Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romalimenta: Scăderea TVA-ului e obligatorie!

Autor: Meat MIlkjoi, 21 noiembrie, 2013

Relansarea economică a României poate avea loc prin scăderea Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/, un impozit care, în prezent, nu se ia niciodată și mă mir că statul nu a înțeles acest lucru, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta.

‘Au fost discuții false: unii spuneau că scăderea TVA va duce la scăderea prețului, iar alții că va duce la mărirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet greșite. Scăderea TVA duce la creșterea vânzărilor și la posibilitatea atât de a face profit, cât și de a mări piața pe care o avem la ora actuală. Niciun negustor corect nu trăiește din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodată și mă mir că statul nu a înțeles acest lucru și nu știu ce va face la anul. Simpla tendință de a despica firul în patru și de a face pe jumătăți de măsură este una greșită (…) Din punctul meu de vedere, dacă se dorește o relansare economică a României, trebuie scăzută TVA. Dacă nu se vor ține de cuvânt /guvernanții, n.r./ cu scăderea TVA cum s-a spus, la jumătatea anului viitor, atunci scăderea din Bulgaria și Ungaria va deveni o problemă pentru România’, a menționat Minea.

Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o creștere a evaziunii în piața alimentară cu 30% în decurs de șase luni.

‘În mod normal, TVA se dă pe tot lanțul. Într-o țară în care creșterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o creștere a evaziunii cu 30%, în termen de șase luni de zile, este o piață periculoasă. Problema FMI nu este TVA-ul din România, ci colectarea taxelor în România. Atât timp cât TVA va crește, și FMI nu înțelege acest lucru, încasările la buget se vor prăbuși. Pe toate proiecțiile, creșterea TVA nu a dus la creșterea colectării de TVA pe industria alimentară. Aici este o politică economică a României care dorește sau nu dorește să meargă mai departe. Scăderea TVA este singurul lucru care are impact imediat. Parlamentul României nu este ales de FMI, ci de către populație’, a explicat Sorin Minea.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că următorul produs la care se va reduce TVA este carnea, respectiv de la 24% la 9%. Acesta a adăugat că, probabil, reducerea va avea loc de anul viitor și va cuprinde și alte produse, precum legumele, fructele și laptele. (Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...