Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

RO PAC vrea Referendum pentru PNDR 2014 – 2020

Autor: Meat MIlkmarți, 12 noiembrie, 2013

Romȃnia are şansa ca în acest an să propună, să dezbată public şi să încheie, pentru prima dată de la revoluţie, o strategie naţională unitara de dezvoltare rurală, în agricultură, pentru un orizont de timp mediu – lung: 2014 – 2020 – 2030.

„Faţă de intenţia Guvernului de a externaliza întocmirea PNDR-ului fermierii romȃni, asociaţi în Alianţa RO PAC 2013, adică 14 cele mai mari organizaţii agricole romȃneşti, federaţii, confederaţii, ligi, forumuri s.a., protestează. Avem în sfȃrşit ocazia de a scrie o strategie şi un program agricol romȃnesc, pentru că un program politic agricol european ne vine în întȃmpinare. Şi pentru că publicul european doreşte hrană sănătoasă, şi partenerii noştrii din întreaga Europă se reorienteză către agricultura ţărănească, către fermele mici, producătorii romȃni pot deveni pe termen mediu un actor important pe piaţa produselor agro-alimentare în Europa dar în special în ţară”, arată Alianţa RO PAC într-un comunicat de presă, noteaza Agroinfo.

Potrivit RO PAC, PNDR trebuie realizat de fermierii romȃni. „Strategia Naţională de Dezvoltare Rurală, dezvoltarea agriculturii româneşti, pentru a putea fi implementată şi susţinută, trebuie înţeleasă şi dezbătută public, în Parlamentul României, şi decisă de întreaga naţiune prin referendum, având în vedere că peste 9 milioane de cetăţeni români trăiesc în mediul rural (aproximativ jumătate din populaţia ţării) şi că destinul nostru al tuturor este legat de hrană, mediu şi energie verde”, se arată în comunicatul Alianţei, care a realizat un Program propriu şi l-a înaintat Ministerului Agriculturii.

PNDR-ul propus de Alianţa RO PAC la Bruxelles urmează a fi depus la Comisia Europeană. Mai multi lideri ai Alianţei RO PAC vor fi prezenţi la Bruxelles în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2013. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...