Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Republica Moldova: In curand va exporta oua, peste si carne de pui in tarile UE

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Recolta.eu, luni, la Bruxelles, a avut loc sedinta Subcomitetului pe Comert si Investitii RM-UE. Agenda sedintei a inclus un sir de subiecte din diferite domenii cum sunt problematica in comert si relatiile Republicii Moldova cu partenerii externi, administrarea vamala, proprietatea intelectuala, sectorul financiar-bancar si climatul investitional, masurile sanitare si fitosanitare (SPS), standardizarea si infrastructura calitatii, etc.

Astfel, in cadrul sedintei Ministerul Economiei a prezentat o informatie detaliata despre schimburile comerciale ale tarii si procesul de implementare a recomandarilor CE in contextul negocierilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator RM-UE (ZLSAC). Conform informatiei prezentate, in ultimii 3 ani in comertul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal ramane a fi Uniunea Europeana cu o pondere de 47% in exportul total si 44,7% in importul total in primele 8 luni ale anului curent.

Principalul partener in spatiul european in derularea exporturilor moldovenesti in anul 2012 este Romania, cu o pondere de 15,9%. Alte doua tari europene aflate in topul tarilor partenere pentru agentii economici din Republica Moldova sunt Marea Britanie si Germania, cu o pondere de 3,5%.

La importuri, din spatiul european, principalul partener ramane a fi Romania cu o pondere de 11,6%. Germania si Italia ocupa locurile 6 si 7 in lista principalelor parteneri in derularea importurilor Republicii Moldova cu o pondere de 7,5% si 6,5%, respectiv.
Partenerii europeni, participanti la sedinta, au dat o apreciere pozitiva reformelor progresive efectuate de catre Republica Moldova in domeniul concurentei, infrastructurii calitatii, serviciilor financiare si administrarii vamale.

In special, a fost subliniat progresul suficient in domeniul standardizarii si masurilor sanitare si fitosanitare, care va permite partii moldave sa exporte in timpul apropiat peste, oua si carne de pui pe piata UE. Astfel, CE a informat ca este gata sa primeasca solicitarea oficiala din partea RM privind exportul de peste, oua si carne de pui in UE, care va fi acceptata urmare completarii de catre partea moldava a chestionarului, fiind o preconditie pentru a finaliza procedura de accept pentru export.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...