Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Repunerea în circuit a produselor care fac obiectul sancţiunilor

Autor: Meat MIlkvineri, 7 februarie, 2014

Este deja cunoscută formularea “Inspectorii (DSVSA, OPC, DSV sau ANSVSA) au descoperit, în urma unui control efectuat la o societate comercială (…) kilograme de carne cu termenul de valabilitate depăşit, fără documente legale, depozitată în condiţii improprii. Carnea a fost confiscată şi distrusă, iar agentul economic va suporta rigorile legii”. Cu toate acestea, “carnea distrusă” (?!) revine uneori în raft, fiind redescoperită de aceiaşi inspectori.

Restoring inside the circuit the products which are subject to sanctions

There are already known the words „Food quality and sanitary-veterinary Inspectors found, following an inspection at a company (…) quantity of meat having shelf life exceeded, without legal documents, stored in improper conditions. The meat was confiscated and destroyed, and the trader will support legal consequences.” Nevertheless, sometimes the ” destroyed meat” (!)returns to the shelf being rediscovered by the same inspectors.

Regula e una, practica o infirmă

pretCarnea confiscată, produsele şi subprodusele confiscate de către organele de control (exceptând mărfurile suspendate temporar de la vânzare) urmează a fi distruse, conform legislaţiei în vigoare, prin intermediul sistemului oficial de ecarisare. Până şi cheltuielile ce derivă din aplicarea acestor măsuri trebuie suportate de către persoana fizică sau juridică deţinătoare a animalelor confiscate ucise şi distruse, a cărnii şi a (sub)produselor de origine animală, care au fost confiscate şi distruse. În scripte…

Tot teoretic, în momentul în care carnea sau (sub)produsele depăşesc termenul de valabilitate, agentul economic are obligaţia să informeze direcţiile sanitare veterinare judeţene pentru întocmirea actelor de confiscare a mărfurilor. Este, potrivit prevederilor legale, un “autodenunţ”, ce are ca scop principal protecţia consumatorilor.

Ulterior confiscării, produsele din carne expirate sunt (sau trebuie) trimise deîndată societăţii Protan, pentru a-şi urma drumul spre transformarea în făină proteică sau grăsimi tehnice. După ecarisare. Din păcate însă, unii dintre experimentaţii medici veterinari ai domeniului nu se sfiesc să deturneze mărfurile din drumul spre Protan, folosind pentru aceasta, fără rezerve, parafa şi funcţia.

Raftul din magazin, substitut al societăţii Protan

E acoperit de praf cazul semnalat de DSVSA Bucureşti, când de la cunoscutul hypermarket Metro Cash and Carry Militari plecau constant către Protan (producătorul naţional de făinuri proteice şi grăsimi tehnice), cantităţi semnificative de carne şi produse din carne, dar cantităţile înscrise în documentele autorităţilor sanitar-veterinare nu corespundeau cu cele ajunse la poarta Protan. În acest caz, s-au “evaporat” pe drum cantităţi de carne şi produse din carne, ce au variat între 50 şi 180 de kilograme. Revenite în raft, acestea s-au prezentat ca proaspete publicului consumator.

De asemenea, multe semne de întrebare ridică firesc diferenţa tăioasă dintre valoarea mărfii confiscate şi cantitatea de carne plecată spre drumul considerat fără întoarcere al Protan. Nu de puţine ori, apar diferenţe care dau peste cap orice calcul simplu. Controalele, efectuate de echipe mixte, formate din autorităţi sanitar-veterinare, poliţie şi uneori inspectori fiscali, pierd (de emoţie, probabil) şirul calculelor simple matematice, iar răuvoitorii invocă întoarcerea în raft a unei părţi considerabile din marfa confiscată.

Iată cum echipele mixte de control au descoperit, conform unui raport publicat într-un jurnal bihorean, în depozitul unei societăţi comerciale din localitatea Tinidad, cantitatea de 18.742 kg carne. Nimic nefiresc până aici, dacă raportul nu ar fi menţionat că: “toate produsele, a căror valoare se ridică la aproximativ 19.000 de lei, aveau termenul de valabilitate expirat. În acelaşi depozit au mai fost descoperite alte 10.873 kg carne şi preparate din carne, în valoare de 14.000 lei”. Rezultă, dintr-un calcul simplu, că valoarea cărnii expirate era aproximativ 1 leu/kg. În ce rafturi se regăseşte oare diferenţa?

În altă notă şi cu sobrietatea dată de aerul legalităţii, mai marii autorităţilor sanitar-veterinare atenţionează consumatorii: Carnea poate fi proaspătă, congelată, suspect de proaspătă şi/sau alterată. Termenul de valabilitate a cărnii trebuie inscripţionat de către producător pe eticheta produsului, iar pentru carnea proaspătă cereţi să vi se prezinte certificatul sanitar-veterinar, unde trebuie să fie indicată data sacrificării şi termenul de valabilitate a cărnii”.

Aşteptăm cu nerăbdare şi profund interes ziua când, din faţa vitrinei frigorifice nefuncţionale, vom auzi: “Daţi-mi vă rog fleica aceea, dar prezentaţi-mi, mai întâi, certificatul sanitar-veterinar”.

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 30 mai 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.   Astfel, consumatorilor li se...