Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

România ar putea relua exportul de ovine în Turcia

Autor: Ilie Stoianmarți, 17 septembrie, 2013

România ar putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenite din 19 judeţe, după ce Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica lista acestor judeţe libere de scrapie, cel mai probabil la finele lunii septembrie, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Sunt mari şanse ca Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor să publice la sfârşitul lunii septembrie în buletinul oficial cele 19 judeţe din România în care boala nu a fost depistată şi de unde s-ar putea efectua exporturi. Sunt îndeplinite toate condiţiile, astfel încât Turcia să nu mai aibă motiv să spună că nu putem să exportăm ovine vii, carne de ovine sau de taurine sau să realizăm tranzit prin Turcia, care este foarte important pentru export în ţările arabe”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că în întâlnirile tehnice avute cu partenerii turci s-a decis ca în prima şedinţă a Comisiei mixte româno-turce, care va avea loc fie în România, fie în Turcia, să se trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii şi de carne în Turcia.

„Din partea României s-au parcurs toţi paşii care au fost ceruţi de Turcia şi anume am anunţat la Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor, respectiv OIE judeţele care sunt libere de scrapie ca să putem să exportăm ovine vii în Turcia. Deşi suntem ţară liberă de boala vacii nebune, facem şi supravegherea acestei boli, practic, îndeplinim şi această condiţie şi din acest punct de vedere nu ar mai fi niciun impediment ca Turcia să menţină interdicţiile spună că exportaţi de ovine vii din zonele libere de scrapie cât şi carne de taurine.

La discuţiile pe care le-am avut recent la Ministerul Agriculturii s-a convenit ca şedinţa primei Comisii mixte româno-turce care va avea loc fie la Ankara, fie la Bucureşti, să trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii şi de carne în Turcia, dar şi tranzitul. Încă nu s-a stabilit data, dar probabil se va stabili în cadrul vizitei oficiale, la nivel de prim ministru, care va avea loc în Turcia”, a explicat şeful ANSVSA.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST) au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind produsă de un agent infecţios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia. (Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...