Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatul controalelor efectuate între 1 şi 15 mai de DSV Sibiu

Autor: Ilie Stoianvineri, 17 mai, 2013

În perioada 1 – 15 mai 2013, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, au efectuat controale tematice, care au vizat respectarea legislaţiei privind circulaţia, transportul şi comercializarea animalelor în cadrul judeţului şi pe teritoriul naţional, verificarea modului în care sunt respectate normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa lanţului alimentar de către producătorii individuali, acţiuni la care au participat şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi care au vizat :

 

Controale la abatoare, în târguri cu animale şi în trafic pe şoselele naţionale;

Verificarea în pieţe, în târguri şi la manifestări tradiţionale organizate periodic sau ocazional de autorităţiile locale, a modului de producere, păstrare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, de către micii producători;

Asigurarea trasabilităţii prin documente care să ateste informaţii despre animalele vii şi despre produsele alimentare, pe traseul producător pană la consumator, sau beneficiar.

În perioada nominalizată au fost controlate două abatoare, două târguri cu animale, trei controale în trafic pe drumurile naţionale, 5 pieţe agroalimentare, şi 7 localităţi unde au fost organizate manifestări social culturale tradiţionale, locaţii unde micii producători aveau posibilitatea, în condiţiile legii, să comercializeze produse alimentare, cu specific tradiţional, rezultate în urma procesării materilor prime de origine animală şi nonanimală obţinute în gopodăria proprie.

De asemenea a fost asigurată asistenţa de specialitate pentru importul a 233 bovine şi 20,3 to miere de albine şi exportul a 180 capete tineret bovin, 0,8 tone brânzeturi, 25,8 to conserve diferite, precum şi pentru afluirea a 3.080 berbecuţi la centrul de colectare, care vor fi pregăţiţi de export în perioada următoare.

In urma acestor controale, deşi majoritatea producătorilor respectă legislaţia specifică şi sunt înregistraţi la D.S.V.S.A. Sibiu, pentru vânzare directă sau cu amănuntul a produselor pe care doresc să le valorifice, totuşi au fost identificate şi unele neconformităţi ca abateri de la legislaţia din domeniu, cu referire la:

-transportul animalelor vii sau produse alimentare cu mijloace de transport neamenajate corespunzător şi nedezinfectate;

-comercializarea de animale vii în locuri neautorizate şi fără documente sanitare veterinare oficiale;

-comercializarea unor produse alimentare (brânzeturi şi ouă) în locuri neautorizate, ne examinate de către personalul de specialitate şi fără documente de provenienţă şi calitate;

-ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a unor produselor alimentare.

Abaterile au fost sancţionate cu 11 amenzi în valoare de 7.700 lei, aplicate la trei proprietari de ovine, un proprietar de bovine şi şapte mici producători de bunuri alimentare, iar alte patru persoane au fost avertizate.

Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu au comfiscate şi dirijat spre Protam, 102 kg carne de pasăre transportate necorespunzător şi fără documente de provenienţă şi calitate.

Reamintim producătorilor, că au obligaţia să respecte cu stricteţe normele legale de producere şi valorificare a produselor alimentare destinate consumului uman, iar populaţia să se aprovizioneze cu alimente numai din unităţi autorizate, să verifice modul de păstrare şi prezentare a acestora şi să anunţe serviciile veterinare imediat ce constată neregului în acest domeniu de activitate.

De asemenea proprietarii de animale au obligaţia de a solicita medicilor veterinari din localitatea de origine a animalelor, avizul şi documentele de mişcare precum şi de atestare a statusului de sănătate a acestora.

(Dr. Penţea Ioan – Compartiment Comunicare la D S V S A Sibiu)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...