Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatele SARAAF privind micii cu Salmonella

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 19 iunie, 2013

ANSVSA a finalizat alerta SRAAF, declanşată în data de 30.05.2013, privind suspiciunea contaminării produsului “Mici cu carne de pasăre Delicia“ cu Salmonella spp.

Analizele pentru tipizare, realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, au arătat că serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul din cadrul DSVSA Prahova  nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitari veterinari, conform procedurilor, până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă, va fi returnat la producător unde va fi supus unui tratament termic sub supraveghere sanitară veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei.

Menţionăm că  obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kg de mici din carne de pui, din care a fost reţinută într-o primă etapă o cantitate de 205 kg, aflată pe stoc la depozitul din judeţul Prahova.

În timpul desfăşurării alertei s-a constatat, ca urmare a stabilirii trasabilităţii, că 635 de kg din produsul respectiv a fost distribuit în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii sanitari veterinari au  identificat şi reţinut oficial 526 de kg, din depozitele şi unităţile de comercializare din judeţele: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Bihor, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Harghita, Dolj, Hunedoara,  Maramureş, Galaţi, Neamţ, Suceava, Iaşi, Prahova, Sălaj, Satu-Mare şi Timiş.

Verificările, efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ, au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp. în alimente. (Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...