Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Romania a primit unda verde la exportul de carne de porc in ue

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Romania va putea exporta in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2010, carne de porc, dupa ce a primit aprobarea CE, ceea ce va permite accesul produselor autohtone pe piata comunitara.

Livrarile de carne din tara noastra au fost interzise de mai multi ani, din cauza aparitiei a numeroase focare de pesta porcina clasica. Odata cu oprirea vaccinarii animalelor din unitatile industriale de crestere, UE permite reluarea exporturilor de carne proaspata si produse care contin acest tip de carne provenita din zonele neafectate de pesta porcina.

Romania va fi monitorizata in continuare de Comisia Europeana, in ciuda avizului favorabil primit recent, urmand ca, la inceputul anului 2010, sa aiba loc mai multe inspectii comunitare in tara noastra, pentru a urmari mai departe evolutia pestei porcine clasice dupa oprirea vaccinarii, precum si capacitatea unitatilor de procesare aprobate, de a implementa sistemul lohn in conditii de siguranta si transparenta.

Autoritatile locale au cerut de mai multe ori la Bruxelles ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, unitatile de procesare a carnii de porc care prelucreaza carne provenita din zonele europene neafectate oficial de pesta porcina clasica, sa poata livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti. Conditia aprobarii acestora a fost capacitatea de a demonstra trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului. In urma celor discutate, Romania a trimis Comisiei Europene solicitarea oficiala privind deblocarea exporturilor la sfarsitul lunii octombrie 2009.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...