Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

Siesta

Caprele rabinului

Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 16 iunie 2017

Într-o zi, Rabinul din Chelm se îmbolnăvi foarte rău și, deși era cel mai înțelept om din sat, nu se putea vindeca. Așa că a trimis după doctorul care, văzându-l, a clătinat din cap, spunând cu...

Etichete:  , ,

Neufchatel-en-Bray, adică, dragoste și savoare medievală

Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 1 februarie 2017

Contrar credinței populare, brânzeturile Neufchatel-en-Bray în formă de inimă nu sunt o invenție recentă, special create pentru petrecerea în doi a unei seri de Ziua Îndrăgostiților. Aceste delicatese își...

Brânză bună în burduf de scriitor

Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 13 ianuarie 2017

Nume celebre ale literaturii universale, brânzeturi la fel de celebre și rafinate, asociate celor mai diverse băuturi, cam așa pot fi rezumate biografiile gastronomice ale unor scriitori cărora le-a plăcut viața,...

Etichete:  , ,

Satul, în Evul Mediu european occidental

Autor: Ilie Stoian  /   marți, 24 noiembrie 2015

Se cuvine, acum, la finalul capitolului acestui serial de articole inspirate de ”Istoria culturii și civilizației”, semnată de Academicianul Ovidiu Drimba, să sintetizăm principalele caracteristici ale...

Agricultura Marelui Bizanț

Autor: Meat MIlk  /   luni, 16 iunie 2014

(Autor: Ilie Stoian)  Cu o istorie fabuloasă, Bizanțul înseamnă în primul rând primul stat creștin, în care ordinea socială era considerată a fi stabilită de Dumnezeu. Desigur, Biserica a considerat că...

Agricultura popoarelor germanice

Autor: Meat MIlk  /   duminică, 9 februarie 2014

Istoria evului mediu pretimpuriu, din perioada finală a Imperiului Roman, dar şi din cea imediat următoare, ne aruncă o lumină nu tocmai favorabilă asupra agriculturii popoarelor germanice, după cum evidenţiază...

Agricultura și creșterea animalelor la celți

Autor: Ilie Stoian  /   luni, 7 octombrie 2013

Civilizația umană a trecut prin mari transformări, cel puțin în Europa, după prăbușirea Imperiului Roman. Pe de o parte, populațiile antice ocupate de romani și-au urmat propriul drum, pe dealtă parte,...

Alimentația și obiceiuri culinare în Dacia Romană (II)

Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 26 iulie 2013

Ne încheiem periplul istoric și culinar din epoca antichității prezentând câteva date despre alimentația populației din Dacia Romană, precum și câteva obiceiuri culinare din acea perioadă. Informațiile sunt...

Etichete:  , ,

Agricultura şi creşterea animalelor la azteci, incaşi şi mayaşi

Autor: Ilie Stoian  /   joi, 28 februarie 2013

Ne continuăm periplul istoric şi documentar pe continentul Sud-American, pentru a vedea modul în care au evoluat agricultura şi alimentaţia la cele mai importante populaţii native, datele fiind preluate din...