Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului, la București

Autor: meatmilkjoi, 6 iunie, 2019

(Comunicat) La București s-a desfășurat Consiliul informal al miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost găzduită și prezidată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

 

La reuniunea informală au participat miniștri pentru agricultură și pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro.

 

Pe agenda reuniunii s-au regăsit subiecte deosebit de relevante și de actualitate pentru statele membre, în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricolă, inovarea și  bioeconomia – crearea de sinergii și instrument principal în dezvoltarea rurală.

 

În cadrul reuniunii informale s-au desfășurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum și o informare din partea Președinției despre stadiul pregătirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeană a propus o candidatură unică, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

 

În deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezența distinșilor oaspeți, declarându-se onorat să găzduiască la București într-o locație deosebită sesiunea Consiliului informal pentru agricultură.  Președintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce în discuție cercetarea agricolă și bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultură, luând în considerare viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune.

 

Cercetarea în agricultură și bioeconomia reprezintă priorități-cheie menite să permită fermierilor din țările UE alinierea la standardele tot mai înalte impuse de PAC, mai ales la cele de  mediu și climă.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru susținerea cercetării și inovării concretizate în: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurală și strategia pe termen lung intitulată „O abordare strategică a cercetării și inovării în domeniul agriculturii în UE”, finalizată de Comisie în iulie 2016.

 

Discuțiile au subliniat relevanța politicilor solide și a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea către fermieri a cunoștințelor și a rezultatelor acestor cercetări.  S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea în noua PAC să acorde o importanță sporită construirii unui sistem funcțional de cunoaștere și inovare agricolă (AKIS), cooperării și integrării sectorului primar în lanțurile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltării durabile.

 

Ideea unanim exprimată a fost aceea că cercetarea agricolă trebuie să joace un rol mai important în dezvoltarea soluțiilor pentru un viitor care să respecte obiectivele europene și pe cele de dezvoltare durabilă, în conformitate cu specificul local.

 

Totodată, ministrul a menționat acțiunile întreprinse de Comisia Europeană în privința bioeconomiei: actualizarea strategiei „O bioeconomie durabilă pentru Europa – Consolidarea legăturii dintre economie, societate și mediu” în octombrie 2018, punându-se accentul pe conceptele de durabilitate și circularitate, cu scopul de a promova reînnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de producție primară, protecția mediului și îmbunătățirea biodiversității.

 

În decembrie 2018, în cadrul Consiliului de Agricultură și Pescuit, miniștrii au realizat un schimb de opinii pe această temă, concentrându-și atenția asupra modului în care se poate valorifica potențialul bioeconomiei și al stimulării creșterii economice. În cadrul Președinției României, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, în baza a trei aspecte propuse de țara noastră care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia și viitoarea PAC, bioeconomia în Orizont Europa.

 

Președinția română a identificat bioeconomia drept una dintre prioritățile sale majore, organizând astfel, Conferința la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la București în data de 5 aprilie 2019.

 

Această conferință a avut o serie de obiectivele ambițioase precum: identificarea soluțiilor care să permită o integrare largă a agriculturii în bioeconomie, în economia circulară și  participarea mai amplă a țărilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, stabilirea priorităților în domeniul cercetării agricole pentru a îndeplini noile cerințe privind bioeconomia și economia circulară.

 

În cadrul Consiliului miniștrii au împărtășit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai bună a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, în special în sectorul bioeconomiei, pentru a-i îndrepta pe fermieri către inovare și cercetare.

Romalimenta salută proiectul ANPC privind campaniile promoţionale
Autor: meatmilk  /   luni, 2 septembrie 2019

(Comunicat) Federaţia Romalimenta este adepta regulilor clare, aplicate obiectiv, nediscriminator, care sa dezvolte competitivitatea industriei alimentare romanesti, marindu-i cota de piaţa prin implinirea asteptarilor consumatorilor si prin respectarea intereselor acestora.   Unul din domeniile de maxim interes pentru noi il...

La Bucureşti a avut loc conferinţa “Politica Agricolă Comună-Pezent şi viitor”
Autor: meatmilk  /   luni, 2 septembrie 2019

(Comunicat) Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în data de 29 august 2019 la Conferința cu tema ”Politica Agricolă Comună – Prezent și viitor”, organizată la București, de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare...