Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rezultatele finale ale verificărilor ANSVSA în sectorul de carne

Autor: Ilie Stoianjoi, 21 martie, 2013

Azi, la sediul ANSVSA, președintele interimar al instituției, domnul Valeriu Mânăstireanu, a prezentat rezultatele finale ale controalelor efectuate în sectorul de carne, controale generate de ultimele alerte. Prezentă la conferința de presă, revista Fabrica de Carne vă poate oferi ultimele informații. Iată care au fost concluziile:

1  Suspiciune carne de curcan din România cu reziduuri de antibiotice

În data de 12.03.2013, Comisia Europeană notifică prin SRAAF o alertă privind nivel maxim admis depăşit, pentru un antibiotic de uz veterinar, în piept de curcan prăjit  cu origine România.
După primirea acestei notificări,SRAAF România a informat structurile implicate, iniţiindu-se astfel notificarea de alertă, etapele parcurse fiind următoarele:
•    produsul suspicionat în notificarea europeană provenea de la o societate din judeţul Braşov
•    au fost suspicionate 2 loturi
•    produsul a fost distribuit, începând cu data de 26.06.2012, atât în România cât şi în 3 state membre, însoţit de documentele uzuale de transport, precum şi de buletinele de analiză efectuate în urma controlului oficial pentru determinarea respectivului antibiotic, neevidenţiându-se nici o neconformitate
•    în urma notificării de alertă la nivelul României au fost demarate procedurile de reţinere oficială, precum şi de retragere a produselor din comerţ, în conformitate cu legislaţia în vigoare, sub supravegherea şi monitorizarea inspectorilor DSVSA de la nivelul judeţelor implicate în notificare, până la confirmarea sau infirmarea suspiciunii în urma analizei contraprobei în Laboratorul Naţional de Referinţă
Având în vedere buletinul de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar acreditat, din care reiese că produsul este conform, măsura de sechestru sanitar veterinar aplicată în etapele anterioare alertei a fost ridicată, alerta fiind finalizată.

2    Suspiciune substituire de specie , carne de vită cu carne de cal în carne tocată de mici

În urma unui control oficial de piaţă efectuat de către inspectorii DSVSA Bucureşti la un operator economic, au fost prelevate probe din produsul “Mici extra”, probe trimise spre analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară în vederea identificării speciei de provenienţă a cărnii. Probele au avut rezultat pozitiv pentru ADN specific cal.
Ca urmare, Punctul de contact al DSVSA Bucureşti notifică SRAAF în data de 14 martie 2013, iniţiindu-se astfel o notificare de alertă.
Urmare a trasabilităţii iniţiale efectuate de către inspectorii DSVSA şi transmisă prin SRAAF, s-au constatat următoarele:
•    conform listei de distribuţie, sunt implicate 36 judeţe
•    este incriminat un singur lot
•    produsul provine de la societatea SC NICOLIN SRL, Ploieşti, Prahova
•    la nivel naţional au fost iniţiate proceduri de reţinere oficială, precum şi de retragere a produselor din comerţ, în conformitate cu legislaţia în vigoare, sub supravegherea şi monitorizarea inspectorilor DSVSA  de la nivelul judeţelor implicate în notificare.
În data de 18 martie, alerta a fost finalizată cu următoarele date: din 1.920 caserole a 800g, au fost vândute către consumatorul final un număr de 1.358 bucăţi, restul (562) fiind sechestrate şi distruse.

3  Suspiciune substituire de specie , carne de vită cu carne de cal în produse din carne (conserve)

În urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe şi transmise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, care au confirmat prezenţa de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul „Conserve carne vită 300g”.
Conform prevederilor legislaţiei europene aceasta înseamnă că a avut loc o contaminare pe parcursul  lanţului de distribuţie a cărnii care a intrat în procesare şi se infirmă suspiciunea de fraudă.

Cu această ocazie, Vladimir Mânăstireanu a declarat că toți cei responsabili vor fi trași la răspundere, aici fiind incluși și inspectori ai ANSVSA dar și fermieri sau oameni de afaceri care vor răspunde, inclusiv, pe linie penală, pentru unii fiind deja deschise dosare de urmărire penală.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...