Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Rezultatul negocierilor UE-Rusia: Certificate veterinare temporare

Autor: Meat MIlkmarți, 25 februarie, 2014

La o intalnire la nivel inalt intre sefii autoritatilor veterinare, impreuna cu reprezentantii comerciantilor, crescatorilor si exportatorilor de carne de porc din Rusia si mai multe state membre UE, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, au avut rezultat care da sperante exportatorilor de carne de porc din Europa. Reprezentantii din Portugalia, Spania, Franta, Italia, Danemarca si Olanda au propus introducerea unui certificat veterinar temporar care sa insoteasca produsele exportate din aceste tari catre Rusia.

„Europenii au prezentat Rosselkhoznadzor o initiativa pentru a putea relua exporturile de carne de porc in Rusia – mai exact introducerea unor certificate veterinare temporare pentru anumite state membre UE. Aceste tari prezinta un risc mai scazut (de pesta porcina africana)”, a declarat Serghei Dankvert, presedintele autoritatiii veterinare din Rusia.

O asemenea certificare temporara ar fi o solutie interimara pentru problemele din ambele parti cauzate de interdictiile introduse de Rusia, spun expertii rusi, dar propunerea trebuie aprobata si de Uniunea Vamala, ceea ce poate dura o vreme.

Propunerea europeana coincide cu propunerea Rusiei de a incerca regionalizarea Uniunii Europene in functie de riscul aparitiei pestei porcine africane. Principala cerinta a Rosselkhoznadzor este ca tarile implicate sa interzica strict re-exportul produselor provenite din tarile afectate sau cu un grad ridicat de risc de pesta porcina africana. Produsele provenite din aceste tari vor ramane excluse de pe piata.

Referitor la intentia comisarului european pentru sanatate, Tonio Borg, de a actiona Rusia la WTO din cauza interdictiei considerate nejustificate, Dankvert a spus ca o asemenea masura nu ajuta, ci mai degraba poate agrava situatia. (agrobroker.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...