Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatele controalelor ANSVSA în domeniul laptelui şi lactatelor

Autor: meatmilkmiercuri, 25 octombrie, 2017

(Comunicat) În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate.

 

În cadrul acestui control tematic, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.

 

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 172.860 de lei.  De asemenea, au fost emise 66 de Ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de Ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

 

Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum. Dintre neregulile constatate menționăm:

 

– utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații;

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la  ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului;

– nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud;

–  inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud. (Serviciul Comunicare)

Ecolean își va deschide o nouă unitate de producție
Autor: Nora Marin  /   vineri, 31 august 2018

Ecolean a achiziționat o suprafață de 30.000 mp în Landskrona, Suedia, pentru a deschide o instalație de producție în 2020, creând 100 de noi locuri de muncă.   Uzina va fi amplasată la 20 km sud de Helsingborg, unde se află sediul companiei, inclusiv o unitate de producție. De asemenea, Ecolean are o fabrică de producție...

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...