Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Relația stat-investitor pusă în dezbaterea Expo-Conferinței Meat & Milk 2014

Autor: Aura Alexa Ioanluni, 16 iunie, 2014

“Am speranţa că, până în septembrie2014,vom putea exporta carne congelată în China”, a spus Vladimir Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, la dezbaterea „ Plus-valoarea, influenţată de relaţia STAT-INVESTITOR”, din cadrul Ședinței generale din prima zi a Conferinţei Internaţionale MEAT&Milk 2014, organizată la Sibiu, în 11-12 iunie a.c. Preşedintele ANSVSA a susţinut că ” una dintre marile şanse ale agroindustriei de a se dezvolta este ieşirea pe noi pieţe, cum ar fi Japonia, dar şi Rusia. Dar, orice demers de deschidere de noi pieţe înseamnă şi pregătirea unei strategii”, a recunoscut Vladimir Mănăstireanu.

La rândul său, domnul Radu Timiş, vicepreşedintele ARC, a criticat faptul că, în industria cărnii, “se investeşte foarte puţin în tehnologie şi nu am reuşit să avem linii de foarte mare productivitate”. Radu Timiş a spus că “rugămintea ARC este ca întreaga industrie de procesare a cărnii să respecte legislaţia, pentru ca şi noi (n.red. cei care o respectă) să putem fi mai productivi”, în condiţiile în care evaziunea fiscală din acest sector este de peste 50%.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta,  a atras atenţia că ‘dacă nu se reglementează statutul firmelor (din industria cărnii) autorizate şi nu ale celor înregistrate, vor exista probleme uriaşe”, din cauză că aceste firme mici, de exemplu carmangeriile care nu au limită de produse, vor scădea încrederea consumatorului în diverse produse alimentare. Soluţia pecare Sorin Minea o vede este aceea că se impune o lege a siguranţei alimentare, o lege foarte clară şi cu un singur control din partea autorităţilor, şi nu cu patru controale, cum este acum.

Ioan Ladoşi, preşedinte APRCP, a scos în evidenţă una dintre problemele profund româneşti: birocraţia. “Birocraţia este sufocantă chiar şi pentru fermieri. În fiecare fermă există, la ora actuală, trei angajaţi care se ocupă strict cu hârţogăraia birocratică. Acest lucru ar trebui rezolvat odată. A devenit un fapt de viaţă că autorităţile promit foarte mult, mai ales în an electoral, dar realizează foarte puţin”, a susţinut Ioan Ladoşi, în aplauzele celor prezenţi. (Aura Alexa Ioan)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...