Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Republica Moldova: In curand va exporta oua, peste si carne de pui in tarile UE

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Recolta.eu, luni, la Bruxelles, a avut loc sedinta Subcomitetului pe Comert si Investitii RM-UE. Agenda sedintei a inclus un sir de subiecte din diferite domenii cum sunt problematica in comert si relatiile Republicii Moldova cu partenerii externi, administrarea vamala, proprietatea intelectuala, sectorul financiar-bancar si climatul investitional, masurile sanitare si fitosanitare (SPS), standardizarea si infrastructura calitatii, etc.

Astfel, in cadrul sedintei Ministerul Economiei a prezentat o informatie detaliata despre schimburile comerciale ale tarii si procesul de implementare a recomandarilor CE in contextul negocierilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator RM-UE (ZLSAC). Conform informatiei prezentate, in ultimii 3 ani in comertul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal ramane a fi Uniunea Europeana cu o pondere de 47% in exportul total si 44,7% in importul total in primele 8 luni ale anului curent.

Principalul partener in spatiul european in derularea exporturilor moldovenesti in anul 2012 este Romania, cu o pondere de 15,9%. Alte doua tari europene aflate in topul tarilor partenere pentru agentii economici din Republica Moldova sunt Marea Britanie si Germania, cu o pondere de 3,5%.

La importuri, din spatiul european, principalul partener ramane a fi Romania cu o pondere de 11,6%. Germania si Italia ocupa locurile 6 si 7 in lista principalelor parteneri in derularea importurilor Republicii Moldova cu o pondere de 7,5% si 6,5%, respectiv.
Partenerii europeni, participanti la sedinta, au dat o apreciere pozitiva reformelor progresive efectuate de catre Republica Moldova in domeniul concurentei, infrastructurii calitatii, serviciilor financiare si administrarii vamale.

In special, a fost subliniat progresul suficient in domeniul standardizarii si masurilor sanitare si fitosanitare, care va permite partii moldave sa exporte in timpul apropiat peste, oua si carne de pui pe piata UE. Astfel, CE a informat ca este gata sa primeasca solicitarea oficiala din partea RM privind exportul de peste, oua si carne de pui in UE, care va fi acceptata urmare completarii de catre partea moldava a chestionarului, fiind o preconditie pentru a finaliza procedura de accept pentru export.

CMC Grup Broker de Asigurare a devenit Partener al Conferinței Meat Milk
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 21 martie 2018

CMC Grup Broker de Asigurare este și la această ediție Partener al Expo-Cnferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.     Conform programului convenit, participarea CMC Grup se va concretiza într-o comunicare pe teme de asigurări și...

17,7 mil. euro pentru programul Lapte, fructe și legume în școli
Autor: meatmilk  /   miercuri, 21 martie 2018

(Comunicat) Potrivit Comisiei Europene, pentru anul școlar 2018/2019, României i-au fost alocate peste 17,6 milioane euro pentru programele de încurajare a consumului de legume, fructe și lapte în școli, o sumă similară celei alocate în anul precedent (17,7 mil. euro).   Acestea promovează obiceiuri alimentare sănătoase în...