Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatele controalelor ANSVSA în domeniul laptelui şi lactatelor

Autor: meatmilkmiercuri, 25 octombrie, 2017

(Comunicat) În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate.

 

În cadrul acestui control tematic, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.

 

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 172.860 de lei.  De asemenea, au fost emise 66 de Ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de Ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

 

Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum. Dintre neregulile constatate menționăm:

 

– utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații;

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la  ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului;

– nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud;

–  inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud. (Serviciul Comunicare)

ANSVSA: Alte produse cu pestă porcină africană confiscate la vama Halmeu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 aprilie 2018

(Comunicat ANSVSA)Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală (IDSA), Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană (PPA) a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs, care făcea parte din lotul de alimente confiscate la vama Halmeu, în data de 26 martie.   De această dată, este vorba despre...

Rezultate ale controalelor ANSVSA specifice Sărbătorilor Pascale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 aprilie 2018

(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.   Din...