Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Rolul drojdiei cu seleniu în sănătatea oaselor păsărilor de fermă

Autor: Maria Demetriadjoi, 3 octombrie, 2019

În ultimul deceniu, avantajele suplimentării cu drojdie îmbogățită cu seleniu (Se) în producția animală au fost din ce în ce mai bine înțelese. Cercetările recente efectuate pe păsările de curte, dar și pe alte animale de fermă, au arătat că mineralizarea și calitatea oaselor ar putea beneficia și de aportul de seleniu, după cum reiese din cercetarea cu titlul ”Role of selenium yeast in bone quality”, semnat de Florance Barbell și publicat de ”All about feed”.

 

Sănătatea oaselor, o preocupare în creștere

 

Seleniul este un oligoelement care protejează animalele de stresul oxidativ, care are o importanță deosebită în momentele provocărilor sporite, cum ar fi stresul termic, condițiile de creștere intensă, reproducerea sau îmbunătățirea răspunsului imun al animalului. Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că seleniul este, de asemenea, un oligoelement crucial pentru proliferarea celulelor osteoclastului și osteoblastului. Odată ce sănătatea oaselor devine tot mai importantă în producția animalelor, fiind considerată un element cheie în bunăstarea acestora, rolul seleniului în calitatea oaselor capătă o atenție sporită.

 

Mai mult, sănătatea oaselor este o preocupare recurentă și în creștere, în rândul animalelor de producție. Acest lucru este legat de mai mulți factori, cum ar fi selecția genetică (de exemplu, animale cu creștere rapidă), animale mai productive (de exemplu, mai multe ouă produse pe găină) și practici de gestionare (mai puțină activitate, manipulare, risc de rănire cu echipamente etc.) ). Drept urmare, suinele și păsările de curte moderne sunt expuse la diverse patologii legate de schelet, cu un impact semnificativ asupra economiei producției lor, cauzând:

 

 • claudicație,
 • hipocalcemie peripartum,
 • hipocalcemie legată de intoxicația cu pigweed,
 • hipervitaminoză D,
 • rahitism,
 • osteomalacie,
 • osteopenie,
 • osteoporoza,
 • osteofibroza etc.

 

La vaci, este a treia cea mai frecventă patologie, după mastită și tulburări de reproducere. De asemenea, este însoțită de un număr mare de noi probleme osteoarticulare (osteoporoză, artrită, displazie, fracturi etc.). Aceste probleme locomotorii afectează și cabalinele, a căror populație a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani.

 

Seleniul și sistemul osos

 

Oasele reprezintă al doilea cel mai mare rezervor de seleniu din corp, după mușchii scheletici. De exemplu, oasele umane conțin aproximativ 80ng/g din acest oligoelement. Investigațiile despre rolul seleniului în mineralizarea oaselor sunt destul de recente. Recenzia recentă (Zeng și colab., 2017), indică faptul că implicarea seleniului în sănătatea oaselor a fost în principal atribuită:

 

 • Funcției preventive împotriva stresului oxidativ
 • Rolului în sistemul inflamator și imunitar
 • Implicării proceselor de diviziune celulară, proliferare și apoptoză.

 

S-a relevat faptul că aportul insuficient de seleniu poate duce la creșterea retardată și modificarea metabolismului osos. Aceste efecte sunt legate de o reducere a densității minerale și a volumului osos, pe lângă o microarhitectură afectată a osului și o resorbție osoasă crescută. Nivelurile scăzute de consum de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de boală, cum ar fi osteoartropatia și fracturile osoase. Mai mult, concentrația de seleniu în sânge este negativ corelată cu nivelul cifrei de afecțiuni osoase, și corelată pozitiv cu densitatea minerală osoasă la om. Iar seleniul poate fi prezent în diferite forme chimice:

 

 • seleno-metionină (SeMet),
 • seleno-cisteină (SeCys),
 • Se-metilselenocisteina (CH3SeCys),
 • metiselenol (CH3SeH) și
 • selenit (H2Se)

 

Cu diverse efecte fiziologice, inclusiv:

 

 • semnalizarea și divizarea celulelor,
 • protecție antioxidantă,
 • apoptoza,
 • inactivarea osteoclastelor,
 • funcționarea celulelor imune,
 • răspuns inflamator.

 

În cele din urmă, studiile au arătat efectele benefice ale suplimentării dietetice cu seleniu pentru sănătatea oaselor la speciile de animale, inclusiv la păsările de curte (Zhang și colab., 2017).

 

Evaluarea surselor de seleniu

 

Când vine vorba de suplimentarea dietei cu seleniu, pe piață sunt disponibile diverse forme: fie minerale, cum ar fi selenatul de sodiu sau selenitul, sau organice, cum ar fi drojdia de seleniu și, mai recent, selenometionina sintetică (SeMet). Un studiu de referință a fost realizat în broilere pentru a compara rata de transfer a seleniului în osul tibiei, atunci când diferite surse au fost completate, pentru a evalua biodisponibilitatea acestora. Un total de 8 surse diferite de seleniu au fost alimentate la niveluri echivalente (0,2 ppm), pentru puii de 14 zile, după cum urmează:

 

 • 2 surse anorganice de Se, selenit de sodiu (SS) și proteinat de Se (SePro);
 • 3 surse de organice sintetice Se (Zn-SM, SM1, SM2);
 • 3 drojdii comerciale îmbogățite în Se (SeY1, SeY2, Alkosel).

 

Alkosel este o drojdie premium îmbogățită în Se, garantată să conțină cel puțin 98% de Se organice sub formă de SeMet (63%), precum și alți compuși organici de Se, cum ar fi SeCys (37%). Aportul de Se și concentrația de Se în os au fost măsurate pentru a calcula rata de transfer de Se. Toate sursele arată eficiențe diferite de transfer.

 

Cea mai mare rată de transfer a fost obținută pentru drojdia Alchosel, îmbogățită cu Se, care a dus, de asemenea, la cea mai mare concentrație (1937 pg / kg DM),  urmată de grupa selenitului de sodiu (1557 pg / kg DM). Alkosel a fost singura sursă de drojdie îmbogățită cu Se, capabilă să crească semnificativ concentrația de Se în tibia broilerilor, comparativ cu Se anorganic. Prin urmare, aceste observații subliniază importanța selectării surselor de înaltă calitate, biodisponibile pentru suplimentarea dietetică.

Beneficiile drojdiei cu seleniu

 

Pentru a evalua potențialul drojdiei selectate îmbogățită cu Se, asupra rezistenței osoase și formarea oaselor, s-au efectuat studii suplimentare pe păsări de curte ca modele animale. Un studiu a fost realizat pe animale adulte, găini ouătoare, celălalt pe pui de creștere, pentru a analiza formarea oaselor sau procesul de mineralizare.

 

În ambele studii, suplimentarea cu drojdie de Se (Alkosel), a fost comparată cu Se mineral (selenit de sodiu), suplimentat la niveluri echivalente (0,2 ppm), în topul dietei bazale care conținea deja 0,3 ppm Se de selenit de sodiu.

 

Primul proces a fost realizat pe găini ouătoare timp de 3 luni. În timp ce găinile din ambele grupuri de hrănire au avut greutăți echivalente (în jur de 2,2 kg), studiul a arătat o creștere de 4% a greutății osoase a găinilor cu supliment de drojdie de Se. În plus, a fost măsurată rezistența osoasă a tibiei, arătând parametri îmbunătățiți și indicând oase mai robuste cu suplimentarea drojdiei cu Se.

 

Rezultatele acestui prim studiu au indicat că suplimentarea cu Se organic biodisponibil îmbunătățește rezistența oaselor, dar și rezistența cojii de ouă, favorizând astfel robustetea scheletului găinilor ouătoare adulte, întărind totodată soliditatea ouălor depuse.

 

Teste pe broileri

 

Un al doilea proces a fost efectuat pe broileri, timp de 14 și 32 de zile. În mod similar, greutatea medie a broilerilor a fost echivalentă statistic pentru ambele diete (aproximativ 300 g la D14, și 1300 g la D32). Greutatea osoasă a fost crescută numeric cu suplimentul de drojdie de Se, comparativ cu mineralul Se, cu 2% după 14 zile și cu 7% după 32 de zile. Toți cei 3 parametri de rezistență ai tibiei broilerilor au fost îmbunătățiți.

 

În paralel cu rezistența osoasă îmbunătățită, acest studiu a evidențiat, de asemenea, un conținut crescut de calciu (+ 7%), fosfor (+ 7%) și substanțe minerale (cenușă, + 6%), în tibia puiilor alimentați cu drojdie Se. De asemenea, a arătat o densitate crescută a masei osoase cu + 7% și, prin urmare, o mai bună mineralizare. Pentru a încheia aceste studii, suplimentarea cu o drojdie îmbogățită de înaltă calitate, permite îmbunătățirea parametrilor rezistenței osoase și a mineralizării, favorizând astfel robustetea scheletului păsărilor în creștere.

 

Această îmbogățire a Se în oase este deosebit de interesantă, având în vedere beneficiile induse de Se în termeni de:

 

 • apărare antioxidantă;
 • inducerea mecanismelor de proliferare și diferențiere celulară;
 • stimularea și protecția sistemului imunitar; și
 • prevenirea leziunilor osoase.

 

Această sursă de seleniu răspunde astfel la noile provocări ale producției moderne și ajută la abordarea problemelor de bunăstare a animalelor care rezonează cu consumatorii. Confirmarea întăririi oaselor la alte specii poate fi ipotezată, dar va merita cercetări suplimentare.

 

Procesul inovator efectuat pe calitatea oaselor de păsări de curte în legătură cu suplimentarea seleniului ar putea fi extrapolat la alte animale, unde rezistența osoasă și sănătatea oaselor ar putea fi o problemă (animale de companie, cal, rumegători, porci etc.). Datele indică faptul că suplimentarea unei drojdii cu seleniu de înaltă calitate nu este importantă doar pentru menținerea bunăstării animalelor, a sănătății și a productivității, dar este, de asemenea, benefic unui schelet robust, care va susține animalul pe parcursul vieții sale productive.

Efectele dietei cu peleți asupra performanței păsărilor de curte
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Prelucrarea furajelor în pelete uniforme și durabile oferă beneficii semnificative, iar densitatea în vrac crescută, reduce segregarea și praful de alimentare, reducând astfel pierderile. Eficiența de conversie a furajelor este mult îmbunătățită, în nutriția puilor, deoarece duce la scăderea deversărilor de furaje în timpul...

Stabilirea raportului optim dintre calciu și fosfor în dieta suinelor
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 30 august 2019

Cantitatea de calciu din dietele porcilor trebuie calculată cu precizie, deoarece prea mult din acest mineral poate scădea digestibilitatea fosforului și aportul de furaje, ducând astfel la creșterea în greutate a anumalelor.   Profesorul Hans H. Stein de la Departamentul de Științe ale Animalelor de la Universitatea din...