Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Revoluție în ambalarea cărnii proaspete: Tehnologia SSL

Autor: Nora Marinmiercuri, 14 februarie, 2018

La începutul lunii martie a acestui an, compania Krehalon, parte a concernului japonez Kureha, a organizat la Frankfurt demonstrații live ale unui concept revoluționar de ambalare secundară a cărnii proaspete, care a atras atenția companiilor de carne din întreaga lume, aflate în căutare idei proaspete și inovatoare. Acest nou concept de ambalare promite să reinventăm complet industria de ambalare a cărnii proaspete, prin crearea a numeroase oportunități de diferențiere a produselor pentru procesatorii de carne, ajutându-i să obțină câștiguri comerciale durabile pe termen lung.

 

Ideală pentru operațiunile de export

 

Produsele de etanșare secundară Krehalon, comercializate sub numele SSL (Secondary Seal Technology), utilizează materiale speciale de etanșare pentru a permite straturilor interioare de ambalaj să se combine prin procesele normale de producție a ambalajelor în vid și a contracției cu apă caldă. În acest mod, tehnologia și produsele SSL oferă o prelungire semnificativă a duratei de valabilitate, ceea ce le face ideale pentru aplicațiile de lungă durată cu carne proaspătă.

 

Pentru procesatori și convertori, în general, trecerea la materialele SSL poate extinde fereastra de oportunitate pentru exportul de carne proaspătă, oferind procesatorilor de carne o mai mare flexibilitate a vânzărilor și o mai bună poziție de negociere cu cumpărătorii.

 

Abilitatea de a împacheta mai devreme și de a păstra calitatea cărnii pentru o perioadă mai lungă va reduce necesitatea prelungirii orelor de lucru în sălile de ambalare, ceea ce va conduce la mai puține costuri de muncă și la ore suplimentare, precum și la gestionarea mai ușoară a cerințelor de vârf, în timpul anotimpurilor festive, cum ar fi Crăciunul și Paștele. Comercianții cu amănuntul, pe de altă parte, pot beneficia de pachete frumos prezentate, fără o relaxare ulterioară a foliei, reducerea cantității de fluide în pungă și reducerea numărului de tratamente preventive.

 

Mai multe încercări, un singur succes

Încercările îndelungate în domeniul SSL sunt în curs de desfășurare pe piețele principale de carne proaspătă din Europa, Australia, America de Sud și Rusia, unde unii dintre cei mai mari producători de carne de vită și de porc au manifestat un interes deosebit față de noul concept, datorită avantajelor în ceea ce privește randamentul sângelui și beneficii semnificative de extindere a duratei de valabilitate, putând oferi produse cu standarde de calitate și siguranță alimentară mărite considerabil.

Ulterior demonstrațiilor, specialiștii de la Krehalon și-au asigurat deja multe conturi cheie ale clienților, ca rezultat al studiilor încununate de succes, care demonstrează toate beneficiile comerciale ale tehnologiei SSL.

 

„Suntem încântați și foarte bucuroși să vedem nivelul de interes din partea firmelor de ambalare a cărnii proaspete folosind tehnologia SSL, nu numai a producătorilor mari de carne de la nivel mondial, ci și al supermarket-urilor. Credem că această tehnologie va fi aceea care va schimba regulile jocului în ambalarea cărnii proaspete, pe care industria le-a căutat ani de zile”, a declarat Steven Hinchly, Directorul de Vânzări și Marketing pentru Krehalon Europe.

 

Ambalajul ”perfect”

 

Această tehnologie revoluționară, aflată în curs de brevetare, a fost dezvoltată pentru a acoperi nevoile industriei de carne proaspătă în demersul lor pentru diminuarea cantității de sânge din ambalaj și obținerea pachetului ”perfect shrink”,  prezentând în același timp conservarea produsului calitate prin intermediul termenului de valabilitate mult extins. Perioada de valabilitate și scurgerea sângelui din variațiile de temperatură sunt importante și preocupante pentru ambalatorii de carne, în special în operațiunile de export. Însă, tehnologia revoluționară SSL ajută la întârzierea distrugerii microbiene și permite o distribuție geografică mai largă a produselor din carne proaspătă ambalate.

 

Iată câteva exemple de câștiguri, pe durata de depozitare, prin utilizarea tehnologiei SSL, unul chiar din România:

 

-Perioada de valabilitate a fost crescută la 130 de zile prin pulverizarea primară în timpul refrigeraării cărnii de vită. Acest lucru a fost posibil utilizând tehnologia SSL High Barrier (HB-SSL ) la o mare companie de carne din Australia.

 

-În timpul testelor organoleptice la un client de pe același continent, bucăți primare de carne de vită, ambalate în HB-SSL, au înregistrat cea mai redusă cantitate de purjare în medie, comparativ cu materialele concurente, după atingerea duratei de depozitare țintă de 70 de zile.

 

-Termenul de valabilitate de 150 de zile a fost înregistrat la refrigerarea internă a cărnii de vită destinată pentru expunerea locală cu amănuntul la un grup de carne irlandez care activează în România, folosind gradul ridicat de barieră SSL și materiale HB-SSL.

 

-La o serie întreagă de ambalatori de carne de porc și de miel a fost raportată reducerea reclamațiilor legate de miros, ca urmare a utilizării tehnologiei SSL,  care reduce la rându-i pierderile, prin diminuarea fluidelor, în special a sângelui, în pachetele pentru vânzarea cu amănuntul.

 

Studiile extensive pe plan mondial arată semne de deteriorare a ambalajului vizual pe durata de valabilitate a produsului produse din carne proaspătă. Dar ambalajele SSL păstrează produsul aproape intact, o lungă perioadă de timp, fiindu-I conservate toate calitățile și proprietățile.

 

Cum funcționează SSL?

 

SSL folosește materiale speciale de etanșare, pentru a permite ca straturile interioare ale ambalajului să se solidifice împreună, facilitând procesele normale de producție a ambalajelor în vid și contracția apei calde. Tehnologia are în vedere următoarele aspecte:

 

-Presiunea: În timpul procesului de vidare și ambalare, punga se strânge perfect în jurul produsului, sub influența atmosferei sub presiune, permițând straturilor interioare de SSL ale ambalajului să se îmbine perfect.

 

-Timpul: Îmersia produsului în apă fierbinte, timp de 1,5 secunde, ajută la optimizarea proprietății de sudura a SSL, în timp ce previne ”blancarea” cărnii,  atunci când carnea ambalată sub vid trece prin sistemul de contracție cu apă caldă.

 

-Temperatura: Este necesară o temperatură ridicată care să asigure integritatea maximă a sigiliului. Tehnologia SSL este eficientă atunci când temperatura apei este de peste 80 C.

 

-Contaminarea: Contaminarea în zona de etanșare se poate reduce considerabil, dovedind eficacitatea tehnologiei SSL, în special în condițiile de încărcare manuală. Procesele automatizate  de ambalare Flovac și Form Shrink sunt, prin urmare, considerate cele mai bune metode de ambalare pentru SSL.

 

De aici, rezultă beneficii suplimentare, cum ar fi:

 

-Ambalaj îmbunătățit și prezentare de lungă durată, peste durată de valabilitate normală.

-Suprafață de prezentare a pachetului fără relaxare a foliei.

-Reducerea purjării și a efectelor conexe de miros neplăcut.

-Creșterea prelungirii duratei de valabilitate a produsului

-Înaltă calitate a produsului.

-Eliminarea fluidelor din pachet.

 

SSL, ideal pentru toate aplicațiile automatizate

 

Filmele Flovac SSL utilizează tehnologia de scurgere pentru a înlocui sacul tip SBR. În acest fel, convertorii se pot bucura de toate avantajele automatizarea ambalajelor, care nu sunt deloc de neglijat:

 

-Costuri reduse ale forței de muncă

-Utilizarea redusă a materialelor

-Îmbunătățirea fluxului de producție

-Perfecta sanitație a ambalajelor închise ermetic

-Reciclarea materialelor de câtre consumatori

-Reducerea pierderilor de material

 

De aceea, tehnologia SSL este foarte potrivită pentru ambalarea automatizată, în special folosind sisteme Flovac și Form Shrink. Aceste ”Bag Shrink” automate reduc riscul, de altfel foarte ridicat, de contaminare, legat de încărcarea manuală a sacilor și de obținerea unui sigiliu secundar efectiv. Mai mult decât atât, combinând SSL cu SBR se poate oferi o nouă imagine, mult îmbunătățită a ambalajului și a produsului expus la raft, concomitent cu reducerea costurilor reale ale întregului flux tehnologic de ambalare.

 

Drupa 2020: Tendințe în tehnologia imprimării ambalajelor
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

AIPIA (Asociația Industriei de Ambalaje Active & Inteligente), colaborează intens cu organizatorii târgului cu Drupa 2020, pentru a prezenta ultimele tendințe și tehnologii Active & Intelligent Packaging.   În acest sens, Eef de Ferrante, CEO al AIPIA, a vorbit în cadrul Congresului Mondial al Asociației, care s-a...

La Indagra 2018, Imark Sistem a expus noul robot colaborativ
Autor: meatmilk  /   luni, 5 noiembrie 2018

Prezentă pe piața de automatizări din România încă din anul 2007, compania Imark Sistem a fost și în acest an una dintre atracțiile tehnologice ale târgului Indagra, acolo unde și-a expus o parte din tehnologiile pe care le poate furniza procesatorilor din Industria alimentară românească.   Activând în domeniul...