Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Revoluţie în tehnologia ambalării brânzeturilor

Autor: Aura Alexa Ioanvineri, 17 februarie, 2017

Încă din 2006, compania australiană Lactote a început studiul unui nou concept de ambalaj pentru produsele lactate, care astăzi, la un deceniu distanţă, se dovedeşte a marca o adevărată revoluţie în domeniu. Ambalajele de lapte din plastic au fost utilizate de către fabricile de produse lactate şi de supermarket-uri de mai bine de o jumătate de secol. Multă vreme, această varianta a reprezentat soluţia optimă faţă de modalităţile tradiţionale de ambalare a acestor tipuri de produse. Însă, compania australiană Lactote este de părere că produsul conceput după ani de studiu reprezintă nivelul următor al evoluţiei în ceea ce priveşte ambalarea produselor lactate.

 

Un sistem ”one-way”

 

Reprezentanţi ai companiei au declarat pentru „DairyReporter” că, având în minte necesitatea unui cost mai scăzut, a unui produs mai sigur şi mai sustenabil, Lactote a creat o nouă soluţie patentată de ambalare în film termocontractabil, care întruneşte toate aceste calităţi. Sistemul de ambalare Lactote de astăzi este rezultatul unui deceniu de studii, testări şi modificări ale design-ului şi este un sistem „one-way”, ceea ce se referă la faptul că nimic nu trebuie să fie returnat fabricilor de produse lactate, iar ambalajele utilizate pot fi imediat reciclate.

 

Folosind două categorii diferite de film contractabil, sistemul de ambalare Lactote menţine durabilitatea produsului şi, în acelaşi timp, este uşor de desfăcut şi facil de transportat. De asemenea, nu necesită să fie deschis prin tăierea unuia dintre capete. „Este folosit cu 30% mai puţin material în procesul de producţie, ceea ce înseamnă că sistemul de ambalare Lactote oferă cea mai ieftină soluţie de pe piaţă” a declarat pentru „DairyReporter” un reprezentant al companiei, în urmă cu doar câteva săptămâni.

 

Sistemul patentat Lactote a fost prezentat unui grup de producători de produse lactate şi companii de ambalare din Australia şi Statele Unite şi va fi lansat pe aceste pieţe în lunile următoare, inclusiv în Europa.

 

Inovație primită cu entuziasm

Reprezentanţii Lactote au dezvăluit publicului că acest sistem de ambalare a fost primit de companii cu entuziasm, pentru că au recunoscut în el oportunitatea de a adauga un plus de siguranţă alimentară produselor lor. „Am muncit mult pentru a ne câştigă poziţia de deschizători de drumuri în domeniu, cu atât mai mult cu cât marii jucători din acest sector au început să îşi reevalueze investiţiile şi procesele folosite în tehnologia de ambalare” a spus purtătorul de cuvânt al Lactote.

 

Aplicații multiple

 

Acest sistem revoluționar de ambalare poate avea aplicaţii pe diferite pieţe: de la cea a produselor lactate şi a băuturilor carbogazoase, până la sucuri naturale, alcool, detergenţi lichizi şi alte produse conservate.

 

O inovaţie a acestui sistem pe care consumatorii cu siguranţă o vor observa, este faptul că ambalajul nu trebuie nici perforat şi nici tăiat pentru a se ajunge la produs. Iar, urmărindu-se să se realizeze un ambalaj cât mai uşor de transportat, compania a realizat că s-a folosit mult mai puţin plastic în procesul de fabricaţie. „Există astfel posibilitatea ca miliarde, din costurile de ambalare, să fie economisite”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Lactote.

 

Un alt avantaj al sistemului de ambalare Lactote îl constituie noile soluţii oferite pentru stivuire şi transportul maritim. „Am oferit un sistem care dă posibilitatea aşezării ambalajelor pe paleţi, într-un cub, aşa că vorbim, practic, despre un cub de lapte, cu excelente performanţe de stivuire şi suprastivuire”, a spus reprezentantul Lactote. De asemenea, acest produs elimină necesitatea ambalajului secundar.

 

În cazul unei sticle cu lapte ambalate în plastic şi aşezată în poziţie verticală, aceasta nu va putea susţine o greutate prea mare aşezată deasupra, fără a se deforma. „O sticlă de lapte normală va susţine aproximativ 13 kg. Însă, cu ambalajul Lactote se pot aşeza până la 200 de kg. pe flacon, fără ca acesta să se spargă sau să existe scurgeri. Rezultatul va fi doar o foarte frumoasă şi eficientă stivuire a mărfurilor” a mai spus purtătorul de cuvânt al Lactote.

 

Ambalaj 100% reciclabil

 

Exact aceasta este ceea ce au urmărit şi producătorii. „După ce sticla se goleşte, trebuie doar spălată – deşi probabil nu toată lumea va face acest lucru – şi se poate pune la loc în ambalaj, iar totul poate fi reciclat” spune reprezentantul Lactote.

 

Economii uriașe

 

În plus, sistemul de ambalare Lactote oferă companiilor oportunitatea scăderii considerabile a costurilor. În acest moment, conform opiniilor reprezentanţilor companiei australiene, piaţa mondială a filmului fretat este de 600.000 de tone. Însă, prin introducerea acestui sistem revoluționar de ambalare, se poate reveni la o cantitate de 120.000 de tone. Astfel, de la o valoare de 3,2 miliarde de dolari, costurile pot fi reduse cu 500 de milioane de dolari, adoptând această soluţie de ambalare, iar faptul se datorează consumului mai mic de plastic.

 

„Piaţa mondială a sticlelor de lapte din material plastic este de aproximativ 5.4 milioane de tone. Putem reduce cantitatea de material plastic folosită pe piaţă, cu 650.000 de tone, dacă se adoptă acest sistem” este de părere purtătorul de cuvânt al companiei Lactote. De asemenea, în momentul când compania elveţiană Emmi a anunţat că a adoptat un plan de reducere a deşeurilor cu 20%, până în 2020, reprezentanţii firmei australine au comentat: „Putem să le arătăm cum se poate face acest lucru foarte simplu şi mâine, prin adoptarea sistemului de ambalare Lactote”.

 

În privinţa celor care au rezerve să înlocuiască sistemele curente de ambalare cu Lactote, purtătorul de cuvânt al companiei a explicat că un echipament pentru o linie de ambalare costă 1,1 milioane dolari, în timp ce costurile pentru implementarea sistemului Lactote sunt de 450.000 dolari. În plus, această modalitate este mult mai flexibilă şi versatilă şi nu este nevoie de o ambalare suplimentară.

 

Sistemul de ambalare Lactote, patentat pe piaţă australiană a produselor de profil,  şi ale cărui proprietăţi specifice sunt analizate în acest moment la nivel global, poate fi o soluţie ingenioasă de înlocuire a ambalajelor incomode şi voluminoase din plastic. Însă acesta nu este unicul avantaj. Depozitarea mărfurilor este mult mai eficientă şi sigură, folosind acest tip de ambalaj, iar costurile cu producţia şi cu eventuale pierderi cauzate de stivuirea necorespunzătoare se pot diminua simţitor. Iar aceasta se poate traduce foarte simplu: sute de milioane, în plus, în conturile producătorilor!

La Indagra 2018, Imark Sistem a expus noul robot colaborativ
Autor: meatmilk  /   luni, 5 noiembrie 2018

Prezentă pe piața de automatizări din România încă din anul 2007, compania Imark Sistem a fost și în acest an una dintre atracțiile tehnologice ale târgului Indagra, acolo unde și-a expus o parte din tehnologiile pe care le poate furniza procesatorilor din Industria alimentară românească.   Activând în domeniul...

Indagra 2018: Elopak și-a expus soluțiile de ambalare
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Unul dintre cele mai interesante standuri din zona tehnologică a târgului Indagra 2018, a fost, cu siguranță, cel al companiei Elopak.   La stand, reprezentanții firmei au purtat numeroase discuții de afaceri cu actuali sau potențiali clienți, cărora le-au fost prezentate soluții precum:   -Pure-Pak Cortons ( pentru...