Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

RisCo: În România, comerțul alimentar a devenit cea mai importantă afacere

Autor: meatmilkmiercuri, 13 noiembrie, 2019

♦ Comertul domina piata de vanzari din Romania, devansand substantial firmele de productie

♦ Piata de retail, sectorul carburantilor si transporturile rutiere de marfa ocupa primele 3 locuri

♦ Transporturile rutiere de marfa inregistreaza un numar record de peste 34.000 de firme

 

Potrivit RisCo.ro, în 2018, firmele din comertul retail domina topul vanzarilor, primele 3 locuri fiind detinute de acestea. Domeniile de productie sunt reprezentate de locurile 4 si 5 ale topului prin lucrarile de constructie si fabricarea de autoturisme.

 

TOP DOMENII CU CELE MAI MARI VANZARI

 

Locul 1: Comert retail produse alimentare, bauturi si tutun este sectorul care a inregistrat cele mai mari vanzari in 2018 este cel al comertului, inregistrand o cifra totala de afaceri de 71,3 miliarde de RONFirmele cu cele mai mari vanzari pe piata de retail in 2018 sunt supermarketurile Kaufland Romania, Carrefour Romania si Profi Romania.

 

Potrivit unei analize de piata realizata de Euler Hermes, la cresterea sectorului retail a contribuit si expansiunea teritoriala a retailerilor, cu peste 350 de magazine nou deschise in 2017, cele mai multe dintre ele fiind inregistrate in zona rurala. Cele mai multe magazine nou deschise le-a avut Profi, aproape 200 la numar.

 

Numarul firmelor care au contribuit la cifra totala de afaceri inregistrata de piata de retail in 2018 a fost de 45.381, iar numarul angajatilor pentru anul trecut a fost de 210.377. Marja totala de profit inregistrata in sectorul retail pentru anul 2018 a fost de 2,4%. (Vezi clasamentul de mai jos)

 

Locul 2: Comert retail carburanti

 

La o diferenta de aproape 20 de miliarde de RON fata de sectorul comertului se afla cel al carburantilor. Vanzarile de benzina si motorina in magazinele specializate au inregistrat o cifra totala de 52,3 miliarde de RONFirmele cu cele mai mari vanzari pe piata carburantilor in 2018 sunt OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream si Lukoil Romania.

 

O parte a cresterii vanzarilor inregistrate in sectorul carburantilor se datoreaza si scumpirii benzinei si motorinei. Pentru aceasta crestere Consiliul Concurentei a demarat, in urma cu un an, potrivit digi24.ro, o ancheta sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce pretul motorinei si benzinei in Romania, fara taxe, a depasit media europeana.

 

Numarul firmelor din sectorul carburantilor a fost considerabil mai mic fata de cel al firmelor din sectorul de retail, mai exact: 1,187. Si numarul angajatilor a fost considerabil mai mic, respectiv: 14,700. Marja totala de profit inregistrata in sectorul carburantilor pentru anul 2018 a fost de 1,9%.

 

Locul 3: Transportul rutier de marfuri

 

La o diferenta mica fata de sectorul de carburanti se afla transportul rutier de marfuri. Potrivit datelor financiare pentru anul anterior, cifra totala de afaceri a fost de 44,3 miliarde de RONFirmele cu cele mai mari vanzari in transportul rutier de marfuri sunt Aquilla Part Prod Com, VOS Logistics Cargo si Duvenbeck Logistik.

 

Potrivit unui articol publicat in 2018 de revista Capital, industria transporturilor din Romania trece printr-un moment favorabil generat de evolutia economica a tarii. Piata transporturilor este dominata de sectorul rutier si de industriile conexe, fiind axata pe spatiul comunitar unde se desfasoara mai mult de 90% dintre cursele efectuate.

 

Numarul firmelor din transportul rutier de marfuri in 2018 a fost de 34,074, iar numarul angajatilor inregistrati anul trecut a fost de 140,048. Marja totala de profit inregistrata de transportul rutier de marfuri pentru anul 2018 a fost de 3,5%.

 

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata în luna august 2019
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 octombrie 2019

În luna august 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,1%.     Faţă de luna...

Dificitul comerțului internațional cu produse alimentare a ajuns la 1,4 md. euro
Autor: meatmilk  /   luni, 14 octombrie 2019

Potrivit raportului emis de INS pentru primele șase luni ale anului 2019, deficitul balanței comerciale internaționale al României, cu alimente și produse alimentare a ajuns la valoarea de 1,4 miliarde de euro.   Astfel, România a important până la data de 31 august alimente și produse alimentare în valoare de 4,339 de euro,...