Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rezultatele analizelor cărnii de curcan, într-o săptămână

Autor: Ilie Stoianjoi, 14 martie, 2013

Rezultatele anchetei în privinţa cărnii de curcan infestată cu antibiotic vor fi anunţate într-o săptămână, a anunţat miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu, la sfârşitul unei şedinţe de lucru cu patronatele din industriile cărnii şi laptelui.

”Referitor la alerta de azi dimineaţă cu pieptul de curcan contaminat cu antibiotice, provenită din Germania, alerta a fost declanşată de autorităţile din Germania, iar când a apărut pe Sistemul Rapid de Alertă, autorităţile din România, în speţă colegii din judeţul unde se află unităţile incriminate, au plecat şi sunt acolo în continuare, în anchetă. În maximum o săptămână o să fim în stare să vă spunem rezultatele acestei anchete, inclusiv rezultatele buletinelor de analiză, pentru că suntem obligaţi ca din loturile incriminate să recoltăm şi noi probe şi să le analizăm în laboratorul naţional de referinţă din Bucureşti. Abia după ce avem şi rezultatele buletinelor de analiză şi toate datele acestei anchete vom face cunoscut ceea ce s-a întâmplat cu aceste loturi”, a spus vicepreşedintele ANSVSA.

Acesta a precizat că unităţile verificate acum sunt cele incriminate în Sistemul Rapid de Alertă şi, în funcţie de rezultate, controlul va fi extins sau nu şi în toate celelalte unităţi.

„Vreau să vă spun că tocmai pentru că industria de profil, atât cea de lapte, cât şi cea de carne, îşi respectă şi fac programele de autocontrol şi colaborează cu autorităţile sanitar-veterinare din judeţe pot să vă asigur că la această oră, pe piaţă, în magazine şi în toate locurile autorizate sanitar-veterinar se găseşte carne de pasăre bună pentru consum. Acelaşi lucru pot să vi-l spun şi în cazul laptelui, pentru că au fost mai multe situaţii în ultimele zile. Laptele care se află la ora actuală în consum, fie că vorbim despre magazinele autorizate sanitar-veterinar până la lanţurile mari de magazine este bun de consum”, a subliniat Mănăstireanu.

El a adăugat că, atâta timp cât ancheta încă se află în desfăşurare, nu poate să facă publice datele apărute pe Sistemul Rapid de Alertă, ci doar pe cele generale. El a dat asigurări că situaţia este sub control, iar proprietarii unităţilor incriminate şi reprezentanţii industriei de profil colaborează foarte strâns cu autorităţile.

La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat că este vorba despre un producător care a făcut un singur export de 20 de tone de piept de curcan în urmă cu 7-8 luni.

„Producătorul de carne de curcan a exportat unei firme, acea firmă a vândut altei firme din Anglia care fileta şi făcea şniţele, le ambala, şi vindea mai departe în Germania şi Austria, acolo unde avea afaceri. Probele s-au luat de pe raft şi, teoretic, poate fi din România. ANSVSA controlează după ce i se dă numărul lotului şi apoi controlează nu numai acel lot, ci tot, pentru că interesul tuturor este să nu existe o suspiciune asupra României. O astfel de ştire te poate scoate de pe piaţă. Carnea de cal risca să scoată România de pe o piaţă pe care o câştigase greu, din cauza unei greşeli de informare, a aruncatului anatemei asupra României. În clipa în care va fi făcută analiza la tot pieptul de curcan, va putea spune (ANSVSA-ul – n.r.) dacă există sau nu există lotul ăla în România. Părerea mea este că nu există”, a declarat Minea.

 

Potrivit acestuia, trebuie aşteptat rezultatul anchetei aflate acum în desfăşurare.

 

„Este vorba despre un singur export. Carnea a fost prelucrată şi trimisă în consum, inclusiv în Germania. Din punctul producătorului de vedere, un buletin de analiză este corect, iar un buletin de analiză este cu suspiciune. Deci, până când nu se va termina controlul, să nu ne lovim de aceeaşi problemă ca la carnea de cal. E cal românesc şi de fapt din România plecase cal, nu cal cu etichetă de vacă. S-ar putea să avem surpriza că acel piept de curcan nu este din România, ci este din altă ţară, că este o greşeală. Dar există trasabilitate. Pe Alerta Rapidă, dacă o să vă uitaţi, pe cea de ieri, de curiozitate, erau 430 de firme din toată Europa, de la moluşte până la alune de pădure şi urzici, fiecare pe altă problemă. Asta se întâmplă zilnic în Europa, de aia este alertă rapidă, iar ANSVSA, din punct de vedere tehnic, a lucrat impecabil. Singurul lucru care este suplimentar, de o lună aţi început să fiţi anunţaţi în clar. Deci, în clipa în care ei lucrând cum lucrează de obicei şi au anunţat a ieşit panică, or ei, tehnic, asta fac în fiecare zi, analize”, a mai spus preşedintele Romalimenta. (AGERPRES)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...