Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România a depășit cu brio ultimul FVO

Autor: Aura Alexa Ioanmarți, 13 octombrie, 2015

Oficiul Alimentar și Veterinar European (FVO), a constatat, în urma unui audit finalizat la începutul anului, că România a înregistrat progrese, dar controalele privind producția și depozitarea de produse de origine alimentară rămân slabe, în țara noastră.

 

Eradicarea rabiei, prima pe lista verificărilor

 

Obiectivul general al auditului a fost acela de a evalua dacă programele de eradicare a rabiei în România pentru anii 2013, 2014 și 2015 (prima luna), aprobat prin Deciziile de punere în aplicare 2012/761 / UE, și 2013/722 / UE, au fost implementate  în mod eficient și în cazul în care autoritatea competentă dispune de date suficiente pentru a demonstra că eradicarea rabiei progresează în conformitate cu obiectivele programelor.

Echipa de audit FVO a vizitat 8 unități din 5 județe, două autorități competente, birouri la nivel de județ și două magazine Mega din București, pentru a verifica etichetarea cărnii și a produselor de la nivelul vânzării cu amănuntul. Cu toate acestea, controalele efectuate de către autoritățile competente locale rămân slabe: relative puține neconformități și deficiențe sunt raportate de către autoritățile competente județene sau medicii veterinari oficiali; reacția la neconformitățile identificate sunt sporadice și nu sunt bine documentate, iar supravegherea și controlul ulterior, pentru verificarea eficacității controalelor sunt slabe.

 

Au fost și nemulțumiri

 

Planurile de acțiune ale autorităților române au furnizat garanții nesatisfăcătoare la 8 din 11 recomandări și au răspuns nesatisfăcător la restul de 3, care se referă la coordonarea și cooperarea între diferitele servicii la nivel județean, de verificare a eficienței controalelor oficiale și aplicarea analizei critice și a punctelor de control.

O serie de deficiențe de igienă nu au fost detectate de către autoritatea competentă județeană, dar au fost sesizate de către ANSVSA, în timpul vizitei la fața locului, din iunie 2014. Anumite deficiențe au fost înregistrate de către autoritatea competentă de județ ca fiind remediate, dar ulterior au fost descoperite încă prezente, de către echipa de audit FVO.

 

FVO a mai remarcat că majoritatea materialelor folosite în timpul modernizării a 3 unități au fost sub standard, ceea ce duce la apariția unor probleme grave de întreținere, după o utilizare relativ scurtă. O altă problemă ar fi cauzată de stropirea cu apă, în cantități considerabile, a liniilor de sacrificare, situație care a fost descoperită în 3 din 4 abatoare. Acest lucru ar putea duce la contaminarea încrucișată între carcase sau de pe platforme de carcase, au conchis specialiștii.

”Controalele la nivel local, cu privire la cerințele de igienă, nu au fost pe deplin eficace, iar unele din aceste deficiențe duc la un grav risc potențial de contaminare a produselor. Unele, dar nu toate dintre aceste deficiențe au fost detectate de către autoritățile competente”, a spus auditul FVO.

 

Reacția autorităților române

 

Autoritățile competente au declarat că IOCD (Direcția de control a inspecțiilor) este responsabilă pentru auditul unităților din industria alimentară autorizată pentru comerțul intra-comunitar și pentru export, în țări terțe. În al IV-lea trimestru al anului 2014, IOCD a efectuat 20 de audituri pe carne roșie, din 10 județe, pentru a verifica dacă produsele sunt în conformitate cu legislația alimentară. Controalele oficiale, din septembrie și octombrie, făcute la 124 abatoare, s-au soldat cu o unitate închisă, 3 unități suspendate temporar și 29 de unități au primit notificări scrise. Sistemele bazate pe HACCP au fost în vigoare în toate instituțiile vizate, iar testele pentru criteriile microbiologice au fost în general, satisfăcătoare, a cocnchis auditul FVO. Nu în ultimul rând, auditul FVO a reținut un aspect cu care noi suntem deja obișnuiți: unele abatoare de la fermele de porci pentru sacrificare au avut probleme serioase cu ….muștele, care intrau regulat, în zonele de producție!

EFSA: Personalul este principalul risc de biosecuritate din sectorul abatorizării păsărilor
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 21 noiembrie 2019

Potrivit unui anunț făcut în prima săptămână a lunii noiembrie 2019, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a identificat deficiențele personalului, ca principală sursă de riscuri pentru bunăstarea animalelor în sacrificarea păsărilor de curte.   Într-o revizuire realizată de EFSA, care acoperă...

Biotrend Plus SRL, participă la Indagra 2019 și vă invită la standul companiei
Autor: meatmilk  /   vineri, 25 octombrie 2019

Firma "Biotrend Plus" SRL va invita la standul nostru in Pavilion B2, stand  67, laexpozitia internationala Indagra, care va avea loc incepand cu 30 octombri,e pana la 03 noiembrie 2019 la ROMEXPO, Bucuresti.   Vom prezenta si demonstra solutii noi si deja cunoscute pentru siguranta si calitatea productiei. CONTROL IGIENIC SI...