Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatele controalelor ANSVSA în domeniul laptelui şi lactatelor

Autor: meatmilkmiercuri, 25 octombrie, 2017

(Comunicat) În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate.

 

În cadrul acestui control tematic, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.

 

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 172.860 de lei.  De asemenea, au fost emise 66 de Ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de Ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

 

Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum. Dintre neregulile constatate menționăm:

 

– utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații;

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la  ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului;

– nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud;

–  inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud. (Serviciul Comunicare)

ANSVSA: Precizări preprivind laptele praf pentru bebeluși din Franța
Autor: meatmilk  /   marți, 12 decembrie 2017

(Comunicat) În data de 4 decembrie 2017, Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Franţa a informat Comisia Europeană cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterica a unei game de alimente cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), produsă în Franţa,...

UE va introduce postul de Ofițer de Siguranță alimentară în fiecare stat membru
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 28 septembrie 2017

Responsabili ai statelor membre ale Uniunii Europene și Comisia pentru Protecția Consumatorilor, reuniți la Bruxelles, au convenit asupra unei serii de măsuri de consolidare a acțiunilor ca urmare a scandalului de fipronil, inclusiv crearea unui post de Ofițer de Siguranță alimentară, în fiecare stat membru.   Decizia a venit...