Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Reţele internaţionale implicate în Horsegate

Autor: Ilie Stoianmarți, 26 februarie, 2013

Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, la Bruxelles, că mai multe reţele internaţionale par a fi implicate în scandalul al etichetării frauduloase a cărnii de cal, ‘o afacere profitabilă’ din punct de vedere economic.

“Se pare că nu vorbim numai de un vinovat, se pare că sunt mai multe reţele internaţionale implicate în scandalul acesta al etichetării greşite a cărnii de cal. Era o afacere profitabilă din punct de vedere economic şi se pare că mai mulţi au intrat în această zonă de infracţionalitate”, a declarat ministrul român în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că discuţiile care vor fi purtate luni în cadrul Consiliului AGRIFISH privind evoluţiile în dosarul cărnii de cal etichetate fraudulos drept carne de cal vor fi “libere”, fiecare stat membru urmând să prezinte “problemele identificate la nivel naţional, responsabilităţile pe care le are pe lanţul de trasabilitate şi să exprime probabil dorinţa de a se identifica cât mai repede vinovaţii”.

Comisarii europeni prezenţi la Consiliul AGRIFISH, cel pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi respectiv, cel pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, urmează să prezinte informări privind situaţia la zi din acest dosar şi să propună un calendar pentru ameliorarea legislaţiei în domeniu.

“Există o determinare foarte mare a tuturor autorităţilor publice din România, din Franţa, din Germania, din Marea Britanie, să conlucreze pentru identificarea soluţiilor rapide în această problemă. Protejarea intereselor consumatorilor este o prioritate la nivelul fiecărui stat membru. În primul rând cred că mesajul nostru principal trebuie să se adreseze consumatorilor din România şi îi asigur că facem tot ce depinde de noi ca să nu fie înşelaţi atunci când vor să cumpere ceva”, a subliniat Daniel Constantin.

El a adăugat că mai multe state europene, cu Franţa şi Germania în prim-plan, cărora li s-a raliat şi România, intenţionează ca în perioada următoare să aibă o poziţie proactivă în relaţia cu Comisia Europeană şi să vină cu un pachet de măsuri pe care să-l propună CE “pentru a ameliora zona de trasabilitate şi de etichetare”.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să solicite daune pentru pierderile suferite de societăţile comerciale în urma acestui scandal, în care s-a dovedit că au acţionat de bună credinţă, Constantin a precizat că acestea “vor fi primele îndreptăţite să ceară compensaţii dacă se va dovedi că au fost acuzate pe nedrept”.

“Pe de altă parte, rolul meu de ministru este acela de a apăra reputaţia statului pe care îl reprezint în sectorul de agricultură. Ca atare, am ţinut şi în discuţiile bilaterale pe care le-am avut şi cu reprezentanţii CE şi vom cere în continuare ca pe măsură ce vor fi clarificate lucrurile să se spună foarte clar în toate statele membre unde a fost vina şi a cui, cât mai clar, astfel încât să fie România exonerată de aceste probleme”, a subliniat Daniel Constantin. (AGERPRES)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...