoarelor de stat şi adaptarea lor la noua Politică Agricolă Comună (PAC) reformată şi are loc în cadrul iniţiativei privind modernizarea ajutoarelor de stat în general lansate de CE în mai 2012.

De asemenea, obiectivul noilor reguli propuse este de a indica acele reglementări privind ajutorul de stat necesare pentru aplicarea reformei PAC convenite în decembrie 2013, în special a pilonului de dezvoltare rurală.

Noile reguli ar urma să accelereze procedurile şi să reducă semnificativ povara administrativă pentru autorităţile publice implicate în acordarea de ajutoare de stat în sectorul agricol. De asemenea, potenţialii beneficiari vor putea să primească mai repede ajutoare de stat.

Aşa-numitul Agricultural Block Exemption Regulation (ABER, care stabileşte regulile ce definesc categoriile de ajutoare de stat care pot fi acordate de statele membre fără notificarea anterioară a CE) este extins pentru a include noi categorii de ajutoare. De exemplu, în baza noilor reguli va deveni posibilă susţinerea cu ajutor de stat a domeniilor forestiere care beneficiază de finanţare de la Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Propunerea extinde, pe de altă parte, şi amploarea liniilor directoare privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier, respectiv criteriile generale care vor fi folosite de CE pentru a evalua ajutoarele de stat notificate de statele membre. Printre noile prevederi se află şi propunerea de a defini criteriile şi condiţiile de a acorda compensaţii pentru pagubele provocate de animale protejate.

CE va discuta draftul publicat luni cu statele membre în martie 2014, ţinând cont de punctele de vedere ale părţilor interesate. Noile reguli privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2014.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...